Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Kan ik alsnog een uitkoopsom opeisen uit oude vof?

[Gesteld op: 16-02-2012]

Toelichting:
Ik heb van 1992 tot en met 2006 een vof gevoerd met mijn ex-man. Ik had bijna geen inzage in alle papieren en rapporten, en na de scheiding zei hij dat er niks te verdelen viel en dat we het gewoon zo konden laten; ik ben hier met open ogen ingetuind. Nu pas weet ik dat je gewoon uitgekocht hoort te worden. Ik heb maar 1 jaarrapport (van 2006) en geen startcontract en ook geen ontbindingscontract. Ik kreeg maar een beetje salaris van de zaak (soort van zakgeld), mijn extra inkomsten uit een ander baantje werden op de zakelijke rekening gestort en dit gebeurde ook met het geld van de ziektewet, toen ik een tijdje thuiszat wegens bekkeninstabiliteit. Ik voel me enorm belazerd, hoe moet ik dit aanpakken en waar moet ik beginnen? Bij mij exman hoef ik niet aan te kloppen, deze valt me al 4 jaar lastig. Onze boekhouder van toen is vaag en werkt niet mee, de beste man is een volle neef van exman. De zaak is door exman voortgezet als eenmansbedrijf en draait nog steeds goed, overgenomen van mijn toenmalige schoonouders en wij hebben ook goodwill betaald. Het bedrijf bestaat al zeker tussen de 25 en 30 jaar. Helpt u me alstublieft, ik zou zo graag gerechtigheid willen!
Antwoord:

U heeft de laatste jaarrekening van de VOF uit 2006, en kunt dus precies daaruit aflezen of u nog recht heeft op een uitbetaling van uw kapitaal of niet. Zie daarvoor het kopje "Ondernemingsvermogen" in de balans.
Het is best mogelijk dat dit vermogen eind 2006 gering van omvang of zelfs negatief was, als de winst van de VOF lager si dan de prive-opnames. In dat geval kan inderdaad worden besloten de overdracht met gesloten beurs te doen. Als uit deze balans echter wel een positief bedrag bij uw ondernemingsvermogen is vermeld, dan had u recht op uitbetaling daarvan. Als er ook nog hogere winsten waren behaald had u ook nog een betaling van goodwill kunnen afdwingen.
Het maakt hierbij geen verschil dat de onderneming thans goed draait, u moet kijken naar eind 2006.

De vraag of u alsnog een afkoopsom kan opeisen kan ik niet voor u beantwoorden. Het hangt af van welke afspraken er zijn gemaakt, en wat u allemaal heeft ondertekend. Daarnaast speelt ook een verjaringstermijn mee.
Om die reden raad ik u aan om eerst op basis van de jaarrekening 2006 te laten beoordelen om welk bedrag de uitkoop zou gaan. Als het de moeite waard is, dan raad ik u aan uw advocaat om advies te vragen, om te kijken of het alsnog opeisen nog mogelijk is.

 
Reactie vraagsteller:
Inderdaad, onder het kopje "Ondernemingsvermogen" staat een bedrag van een dikke 5.000 euro. Dit heeft mijn accountant vastgesteld en deze heeft ook gezegd dat ik dáár eventueel zeker recht op zou hebben. Ik weet ook dat exman er alles aan deed om de winst te drukken in de jaarcijfers, hij kocht om de 2 á 3 jaar steeds een splinternieuwe bedrijfswagen (30 á 35.000 euro) terwijl ik in tweedehandsjes reed. Ik heb me 14 jaar lang uit de naad gewerkt in de zaak, naast de huishouding en de zorg voor 4 kinderen. Door mijn inzet en kijk op de zaken is onze omzet behoorlijk gestegen waar exman vaak een lakse houding vertoonde, en dan worden afgescheept met 5.000 euro; het voelt gewoon niet goed. En de afspraken en ondertekende papieren: kan ik die bij de Kamer van Koophandel opvragen? Ik wil eerst alles goed uitgeplozen hebben voordat ik verdere stappen onderneem, alvast bedankt voor uw antwoord!
 
Antwoord Beheerder:
Ik heb er begrip voor dat u het gevoel heeft dat u wordt afgescheept met € 5.000. U heeft zich in het verleden ingezet voor de onderneming, en u heeft daar ook een winstaandeel voor gekregen. U heeft ook geld opgenomen uit de zaak voor prive-doeleinden, en daardoor is uw kapitaal slechts € 5.000. U bent dus al betaald voor uw werkzaamheden in het verleden, en heeft geen recht op een andere betaling dan deze € 5.000.
Wel kan u zoals eerder gezegd ook een betaling voor goodwill vragen als het gaat om een winstgevende onderneming.
Nogmaals geef ik aan dat ik niet weet of u dit alsnog kan claimen gezien het tijdsverlop en de reeds gemaakte afspraken.
Wat die afspraken betreft: deze zijn tussen u en uw ex gemaakt, en de Kamer van Koophandel weet hier niets van. Als u papieren heeft ondertekend moet u daar een kopie van hebben. Zo niet, dan kan u dat bij uw ex opvragen. Als er bij de scheiding een advocaat is ingeschakeld heeft deze misschien de afspraken op papier staan. Vraag het na, dan kunt u direct bij hem om juridisch advies vragen.
Bedenk wel dat de advocaatkosten aanzienlijk kunnen zijn als u deze € 5.000 wil proberen te incasseren, en wellicht zal de jurist u adviseren om geen aktie te ondernemen, ook omdat succes niet gegarandeerd is.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Kan ik alsnog een uitkoopsom opeisen uit oude vof?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
ouderlijk gezag
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-02 23:56:02
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+