Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Recht mbt toeslaguren/min-max contract

[Gesteld op: 09-02-2012]

Toelichting:
Situatieschets: werknemer werkt al meer dan een jaar 40 uren en krijgt voor al deze uren 10% toeslag. Medewerker heeft een min-max van 32-40. Nu komen de werkzaamheden waarvoor medewerker deze 10% toeslag krijgt te vervallen en hierdoor wordt medewerker weer voor regulier werk ingepland. Mag dit zomaar? Of geldt hier sowieso artikel 610b van het wetboek, dus dat medewerker recht heeft op het aantal gewerkte uren over de afgelopen 3 maanden (dus 40 uren, ipv 32 uren). En hoe zit het met de terugval in loon (zo'n 200 euro bruto) doordat de medewerker de toeslag niet meer ontvangt? Is dit het risico van de werknemer of moet de werkgever deze toeslag structureel maken omdat de werknemer al zo'n lange periode de toeslag heeft ontvangen?
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In antwoord op uw vraag, betreffende min-max contract, bericht ik u.

Bij een min/max contract sluiten de werkgever en de werknemer een arbeidscontract voor een flexibel aantal uren, waardbij de werkgever de werknemer een minimaal aantal uren garandeert als basis. Daarnaast kan de werkgever de werknemer oproepen voor meer uren. De werknemer moet dan, net als bij de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, voldoen aan de oproep, tot het in het contract gestelde maximumaantal uren.

Wijst de praktijk echter uit dat men structureel meer uren moet werken dan het minimumaantal uren dan kan de werknemer het zogenaamde rechtsvermoeden inroepen om voor de toekomst een hoger (parttime of misschien zelfs fulltime) uren aantal te verkrijgen dan het oorspronkelijk minimum overeengekomen aantal uren. De kantonrechter is in deze de aangewezen rechtspersoon welke hierover een beslissing moet nemen. Daar, in de door u geschetste situatie, de werknemer voortdurend meer uren heeft gewerkt dan de garantie-uren, is het niet ondenkbaar dat kantonrechter de claim van de werknemer toewijst.

Beslist de kantonrechter echter in het voordeel van de werkgever dan hoeft u, als werkgever, alleen de minimum garantie-uren uit te betalen en komt het stukje inkomensverlies voor rekening van de werknemer.

Let wel. De werkgever is in deze gehouden aan goed werkgeverschap wat met zich meebrengt dat de werkgever niet zonder meer tot wijziging van het arbeidspatroon kan overgaan, zonder overleg met de medewerker en zonder deze de tijd te geven zich op de nieuwe situatie in te stellen.

Ik adviseer u dan ook om met de werknemer in overleg te treden om zodoende een oplossing te vinden die beide partijen tevreden stelt. Hierbij kunt u denken aaneen tegemoetkoming in de kosten van het inkomensverlies van de werknemer hierin een optie.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee

Specialist Arbeidsrecht

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw antwoord.
Wat me nog niet duidelijk is, is het toeslagverhaal. Deze medewerker ontvangt voor alle uren een toeslag van 10% op basis van werkzaamheden. Deze werkzaamheden komen plotseling te vervallen en de medewerker moet weer reguliere werkzaamheden uitvoeren en krijgt dus deze toeslag niet meer. Mag een werkgever dit zomaar doen? Medewerker is natuurlijk wel al meer dan een jaar gewend aan deze toeslag en gaat hierdoor ongeveer 200 euro minder verdienen. Alvast bedankt voor uw antwoord.
 
Antwoord Beheerder:

U geeft aan dat de werkzaamheden van de medewerker komen te vervallen.  Het is voor u raadzaam om uitvoerig overleg te voeren met de betrokken werknemer over de voorgenomen wijziging. U wijzigt n.l. de arbeidsvoorwaarden. In de arbeidsovereenkomst is veelal opgenomen dat een werknemer verplicht is alle redelijke opdrachten van de zijde van de werkgever uit te voeren. Bij een ruime taakomschrijving staat het de werkgever in beginsel vrij de taken/werkopdrachten van de werknemer te wijzigen. Een werknemer is verplicht elke redelijke opdracht te aanvaarden. Is er geen ruime taakomschrijving of staat in de arbeidsovereenkomst geen algemene formulering over het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden, dan is een functiewijziging/verandering van werkzaamheden slechts mogelijk met instemming van de werknemer. Deze instemming mag niet te snel worden aangenomen gezien de afhankelijke positie van de werknemer in de arbeidsverhouding. Indien in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen kan de werkgever zich in geval van een gewenste functiewijziging/verandering van werkzaamheden daarop beroepen. Een werkgever kan een beroep doen op zo’n beding indien hij bij de wijziging van de arbeidsvoorwaarden een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer bij behoud van zijn functie naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Daarnaast kan een werkgever ook altijd een beroep doen op onvoorziene omstandigheden, goed werknemerschap of op de redelijkheid en billijkheid. Op grond van goed werknemerschap dient een geringe wijziging van de arbeidsvoorwaarden in het algemeen te worden geaccepteerd.

Met bovenstaande in gedachte komen er bij mij de volgende vragen op welke relevant zijn voor de situatie. Is er een CAO van toepassing, hierin is vaak een regeling opgenomen omtrent verandering van werkzaamheden/functie en de gevolgen hiervan op het salaris. Is er in het min/max contract een wijzigingsbeding opgenomen m.b.t. werkzaamheden, functie en salaris? Is het wenselijk om de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomt aan te bieden?

Daar het de werknemer niet te verwijten valt dat de werkzaamheden en dus zijn functie komt te vervallen, mag dit niet zomaar betekenen dat deze bij aanvaarding van een nieuwe functie/werkzaamheden akkoord zal gaan met een salarisverlaging of dat u eenzijdig het salaris kunt verlagen. Zonder toestemming van de medewerker of als er geen wijzgingsbeding in het contract is opgenomen zult u dit aan de kantonrechter moeten voorleggen. Deze zal hierover uitspraak moeten doen.

Hopende u hiermee een beter en passend antwoord gegeven te hebben, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee

Specialist Arbeidsrecht

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Recht mbt toeslaguren/min-max contract:

jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-01 13:24:53
Wat voor contract heb ik nu?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-05-24 00:25:01
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
contract verlengen
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2009-07-13 13:17:58
Verlening van 2 maanden met minder uren aanbieden?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Overijssel]
2010-03-15 15:48:39

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+