Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Gedrag van de calvalier king chales spandiel van 1

[Gesteld op: 26-01-2012]

Toelichting:
Hij blaft veel, als er viste komt blijft hij aandacht vragen springt op schoot en blijft blaffen. zit voor het raam en blaft naar alles wat voor bij komt zo als buiten al binnen
hij is niet vaak alleen heb een zoon van 3 en baby opkomst mijn zoon rent door de kamer en als mijn zoon meer aandacht krijgt blaft hij ook en rent achter mijn zoon aan.
de hond eet voedsel van tafel en uit handen van mijn zoon, kunt u ons advies geven hoe wij de hond dit af kunnen leren.
bij straffing gaat hij grommen ook naar de vaste gezins leden is castratie een opsie??? of iets dergelijks. of is dit jaloesie of dominantie als onze zoon op bed ligt is hij rustig en komt bij je op de bank liggen
het is wel noodzakkelijk dat zijn gerag rustiger word voor het gezin en voor hem ook
hopelijk heeft u advies het is voor de rest een schat van een hond maar wij willen dat hij dat ook voor de kinderen en de viste liever word en rustiger
Antwoord:
Ten eerste is uw hond volop in zijn pubertijd. Een castratie zou ik zeker adviseren als u niet met de hond gaat fokken. Het zal hem niet per se rustiger maken, maar wel gelijkmatig van humeur. Verder geeft u de hond te veel privéleges. De bank is voor mensen, niet voor een hond. Natuurlijk is het heel gezellig, maar zodra uw hond op dezelfde hoogte zit als u (en zeker als de kinderen!!) neemt hij het heft in handen en gaat de baas spelen. Een van de dingen die dan gebeuren is dat hij het gezin te pas en te onpas alarmeert...door te blaffen. (want hij moet de roedel waarschuwen) Daarbij eet de baas van de roedel wat hij wil, dat is een RECHT! Dus mag hij van tafel en uit de handen van de kinderen stelen omdat hij zich dat recht heeft toegeëigend  In de regel is een hond altijd superieur aan kinderen onder de 12 jaar. U snapt het al, de hond doet niets verkeerd, u moet opnieuw beginnen met het opvoeden, alsof hij een pup is. U hoeft niet te schreeuwen, niet streng te zijn, maar duidelijke regels stellen. Ik adviseer u een goede hondenschool in uw buurt te zoeken, zodat u onder goede begeleiding staat. Hieronder geef ik u nog wat algemene informatie:

Dàt uw hond af en toe blaft, is vrij normaal. Uw hond moet echter wel aangemoedigd worden om te blaffen op het juiste moment en op het juiste tijdstip, bijvoorbeeld om inbrekers bang te maken. Overlast veroorzaken met blaffen is totaal iets anders dan blaffen zoals een hond normaal gesproken doet.

Er zijn meestal verschillende redenen waarom storend blaffen voorkomt. Als uw hond gevangen zit achter een obstakel, zoals een hek, waardoor hij u niet kan zien en hij wordt geprikkeld door iets of iemand die hij kan ruiken of horen, dan kan hij ongepast gaan blaffen. Gelijk aan de frustratie van een obstakel zal uw hond ook willen blaffen als hij van achter het raam naar mensen kijkt die voorbij komen lopen. Isolatie en verlatingsangst zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen waarom honden ongepast blaffen.

De meeste honden die op ongepaste tijden blaffen zijn beloond voor hun buitensporige geblaf, door:


Hem te aaien of hem vast te houden, zodat hij kalmeert;

Schreeuwen of terugblaffen naar de hond;

Hem iets geven wat hij wil, zoals vrijheid of koekjes.
Om het overmatig blaffen te stoppen is het dus erg belangrijk dit gedrag in ieder geval nooit te belonen. Maar wat moet u dan wel doen?

Terechtwijzen: Uw hond moet weten dat zijn gedrag niet gewenst is. U kunt korte commando's gebruiken, zoals ¨Foei¨,¨Stil¨ of ¨Stop¨ voor uw probleemblaffer. Zorg ervoor dat u de aandacht van uw hond heeft voor u het commando gebruikt. Het is ook belangrijk dat hij ophoudt met blaffen wanneer u het commando zegt, zodat u hem weg kunt slepen van wat zijn blaffen veroorzaakt terwijl u het commando herhaalt.

Rekening houden met de omgeving van uw hond, aangezien dingen als luide actie films hem naar de rand drijven en dan wordt elk excuus om te blaffen aangegrepen. Kalmerende omgevingen helpen uw hond tot rust te komen en zorgen ervoor dat hij niet bij het minste of geringste gaat blaffen.

Negeren: Als een jonge hond aan het blaffen is vanwege verlatingsangst negeer hem dan tot hij ophoudt met blaffen. Ga naar hem toe als hij stil is en geef hem een compliment. Dit zorgt ervoor dat hij leert dat hij niet zou moeten blaffen. Als u naar hem toegaat terwijl hij blaft dan legt hij de link tussen het blaffen met uw aanwezigheid. Hem laten stoppen met blaffen wordt dan erg lastig.

4 stappen anti-blafmethode: Dit programma kan erg effectief zijn, maar het vraagt wel een hoge mate van consistentie en toepassing door alle familieleden, wil het ook echt werken.

Het programma bestaat uit de volgende vier stappen:


Zorg dat alles wat het blaffen van uw hond kan veroorzaken niet meer in de buurt is. Dit kan lastig zijn, maar u kunt bijvoorbeeld zijn toegang tot familieleden beperken of hem alleen maar bij één tegelijk in de buurt laten.


Zorg ervoor dat wanneer hij begint met blaffen dat IEDEREEN hem negeert. Ga hem NIET aaien, tegen hem praten, belonen, etc. Naast blaffen moet u er ook voor zorgen dat u niet reageert op wat voor geluiden (zoals huilen, grommen, etc.) hij ook maakt. Als u weinig succes heeft met deze methode na twee weken tijd, gebruik dan stap 4.


Zorg dat goed en stil gedrag u opvalt en beloon dit ook. Complimenteer en aai hem wanneer hij stil is bij de kinderen. Geef hem alleen dit soort aandacht als hij er niet om vraagt.


Betrap hem terwijl hij blaft. Zodra hij begint, spuit hem dan nat met bv een waterpistool of plantenspuit en zeg: ¨Foei¨.  

RANGORDE:


In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is. Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd. Ook onze huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend.
De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft. Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn wij de roedelgenoten. Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde. Als deze rangorde duidelijk is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen. Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan de sociale ladder staat de hond van het gezin. Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft.

Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in rang is. Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:


Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van blijdschap (sommige honden "glimlachen"), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
Over urine van een andere hond plassen.
poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het verspreiden van geur.
Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen, het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.

Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal "regeltjes" die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:


Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
Neem in de omgang met je hond geen "lage" houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van speeltjes, piepen of pootjes geven.
Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando "los" voldoende beheerst.
Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door de deur.
Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.

Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken.
De hierboven genoemde "regeltjes" hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:


Laat de hond regelmatig voor je "werken" (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld "zit") en beloon hem voor een goede uitvoering.
Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.
Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Gedrag van de calvalier king chales spandiel van 1:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+