Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Verjaring bijstand voor 1997

[Gesteld op: 31-01-2012]

Toelichting:
Beste meneer/mevrouw,
Onlangs heeft mijn moeder na bijna 20 jaar een terugvordering ontvangen van een bijstandsuitkering die zij onterecht heeft ontvangen. Het betreft hier de periode Juli '91 t/m Dec '91. In Januari '93 kwam de gemeente erachter en is via de rechter een terugbetalings afspraak gemaakt. Deze zijn ze (mijn moeder was getrouwd) een enkele keer nagekomen. Daarna zijn ze verhuist naar een andere gemeente en hebben ook een paar maanden in het buitenland gewoond. Echter vanaf '95 is mijn moeder (zonder partner waar ze in '96 van is gescheiden) ingeschreven in de gemeente waar ze nu woont. Ik heb het dossier opgevraagd en pas in 2011 hebben ze haar kunnen traceren via het landelijk GBA (raar want ze staat al sinds '95 ingeschreven en ontvangt ook een uitkering)

Nu is mijn vraag, hoe zit het met de wet voor 1997? Ik ben een leek wat betreft wetten.

Ik ben het niet eens met fraude, maar mijn moeder heeft intussen al zoveel betaald van haar en haar ex dat ze het gewoon niet meer ziet zitten. Ex is namelijk onvindbaar. Zelfs de scheiding is zonder hem uitgesproken.

Hoop dat u me wat wijzer wilt en kunt maken.

Mvg, Esther
Antwoord:
B este vraagsteller,

De algemene verjaringstermijn wordt geregeld in Boek 3 van het BW. Met betrekking tot deze algemene verjaringstermijn kent het BW twee eisen. Terugvordering is mogelijk zolang aan beide eisen tegelijk wordt voldaan.

De eerste eis is dat niet meer dan 20 jaar mag zijn verstreken na het ontstaan van de vordering (artikel 3:306 BW).

Voor wat betreft de terugvordering van teveel of ten onrechte verleende bijstand dient naar ons oordeel ervan te worden uitgegaan dat per de eerste dag van een herzienings- of intrekkingsperiode een vordering 'ontstaat' in de zin van artikel 3:306 BW.

De tweede eis is dat niet meer dan 5 jaar mag zijn verstreken na de dag waarop het college op de hoogte is van het bestaan van zowel de vordering als met de persoon van de schuldenaar (artikel 3:309 BW). Aansluiting zoekend bij dit artikel is de CRvB van oordeel dat de verjaringstermijn voor het nemen van een terugvorderingsbesluit met betrekking tot een onverschuldigde betaling van bijstandsuitkering aanvangt op het moment dat het bestuursorgaan bekend is geworden met feiten of omstandigheden op basis waarvan voldoende duidelijk is dat een besluit omtrent terugvordering in de rede ligt (zie CRvB 08-07-2008, nr. 07/3645 WWB). Indien een onderzoek door de sociale recherche in een terugvordering resulteert, dient aangenomen te worden dat het college op de datum, waarop het onderzoek van de sociale recherche is afgesloten, bekend is geworden met het bestaan van de vordering. Om verjaring van de vordering te voorkomen dient het college binnen 5 jaar na die datum een terugvorderingsbesluit te nemen (zie CRvB 14-07-2009, nr. 08/4827 WWB).
Een vermoeden van het bestaan van een terugvorderingsgrond is echter niet van invloed op deze verjaringstermijn. Deze begint dus pas te lopen op het tijdstip dat het college daar daadwerkelijk weet van heeft (zie CRvB 10-06-2008, nrs 06/6772 WWB e.a.).

Verjaring van de terugvordering kan worden gestuit door een schriftelijke en ondubbelzinnige mededeling dat zal worden teruggevorderd. Doorgaans zal deze mededeling vervat zijn in het herzieningsbesluit of in het intrekkingsbesluit. Latere vernietiging van een besluit waarbij belanghebbende de bedoelde mededeling is gedaan, heeft geen gevolgen voor het stuiten van de verjaring. Vernietiging van een dergelijk besluit brengt immers niet met zich dat belanghebbende daardoor die mededeling niet is gedaan.

Met vriendelijke groet,

Legal2People

Telefoon: 070 - 353 82 08
Fax: 070 - 353 83 33
Email: informatie@legal2people.nl
Internet: www.Legal2People.nl

Adres

Parkstraat 83
2514 JG Den Haag


Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als juridisch adviesbureau zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Verjaring bijstand voor 1997:

Inkomsten hoger dan WWB Bijstandsnorm?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-30 17:17:32
rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Aanvullende bijstand
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-19 20:46:46
Uitleg artikel 55 WWB
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-05-14 11:59:34
zwanger en bijstand?
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-03-06 15:32:30

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+