Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Freelance » Zelfstandig Met En Zonder VAR
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zelfstandig met en zonder VAR en krijg online een antwoord van de specialist in Zelfstandig met en zonder VAR

Zelf een vraag over Zelfstandig met en zonder VAR? Klik hier.
Meer vragen over Zelfstandig met en zonder VAR.
De huidige beheerder van de rubriek Zelfstandig met en zonder VAR:
Naam: Piet de Bondt
Bedrijf: Uniforce group
Reactiesnelheid: 21 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over Piet de Bondt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zelfstandig met en zonder VARVragen over Zelfstandig met en zonder VAR via RSS. Klik hier.
RSS over Zelfstandig met en zonder VAR op jouw website?Vragen over Zelfstandig met en zonder VAR op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zelfstandig met en zonder VARVragen over Zelfstandig met en zonder VAR via E-mail. Klik hier.

Opdrachtg. vraagt VARWUO, maar ben in loondienst

[Gesteld op: 23-01-2012]

Toelichting:
Ik heb een bijstandsuitkering, en ben voor zo'n 12 uur p week in loondienst. Nu kan ik een tijdelijke klus krijgen, en deze wil ik graag aannemen, maar daarvoor vraagt de opdrachtgever een VAR WUO verklaring.

Denkt u dat de Belastingd. mij een VAR WUO geeft? Het is een klus voor waarschijnlijk zo'n 120 uur voor de komende half jaar, misschien dat er later nog meer uitrolt. Mocht ik geen kans hebben op zo'n VAR verklaring, is er een andere goede contractsvorm die ik de opdrachtgever zou kunnen aanbieden?
hartelijk dank,
Antwoord:

Om te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor een VAR WUO is het allereerst belangrijk om te weten wat die tijdelijke klus is en met name of er sprake kan zijn van "werkgeversgezag". Daarnaast zal 120 uur naast uw loondienst- en uitkeringssituatie waarschijnlijk de reden zijn waarop een VAR ROW zal worden afgegeven. Maar het kost niets om een VAR aan te vragen bij de BD, dus doen zou ik zeggen. Het belangrijkst bij het aanvragen van een VAR is dat u de vragen naar waarheid moet beantwoorden. als u dat niet doet loopt u zelf het risico op naheffingen en boetes.

U heeft waarschijnlijk vanuit uw uitkeringspositie een contactpersoon bij UWV/CWI/gemeente die u ook zou kunnen helpen met deze vraag. Wellicht bestaat voor u de mogelijkheid om met behoud van de uitkering in de gelegenheid gesteld worden om gedurende een aantal maanden te proberen om als zelfstandige in uw inkomsten te gaan voorzien? 

Verreweg de makkelijkste manier voor u om deze klus aan te nemen is via een payrollbureau. op die manier zijn ook alle risico's voor de opdachtgever weggenomen en voor uzelf komen er dan geen investeringen of boekhoudverplichtingen voor deze 120 uur.

Hartelijke groet

Piet de bondt

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor het snelle antwoord. Het gaat om het uitwerken van interviews bij een universiteit. Zij vragen mij het werk te doen, en vertellen hun wensen. Ik lever de uitgewerkte interviews weer af.

U zegt dat de 120 uur naast loondienst/uitkering waarschijnlijk de reden zal zijn om VAR ROW af te geven. Bedoelt u dan dat de 120 uur te weinig is, of ligt het vooral aan de loondienst, of uitkering situatie?

Goede tip, ik zal eens uitzoeken of er iemand bij de gemeente me kan helpen.

Zou het helpen als ik me inschrijf bij de Kvk? Ik hoop namelijk meer van dit klussen te doen. Zou een andere optie ook kunnen zijn dat ik word ingehuurd door een ZZP (vriendin met een soortgelijk eigen communicatie&organisatie bedrijfje) die wel een VAR verklaring heeft?

Ik ben bang dat ze het niet via een payroll bureau willen regelen. Ze willen zo weinig mogelijk 'gedoe' volgens mij, en er zijn allerlei vaste regels vanuit de universiteit gesteld om mensen aan te nemen.

Bij voorbaat erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen,
Vriendelijke groet,
 
Antwoord Beheerder:

als het zo is dat u de interviews ook door een ander kan/mag laten uitwerken dan hoeft er juridisch gezien geen arbeidsovereenkomst te zijn en kan het gewoon op een overeenkomst van opdracht. daarbij hoeft er gaan VAR te zijn, die is niet verplicht. Echter tegenwoordig denkt niemand daar meer over na en eist men domweg een VAR. Ook als u een VAR ROW zou krijgen en er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst dan zal de universiteit ook geen naheffingen krijgen omdat u de inkomsten gewoon aangeeft bij uw aangifte IB. 120 uur is zodanig weinig dat dat hoogstwaarschijnlijk naast een uitkering en een loondienstverband als ROW zal worden aangemerkt. Een inschrijving bij de KvK maakt voor deze situatie geen verschil voor de Belastingdienst lijkt mij. Maar vragen aan de Belastingdienst kost niets. nee heb je al dus je hebt niets te verliezen.

als de universiteit akkoord gaat met het feit dat je vriendin de opdracht krijgt met haar VAR en ze vinden het niet belangrijk welke persoon het echte werk doet, dan is mijn stelling hierboven van toepassing: er is geen arbeidsovereenkomst omdat één van de elementen (persoonlijke arbeid) ontbreekt. je zult dan met je vriendin moeten afspreken wat zij jou betaalt en goed rekening moeten houden met de verwerking van de BTW die jij niet kwijtkunt in je aangifte IB. maar dat lijkt een kans. het is alleen wel moeilijk om via dit medium goed advies te geven want nu moet de arbeidsrelatie met je vriendin ook als zuivere overeenkomst van opdracht kwalificeren anders loopt je vriendin weer het risico. dus een goede overeenkomst en invulling van de feitelijke werkzaamheden is zeer belangrijk. Werken via een payrollbureau is geen gedoe voor de opdrachtgever, die krijgt gewoon een factuur die betaald moet worden. 

hartelijke groet

Piet de Bondt

Beantwoord door:
Piet de Bondt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Opdrachtg. vraagt VARWUO, maar ben in loondienst:

betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-13 15:53:53
Kerasos, heb uwv gebeld
      [Gesteld in Prostitutie]
2012-10-21 09:29:26
Loondienst of zelfstandig?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-12-23 01:24:27
Eenmanszaak doorstarten als vof met collega's?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-09-04 10:57:50
stichting met directeur - geen loondienst?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-10-16 13:41:16

Gemiddelde score Zelfstandig met en zonder VAR: 9.0 (21x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+