Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Ex vof partner eist geld zonder eindbalans

[Gesteld op: 03-02-2012]

Toelichting:
Persoon A is uit VOF gestapt. Persoon B gaat verder als eenmanszaak. Persoon B wilde niet dat persoon A uit het vof stapt tot dat een papiertje wordt getekend waarbij staat een x bedrag wat overgemaakt moet worden aan de VOF (on de investering gelijkt te trekken)
Persoon A heeft de helft overgemaakt maar eist inzicht te hebben in de slotbalans om de rest over te maken. Persoon B dreigt met rechtzaak. Heeft Persoon B recht op het geld zonder slotbalans te tonen of is het zo dat door het tekenen van het contract dat persoon A toch moet betalen zonder inzicht in slot balans?
Antwoord:
Persoon B zit hier helemaal verkeerd, en heeft juridisch geen poot om op te staan als hij geld wil eisen zonder inzicht te geven in de financiele situatie.
Van belang hierbij is dat beide vennoten evenveel rechten hebben.
Bij opheffing van de VOF moet er een slotbalans worden opgesteld, die door beide vennoten moet worden geakkordeerd. Uit deze slotbalans blijkt de kapitaalrekening per vennoot, en dit is het bedrag dat moet worden afgerekend.
Als het kapitaal van Persoon A negatief is, moet deze inderdaad een bedrag betalen aan de VOF, maar uiteraard alleen als overeenstemming is bereikt over de slotbalans.
Daarnaast noemt u dat Persoon B verder gaat als eenmanszaak, en dat betekent dat Persoon B een bedrag aan Persoon A moetbetalen voor de opgebouwde winstpotentie (goodwill). De hoogte van dat bedrag moet in onderling overleg worden vastgesteld.
Deze procedure is niet bijzonder, en staat in de regel genoemd in het onderling afgesloten VOF-contract. Daar staat dan ook vaak in wat er moet gebeuren als partijen het niet met elkaar eens kunnen worden. Ik raad u dus aan uw contract er op na te lezen.
Als er daarentegen geen VOF-contract is opgesteld ligt het juridisch wat moeilijker, omdat dan niets wettelijk is geregeld. Dan val je terug op de vaste regel dat beide vennoten evenveel rechten en plichten hebben, en dat betekent dat over iedere handeling overeenstemming moet worden bereikt.
 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor het snelle reactie. Het probleem licht echter dat persoon B ook een x bedrag uit eigenzak heeft betaald en de helft van dit bedrag eist. Het probleem is dat persoon A bij uitreding een simpele overeenkomst tot betaling hebt getekend waar dit bedrag ook in stond om uit te kunnen stappen. Maar persoon A wil niet overgaan tot betaling tenzij de bonnetjes gepresenteerd worden.
Heeft persoon A het recht om niet te betalen ook al is er al een overeenkomst getekend?
 
Antwoord Beheerder:

Er wordt wel vaker de denkfout gemaakt dat men bij het opheffen van de VOF gaat praten over de verdeling van ieders originele inbreng in de VOF. Het is echter niet van belang wat ieder heeft ingebracht, het gaat uitsluitend om de verdeling van het ondernemingskapitaal per vennoot zoals dit nu uit de balans blijkt. Dit kapitaal is de optelsom van de eerste inbreng en ieders winstaandeel, verminderd met de prive-opnames. Als iemand dus oorspronkelijk veel geld heeft ingebracht, maar later hoge prive-opnames heeft gedaan, dan wordt dat gecompenseerd.

Conclusie: het was niet terecht om van persoon A de helft van de eigen inbreng te eisen. Sterker nog; het kan best zijn dat persoon A juist geld tegoed heeft, als hij meer winst heeft opgebouwd dan hij uit de onderneming heeft opgebouwd. Nu heeft persoon A wel een simpele overeenkomst ondertekend. Dat had hij niet moeten doen, maar ik kan hiervandaan niet beoordelen of dit juridisch een sterk document is. Als het bijvoorbeeld een uitgebreide overeenkomst is waarin hij o.a. afziet van alle rechten uit de VOF, en verklaart dat hij een bepaald bedrag zal betalen, dan zal persoon A wel moeten betalen. Maar aangezien hij nu vragen stelt over de bonnetjes verwacht ik niet dat hij heeft afgezien van zijn rechten, en dus zal u hem moeten geven waar hij om vraagt. Iedere vennoot heeft immers evenveel rechten.
Alles hangt dus af van de juridische waarde van de getekende overeenkomst.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Ex vof partner eist geld zonder eindbalans:

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Moet ik mijn partner altijd alimetatie betalen.
      [Gesteld in Familierecht]
2010-01-12 00:23:59
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
bindingangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-21 14:32:29

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+