Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bouw » Ruimtelijke Ordening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ruimtelijke ordening en krijg online een antwoord van de specialist in Ruimtelijke ordening

Zelf een vraag over Ruimtelijke ordening? Klik hier.
Meer vragen over Ruimtelijke ordening.

Beheerder worden?

De rubriek Ruimtelijke ordening heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ruimtelijke ordening Klik hier.

RSS over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via RSS. Klik hier.
RSS over Ruimtelijke ordening op jouw website?Vragen over Ruimtelijke ordening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via E-mail. Klik hier.

Gedeelde schuur verwijderen

[Gesteld op: 07-02-2012]

Toelichting:
Geachte heer,

Om de erfscheiding met onze buren staat een schuur. Deze schuur staat er in ieder geval al 25 jaar dan niet langer. De schuur staat voor 75% om onze grond en voor 25% op de grond van de buren. Het gebruik van de schuur is echter 50/50.

In feite gebruiken de buren dus ongeveer een meter diepte en 5 meter lengte van onze tuin voor het gebruik van de schuur. Het is niet duidelijk wie de eigenaar van de schuur is.

Nu willen wij de tuin gaan verbouwen en een belangrijk onderdeel hiervan is het verwijderen van de schuur en mogelijk het in ere herstellen van de originele erfscheidingslijn.

We zijn in overleg geweest met de buren maar zij willen niets veranderen aan de huidige situatie en de schuur dus laten staan.

Wat zijn nu de mogelijkheden en welke rechtsartikelen hebben hier betrekking op ? Mogen wij de schuur verwijderen of in ieder geval de helft, zodat de huidige (niet kadastrale) scheidingslijn behouden blijft ?

Ik hoop dat mijn vraag helder is, anders kunt u mij altijd mailen voor een verdere toelichting.

Met vriendelijke groet.
Antwoord:

Uw uitleg begrijpende ligt de kadastrale grens niet juist of is de schuur niet juist gebouwd: de binnenmuur van de schuur komt niet overeen met de kadastrale grens ten nadele van u? U schrijft: 'Het is niet duidelijk wie de eigenaar van de schuur is'. Maar u bedoelt vast dat niet duidelijk is van wie die 25m2 is (5m diepte en 5m meter lengte)?

Om precies uit te kunnen maken van wie het 'betwiste' deel is, zou u een diepgaander (kadastraal) onderzoek moeten laten plaatsvinden. Zijn er nog bouwtekeningen of vergunningen? De vraag is of het Kadaster nog oude meetgegevens beschikbaar heeft waar de exacte metrage op terug te vinden is. Wellicht is verder onderzoek nodig om dit boven water te krijgen. Het kan ook zijn dat er ooit een (foutieve) grenscorrectie heeft plaatsgevonden. Hoe dan ook, dergelijke onderzoeken zijn erg kostbaar. Wellicht kunt u meer duidelijkheid krijgen over het aantal are en centiare van uw perceel. In werkelijkheid is het dus iets kleiner dan hetgeen bij het Kadaster geregistreerd staat. Maar ook dit is moeilijk te achterhalen omdat het om luttele afmetingen gaat tenzij het echt om 25m2 gaat.

Kortom, de getekende kadastrale grens hoeft in dit geval niet per sé de erfgrens te zijn.

Ik kan me voorstellen dat uw buren in eerste instantie niet direct willen meewerken. Voor hen kan het een verlies van ruimte in de schuur betekenen, terwijl niet eens 100% zeker is dat de grens correct is.

Uw problematiek raakt deels het burenrecht. In dit rechtsgebied wordt niet alles geregeld naar de letter van de wet maar worden veel zaken opgelost door het wegen van belangen van de beide partijen. De afspraken die hier uit voort komen worden dan weer vastgelegd bijvoorbeeld door het vestigens van erfdienstbaarheden of een grenscorrectie.

M.i. (100% zeker ben ik niet) kunt u wel uw deel afbreken want daarmee wordt het eigendom van uw buren niet aangetast. U zult wel maatregelen moeten treffen dat het deel van de schuur die overblijft, bouwtechnisch geen gebreken gaat krijgen (waterafvoer, fundering, dak, etc). Ik raad u aan goed met uw buren te overleggen en goed uw huiswerk te doen aan welke regels u moet voldoen (sloopvergunning, bouwvergunning, asbest?).

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Gedeelde schuur verwijderen:

Wat mag je in een bestaande situatie eisen
      [Gesteld in Tuin]
2009-04-11 12:47:16
Schade door bomen tegen muren van huis en schuur
      [Gesteld in Tuin]
2009-10-23 13:26:54
Illegale schuur afbreken?
      [Gesteld in Recht-Noord Holland]
2011-02-26 17:48:24
Binnen 30 dagen verwijderen bestaand afdakje etc.
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2013-06-02 14:59:42
vogelschuur aannemen ?
      [Gesteld in Bouw]
2019-07-12 13:57:44

Gemiddelde score Ruimtelijke ordening: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+