Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Familierecht

Zelf een vraag over Familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Familierecht Klik hier.

RSS over FamilierechtVragen over Familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Familierecht op jouw website?Vragen over Familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FamilierechtVragen over Familierecht via E-mail. Klik hier.

mijn zoon is 17 j , is weggelopen , ben ik verantw

[Gesteld op: 21-01-2012]

Toelichting:
heeft kamer leeggehaald en gestolen,een dure laptop, een i pod,verzameling zonnebril ,dure pols horloge, fiets , enal zijn kleding, is naar zijn moeder terug ,waar hij van gaan lopen is , wettelijk is hij terug bij zijn vader ingeschreven, en terug gaan lopen , had geen vrijheid genoeg ,heeft al zelfmoord pogingen gedaan , wil nu zich laten inschrijven in een andere gemeente , wat ik niet toelaat, gaat ook niet meer naar school, ik heb alles bij de politie aangegeven , ben ik nu verantwoordelijk als hij misdaden begaat, wat kan ik daar nu tegen doen , zijn moeder heeft de pro deo van haar (want ze werkt niet, is in de pros... heeft hij zelf verteld) verwittigd dat hij bij haar vrijwillig is terug gekomen , ondanks dat hij de jeugdrechter gesmeekt heeft hem niet meer bij haar te laten gaan. draai ik op voor zijn gemaakte kosten ,graag aub raad.
frank
Antwoord:

In artikel 6:169 BW is de aansprakelijkheid van ouders/voogd geregeld voor schade die aan een derde is toegebracht door een gedraging respectievelijk fout van een kind.

De wet maakt onderscheid tussen drie leeftijdgroepen; kinderen tot en met 13 jaar, kinderen van 14 en 15 jaar en kinderen van 16 jaar en ouder.

Voor ouders van kinderen tot en met 13 jaar geldt een risico-aansprakelijkheid. Voor het kind zelf geldt dat het niet aansprakelijk is te houden voor de schade die het kind heeft toegebracht aan derden (artikel 6:164 BW). De aansprakelijkheid is wel beperkt tot schade die is veroorzaakt door een als een doen te beschouwen gedraging. Een zuiver nalaten valt hier dus niet onder. Wel valt iedere actieve betrokkenheid onder de formulering (MvA II, Parl Gesch. InvW 6, p. 1351.

 

Vaak kunnen de ouders de geleden schade wel verhalen op hun WA-verzekeraar.

 

Kinderen van 14 en 15 jaar

Bij schade veroorzaakt door kinderen van 14 en 15 jaar geldt disculpatiemogelijkheid voor de ouders; De ouders zijn voor de daden van deze kinderen niet risico-aansprakelijk, maar schuld-aansprakelijk. Wél is de bewijslast omgekeerd in die zin dat het aan de ouders is om aannemelijk te maken dat hen geen verwijt treft ter zake van de door hun kind gemaakte fout.

Anders dan bij kinderen tot en met 13 jaar, geldt voor kinderen van 14 en 15 jaar het foutbegrip;  vereist is slechts een door het kind gemaakte fout. De aansprakelijkheid is dus verruimt.  Nalaten, bijvoorbeeld het niet tijdig waarschuwen voor gevaar,  kan nu wel tot aansprakelijkheid leiden.

 

Bepalend is of de gedraging van het kind een onrechtmatige daad zou opleveren en aan hem zou kunnen worden toegerekend indien zijn leeftijd daaraan niet in de weg zou staan.

  

Het kind is zelf overigens ook (deels) aansprakelijk voor de gemaakte fout. De aansprakelijkheid is immers slechts uitgesloten tot 14 jaar (6:164 BW). Het matigingsrecht van 6:109 BW zal doorgaans echter, wanneer het kind zelf met uitsluiting van de ouders aansprakelijk is, aan een toekenning van (volledige) schadevergoeding in de weg staan.

 

Kinderen vanaf 16 jaar

Bij kinderen vanaf 16 jaar staat de eigen aansprakelijkheid van het kind voorop, terwijl de ouders alleen nog uit onrechtmatige daad kunnen worden aangesproken indien hun een eigen, onrechtmatig handelen of nalaten kan worden verweten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders weten dat het kind zonder verplichte WA-verzekering op een brommer rondrijdt en schade veroorzaakt.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Familierecht:
AlimentatierechtJeugdrecht


Gerelateerde vragen aan mijn zoon is 17 j , is weggelopen , ben ik verantw:

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25

Gemiddelde score Familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+