Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Doe Het Zelf » Domotica
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Domotica en krijg online een antwoord van de specialist in Domotica

Zelf een vraag over Domotica? Klik hier.
Meer vragen over Domotica.
De huidige beheerder van de rubriek Domotica:
Naam: Bas
Bedrijf: Villa domotica
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 6.6 (van max. 10)
Meer informatie over Bas vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over DomoticaVragen over Domotica via RSS. Klik hier.
RSS over Domotica op jouw website?Vragen over Domotica op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over DomoticaVragen over Domotica via E-mail. Klik hier.

wat is minimaal nodig voor domotica in nieuwbouw?

[Gesteld op: 19-01-2012]

Toelichting:
Mijn vorige vraag en toelichting was niet duidelijk genoeg uitgelegd. Ook al is er sprake van nieuwbouw de installateur mag een offerte uitbrengen om de installatie en het leidingwerk en schakelwerk aan te passen ( dus tijdens het beton storten de juiste leidingen aanleggen. Dus zoals u stelt: Indien je het vanaf het eerste moment voor het zeggen hebt dan zou de infrastructuur voor domotica eigenlijk een zogenaamde stertopologie moeten hebben (alle verbruikers groepen worden centraal aan gestuurd). Wat moet hij dan aanleggen zodat ik weet waar ik op moet letten? Wij hebben een lichtplan gemaakt en weten wat we uiteindelijk willen. Bij de start wil ik een basis aanleg die ik later kan uitbreiden. Dit gelet op ons budget. En zoals u stelt willen we geen slachtoffer worden van de bouw installateur maar daarna onze handen vrij hebben. Vandaar mijn vraag over leidingwerk. Ik wil later niet meer hakken en breken. En mijn vraag over WCD en schakelen of dimmen. Heb soms het idee dat de installateur ook nog niet zo heel goed is in huisautomatisering. Door me in te lezen ben ik er wel achter gekomen dat bijv. bij NIKO Home controle maar 1 inbouwdoos nodig hebben. Later wijzig je dan de muurprint in 1 of meer en ook de afdekplaat. Omdat de woning pas over 16 maanden wordt opgeleverd wil ik me niet vastleggen op het eindplaatje. Ik wil dus eigenlijk pas over een jaar definitief bepalen welke domotica ik wil laten programmeren en wat voor merk afdekplaten ik wil. Het systeem en inbouwdozen moet dus zo universeel mogelijk zijn.
We willen voor nu: lichtsturing en lichtkringen en stopcontacten schakelen, bewegingsensoren in hal, badkamer en toilet. aanleg van leidingen naar de gordijnen zodat we later het elektrisch kunnen maken en buiten sensoren zodat het licht en gordijnen weerafhankelijk te regelen is. Een Verwarming lijkt minder belangrijk omdat er in iedere kamer al een regelthermostaat geleverd wordt en er vloerverwarming komt die maar weinig regeling vraagt. We gaan inbouwspots maken d.m.v. een verlaagd plafond - dus er kan nog veel aanglegd worden na oplevering. Maar mijn redenatie is, alles wat uiteindelijk lin demuur eindigt moet toch weer gefreesd worden dan kan ik beter van tevoren laten instorten. Tot slot nog een reactie op visualisering: dat kan toch altijd later nog? of zijn daar voorbereidingen voor nodig tijdens de bouwfase?
Draadloos - Wij willen dat eigenlijk niet - dit in verband met het vele beton en statische geladenheid van veel spullen.
Antwoord:

Wanneer u nog helemaal vrij bent in keuzes en mogelijkheden, adviseren wij de KNX standaard. Meer universeel dan dat wordt het niet. Deze standaard garandeert u onafhankelijkheid van fabrikant en installateur omdat deze standaard nu al wereldwijd door meer dan 250 fabrikanten is opgenomen. Daardoor is de keuze en mogelijkheden van schakelmateriaal ook het grootste en wordt nog steeds groter. Niko is een grote Belgische speler maar u zult begrijpen dat die het uiteindelijk zal moeten afleggen tegen een standaard die gedragen wordt door o.a. JUNG, Hager, ABB, Siemens, Theben, Cisco, Gira, Berker etc.

De bekabeling van de verlichtingsgroepen van uw lichtplan moeten per verlichtingsgroep naar de plek komen waar de KNX actoren de verlichtingsgroep bestuurt. Meestal is dit de meterkast. Ditzelfde geldt voor de geschakelde (of gedimde) wcd-groepen. Overigens kan een groep ook uit 1 wcd bestaan. Hierdoor is een groep die niet aan staat ook echt spanningsloos en geeft dus ook geen elektromagnetische straling straling af. Afhankelijk van de gevoeligheid voor elektromagnetische straling kan ook een groep WCD uitgeschakeld worden indien deze groep niet gebruikt wordt.

Op de plekken waar de bedienelementen moeten komen moet alleen een bus kabel (30 Volt DC) komen.

Voor de gordijnen in de toekomst moeten wachtbuizen gelegd worden eventueel reeds bedraad. Als ze al bedraad worden dan is het wel noodzaak te kijken welke motoren er eventueel in de toekomst gebruikt kunnen gaan worden zodat de bedrading hiervoor voorzien wordt.

Voor het meten van het buitenlicht moet een wachtbuis (eventueel met bedrading) voorzien worden naar een plek buiten die het meest constant is wat licht betreft. Dus niet een plek waar de zon af en toe op staat te schijnen.

Naar de plekken waar bewegingssensoren geplaatst moeten worden moet ook een buskabel voorzien worden. Eventueel kan hiervoor een standaard bewegingsmelder gebruikt worden wat goedkoper is dan een KNX bewegingsmelder. Bij gebruik van een standaard bewegingsmelder moet er wel een voeding van 12V voorzien worden. Indien er ook een alarmsysteem voorzien is dan kan die gekoppeld worden met het domotica systeem. Dit betekent dan ook dat wanneer het alarm scherp gezet wordt het domotica systeem registreert dat er niemand thuis is (verwarming lager, aanwezigheid simulatie etc).

Visualisatie is naderhand te verwezenlijken.

Villa Domotica doet geen installatie werkzaamheden maar begeleidt (toekomst) woningeigenaren en hun installateur bij ontwerp, realisatie en programmatie van domotica systemen.

Beantwoord door:
Bas
profielpagina


Gerelateerde vragen aan wat is minimaal nodig voor domotica in nieuwbouw?:

Noodzaak buisleiding en wc's schakelen of dimmen?
      [Gesteld in Domotica]
2012-01-18 17:56:38
Noodzaak buisleiding en wc's schakelen of dimmen?
      [Gesteld in Domotica]
2012-01-18 17:57:02
Noodzaak buisleiding en wc's schakelen of dimmen?
      [Gesteld in Domotica]
2012-01-18 17:58:47
Noodzaak buisleiding en wc's schakelen of dimmen?
      [Gesteld in Domotica]
2012-01-18 17:58:48
Buitenlandse partner naar Nederland halen.
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2012-01-29 17:15:16

Gemiddelde score Domotica: 6.6 (14x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+