Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

erfrecht nakomeling duitse emigrant >NL rond 1860?

[Gesteld op: 21-01-2012]

Toelichting:
In een stamboomonderzoek ben ik in contact gekomen met een nazaat van de broer van mij bedovergrootvader. Ik heb in feite een missing-link tussen onze Nederlandse - en Duitse familie kunnen invullen. Ik kende de Duitse tak eerst niet en de Duitse tak gaf aan nooit een goede link met Nederland hebben kunnen maken. Deze nazaat stuurde mij ongevraagd een kopie van het testament van hun beider vader, waarin werd gesteld dat mijn bedovergrootvader recht had op een erfenis van indertijd 1500 Thalen, en dat deze nooit waren opgeeist, omdat hij onvindbaar zou zijn. Hij verbleef in Rotterdam, maar wellicht was dat indertijd erg ver weg. In een per abuis aan mij ge-cc-de email gaf de genoemde nazaat aan een familielid aan dat nu ik ze gevonden had hij nu eindelijk zijn belofte aan de familie kon inlossen. Een curieuze zinsnede! Verdere navraag (nadrukkelijk niet gericht op de erfenis!!, daar was het immers niet om begonnen) resulteerde in een geheimzinnigheid rond mijn voorouders en de nazaten in Duitsland, wat mij snel het gevoel gaf dat 'I overstayed my welcome' Dit speelt ruim een jaar geleden, er is geen contact meer, maar de wonderlijke gebeurtenissen rond het ongevraagd gestuurde testament houden mij toch nog steeds wel erg bezig. Is het wellicht zo (om een verklaring te vinden voor de afhoudende reactie van de Duitse tak, terwijl zij zich zeer enthousiaist toonde over mijn invulling van de 'missing link' (deze is later door een professionele, door de Duitse tak ingehuurde, onderzoeker bevestigd)!
Vraag is nu of er op basis van het testament uit 1856 rechten te ontlenen zijn voor ons als Nederlandse nakomelingen? Het zou een verklaring zijn voor een aantal 'geheimzinnige' gebeurtenissen in het contact met de Duitse nazaat. Wellicht kunt u wat helderheid in deze zaak brengen, dan weet ik wat er aan de hand is of kan ik deze mogelijke verklaring wegstrepen.
Antwoord:

De regels van de periode waar U over spreekt zijn inmiddels drastisch verandert.

Uit de erfenis uit 1856 zijn voor U geen rechten te ontlenen ook al bent U in het bezit van het testament. Omdat deze materie nogal ingewikkeld is zal ik U de details besparen. Wat de Duitse nazaat bezielt om U het testament toe te sturen is mij ook onduidelijk. U kunt er niets mee en kunt hier Uw energie maar beter niet meer verbruiken.

De huidige wetgeving is met onderstaande info weergegeven.

De notaris heeft de wettelijke plicht om op zoek te gaan naar de erfgenamen. Maar er staat nergens hoeveel inspanning de notaris daarvoor moet plegen. Bovendien kan de erfenis heel klein zijn of zelfs alleen uit schulden bestaan. Dan wordt al snel besloten het te laten bij een advertentie en een beetje opsporing. De kosten zullen de opbrengst van de erfenis anders ver overtreffen en dat is niet de bedoeling.

Na de vervulling van zijn onderzoeksplicht kan de notaris besluiten de opsporing verder stil te leggen. De erfenis minus de gemaakte kosten worden dan overgemaakt naar de consignatiekas van het Ministerie van Financiën. En dan gaat het niet altijd om grote bedragen, maar ook dat gebeurt. Er zit inmiddels zeker 30 miljoen euro in kas. Daar blijft het geld gedurende 20 jaar. Als er in de tussentijd geen succesvolle claim wordt ingediend door een rechtmatige erfgenaam, vervalt de erfenis vervolgens aan de Staat.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer, mevrouw,
Veel dank voor de werkelijk verbazingwekkend snelle reactie zo op een zaterdagavond, dat had ik niet verwacht! Uw antwoord is helder en haalt voor mij nogal wat kou uit de lucht. Als je nietsvermoedend op zoek gaat naar je roots en je stuit op een dergelijk verhaal, dan is dat enerzijds spannend (en dan gaat het beslist niet om geld, dat is stamboomonderzoek natuurlijk niet de intentie) en anderzijds kom je blijkbaar voor vreemde dilemma's te staan. Duidelijk is inmiddels dat we hier te maken hebben met een vrij tot zeer rijke Duitse tak van de familie en het lijkt dat er vanuit die rol wordt gereageerd. Nu het ook juridisch geen item kan zijn is het voor mij veel makkelijker mijn zoektocht voort te zetten, zonder het gevoel te hebben, volledig onbedoeld, een golddigger te lijken. Ik heb geen behoefte iets te eisen, er liggen blijkbaar ook geen oude rechten en wil ook niet als zodanig worden aangezien. Nogmaals dank voor uw antwoord op mijn wellicht opmerkelijke verhaal en vraag!

vriendelijke groet
 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan erfrecht nakomeling duitse emigrant >NL rond 1860?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
kan vader perceel of een deel verkopen of schenke
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-08-02 22:07:11
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Erfrecht: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+