Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

Wat voor effect hadden chemischewpns op de oorlog?

[Gesteld op: 25-01-2012]

Toelichting:
Ik hou mijn profiel werkstuk over de Vietnamoorlog en wil graag informatie over de effecten die de chemische wapens op de oorlog hadden. Wat er veranderden in de oorlog en hoe er op gereageerd werd. Ik vind het lastig om de juiste informatie op internet te vinden. Heel erg bedankt als u mij kunt helpen.
groetjes
Antwoord:
Beste meneer, mevrouw,

de rol van chemische wapens was in de Vietnam Oorlog beduidend kleiner dan deze in voorgaande conflicten was geweest. In 1954 waren immers het Protocol van Geneva door de Verenigde Staten ondertekend, waarbij het gebruik van chemische wapens in tijden van oorlog verboden werd. Nu was dit Protocol ook weer niet waterdicht, want de VS was van mening dat napalm en ontbladeringsmiddelen hier niet onder vielen.

In deze twee vormen kwamen chemische wapens dan ook wel voor in de Vietnam Oorlog. Hier was voor de Amerikanen ook wel noodzaak voor, want zoals u waarschijnlijk wel weet was de Vietnam Oorlog een sterk a-symmetrische conflict, een guerilla oorlog. De Amerikanen bevochten een onzichtbare vijand, die zich schuilhield in de dichte jungle, zich ongemerkt kon mengen onder de Vietnamese burgerbevolking en die breed door de bevolking gesteund werd in zijn voedselvoorzieningen.

Omdat conventionele oorlog tegen deze onzichtbare vijand weinig effectief bleek moest de VS met een andere strategie komen. Deze vonden zij in het op grote schaal uitschakelen van de Vietnamese oogstvelden en het ontbladeren van enorme stukken jungle. Ruim 22.000 km² werd op deze manier behandeld. Ook werd met napalm regio's "schoongeveegd" waar de Vietcong zich in schuilhield of belangrijke wegen door had lopen.

Deze maatregelen waren tot op zekere hoogte ook wel effectief. Zichtbaarheid voor zowel grond- als luchttroepen nam met 30 tot 90% toe, en de vliegtuigen die de ontbladeringsmiddelen verspreiden waren ook in staat de belangrijkste regio's heel gedetailleerd in kaart te brengen. Door de voedselvoorziening voor de burgerbevolking te verwoesten slaagden de Amerikanen er ook in om grote delen van de burgerbevolking naar Zuid-Vietnam te drijven, weg van de Vietcong. Ook napalm was uiterst effectief tegen vrijwel elke vorm van Vietnamese tegenstand, zelfs tegen bunkers en andere fortificaties. Dit wapen had ook een sterk psychologisch effect waardoor overlevenden sneller geneigd waren zich over te geven.

De Vietcong kon tegen deze moderne technologie op zich weinig inbrengen. Zelf misten zij de kennis en het materieel om chemische wapens of napalm te gebruiken, en het paste ook niet binnen hun guerilla strijd. De chemische wapens waren dan ook niet direct op hen gericht, maar eerder op het vrijmaken van de voor de Amerikanen ondoordringbare jungle. Ook met deze ontbladeringsaanvallen bleef de jungle nog steeds enorm groot, en de Vietcong ondervond er uiteindelijk dan ook geen echte hinder van. Zij zochten gewoon een andere positie op van waar zij de strijd konden hervatten.

De echte problemen met deze chemische ontbladeringsmiddelen ontstonden pas nadat de vrede al getekend was. De zogenaamde "Rainbow Herbicides", en dan vooral het "Agent Orange" middel bevatte namelijk dioxine, wat desastreus voor de gezondheid kan zijn. Zowel Amerikaanse veteranen als de Vietnamese burgerbevolking die met deze middelen in aanraking zijn gekomen kregen in de jaren na de oorlog te maken met verschillende vormen van kanker, doodgeboren kinderen en andere zenuw-, huid- en luchtwegaandoeningen. Ook werd de jungle binnengedrongen door agressief groeiende planten zoals bamboe en bepaalde grassoorten, waardoor de ecologie waarschijnlijk nooit meer zal kunnen herstellen.

Ik hoop dat dit een basis bied voor uw profielwerkstuk, mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag.

Met vriendelijke groet,
Henry van der Burgt


Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan Wat voor effect hadden chemischewpns op de oorlog?:

Wat is het verband tussen de 1e en 2e wereldoorlog
      [Gesteld in Geschiedenis]
2010-01-08 18:58:51
Vietnamoorlog
      [Gesteld in Geschiedenis]
2010-04-27 10:47:07
Pearl Harbor -> ondergang van Hitler
      [Gesteld in 2e Wereld Oorlog]
2011-11-27 12:03:12
Wat voor effect had chemische wapens op de oorlog?
      [Gesteld in Geschiedenis]
2012-01-27 09:58:33
Hoezo hebben Europese landen niet ingegrepen?
      [Gesteld in 2e Wereld Oorlog]
2013-10-28 15:28:03

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+