Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

kwijtschelding mogelijk met laagste uitkering?

[Gesteld op: 17-01-2012]

Toelichting:
heb inwonende uitkering bij mijn ouders en geen bezittingen op naam, en sta vrijwel altijd rood of op "0" op mijn rekening.
bedrag onder de beslagvrije voet dus waarschijnlijk dus op 0 euro gesteld wat ik kan afdragen.
kan ik nu kwijtschelding krijgen eventueel?
Antwoord:

Dat hangt er van af: kwijtschelding waarvan?
Voor belastingen is er wel een regeling die er in voorziet dat mensen met lage inkomsten en weinig bezittingen kwijtschelding van belastingen kunnen aanvragen. In uw situatie vermoed ik echter dat u niets te maken heeft met belastingen, want wie niets heeft, hoeft daar ook geen belasting over te betalen.

Als het gaat om anderde dan belastingschulden, dan moeten deze gewoon worden betaald. Als u dat niet kan, dan kunnen de schuldeisers uw faillissement aanvragen. In dat geval kunnen al uw bezittingen bij opbod worden verkocht, met enkele uitzonderingen, waaronder wat voedsel en kleding. Daarna blijft u uw schulden houden, dus als u over een tijdje gaat werken, dan kan er alsnog beslag worden gelegd op een deel van uw inkomsten.
Vanwege de narigheid die een faillissement met zich meebrengt laten de ouders het vaak niet zo ver komen, en betalen zij de schulden van hun kind.

 
Reactie vraagsteller:
ow ok, dank u...maar ik heb een jurist gevraagd die vroeger bij een incassobureau gewerkt heeft en nu advocaat is en die zei mij dat ze in mijn geval eerst een betalingsregeling proberen en beslag op uitkering en als laatste een eenmalig bankbeslag, maar failissement heeft hij het niet over gehad.
Het zit als volgt in elkaar...ik heb vorig jaar een eigen huurwonig gehad op mijn naam, ik ben gepakt met een henneplantage in dat huis, maar ik had nog geen winst gemaakt het was pas de 1e oogst die bijna klaar was, pech gehad dus.
Maar nu heeft enexis natuurlijk een nieuwe meter moeten plaatsten etc. en dat wordt nu op mij verhaald. Dat is de schuld circa 4.500(incl. incassoverhoging) deze verhoging zou zijn omdat ik verhuisd ben en ze geen adreswijziging hebben ontvangen, nou ik heb ze zeker weten gebeld en een brief met nieuw adres gestuurd(met getuige zelfs) en ik had geen toetreding tot de wonig meer en de nieuwe bewoners gooiden de post van vorige bewoners gewoon weg, dus dat wil ik zowieso nog aanvechten.oorspronkelijke bedrag was 3600e dus die verhoging is zowieso al veel te hoog volgens die jurist.
dit is dus de schuld die ik zou moeten betalen, en ik heb nog de huurtoeslag per ongeluk vergeten op te zeggen en ben er te laat achter gekomen, daardoor heb ik maandenlang onterecht huur toeslag ontvangen, en ook dit zou dus terug betaald moeten worden, maar misschien kan ik daar toch kwijtschelding voor aanvragen eventuuel...dit beddrag is ongeveer 2000e.
Ik woon inmiddels dus alweer bij mijn ouders en heb geen bezittingen die ze kunnen ontnemen, en ik leef waarschijnlijk onder de beslagvrije voet, dus de rechter zou daar op kunnen oordelen dat ze me geen beslag kunnen leggen.
volgens de jurist was er dan nog maar 1 mogelijkheid voor een deurwaarder aangezien ik ook nog eens afgekeurd ben voor werk(psychisch etc.)dus toekomstige inkomsten zullen niet hoger worden. die mogelijkheid zou dus bankbeslag kunnen zijn, maar dat mag maar eenmalig zegt hij, dan loop ik kans dat ze mijn hele uitkering ongeveer 700 euro inpikken, MAAR als ze dat de maand erna weer zouden proberen of uberhaupt een volgende keer, was de kans groot dat een rechter hier een stokje voor steekt en het restbedrag kwijtscheld...Is dit daadwwerkelijk een optie of heeft deze jurist het bij het verkeerde eind wellicht?
Als ze toch geen beslag kunnen krijgen via de rechter dan is een failissement niet net zo goed vrijwel onmogelijk, omdat ik nog altijd recht heb op levensonderhoud etc.
Dus dan zou ik misschien WEL 1x mijn volledige bijstandsuitkering kwijt zijn maar dat mogen ze schijnbaar niet 2x doen?
Mij lijkt dat als een rechter een uitkeringsbeslag niet toestaat dat een failissement of WSNP net zo weinig zin heeft, omdat mijn situatie niet zal verbeteren in de toekomst.

MVG

JdB
 
Antwoord Beheerder:

Samenvattend heeft u dus een hoge schuld aan Enexis, en moet u huurtoeslag terugbetalen. Wat Enexis betreft: de beslagvrije voet is heel laag voor een thuiswonende, maar als uw uitkering nog lager is, dan kunnen ze daar niets mee. Wel kan er beslag worden gelegd op uw banktegoed, en als net kort daarvoor uw uitkering is gestort, dan valt dat volledig onder het beslag. Dat is waarschijnlijknietgenoeg om uw schuld af te lossen. Uw verwachting dat een rechter het restbedrag zou kunnen kwijtschelden begrijp ik niet. De rechter heeft geen bevoegdheid om u iets kwijt te schelden. U heeft een schuld aan Enexis, en alleen Enexis kan u iets kwijtschelden. U kan hun wel voorstellen om de schuld af te kopen, of een betalingsregeling te treffen, om van deze schuld en de bijbehorende kosten af te komen. Het is niet duidelijk wat Enexis zal doen als blijkt dat u te weinig bezittingen of inkomsten heeft om de schuld te betalen, maar ze zouden u aanmaningen kunnen blijvens turen, en later nog eens beslag kunnen laten leggen. Dat kan ook bijvoorbeeld over 1 jaar zijn, als u weer wat geld heeft gespaard.
In mijn vorige reactie noemde ik de aanvraag van uw faillissement. Ook dat is mogelijk, maar alleen als u meerdere schulden heeft. Het is een stap verder dan het beslag, Enexis zou dit kunnen overwegen. Uw opmerking dat een faillissement niet mogelijk is omdat u recht heeft op levensonderhoud etc. is onjuist. Een faillissement kan dan wel worden uitgesproken en (zoals gezegd) alle prive-bezittingen worden verkocht. Van uw inkomen mag u wel een klein bedrag houden om van te leven, maar u verkeert dan wel in staat van faillissement.
Overigens kan u een faillissementsaanvraag voor zijn, door gebruik te maken van de schuldsaneringsregeling (WSNP).

Wat de huurtoeslag betreft: daarvoor kan u wellicht kwijtschelding aanvragen, zie hiervoor http://www.belastingdienst.nl/particulier/betalen/betalen-24.html#P207_17786

Algemene informatie over schulden kunt u overigens vinden op www.schuldinfo.nl

Informatie over WSNP vind u op www.wsnp.rvr.org.

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan kwijtschelding mogelijk met laagste uitkering?:

rechten en verplichtingen bij wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-09-22 13:28:33
Pas-regeling en levensloop. Welke tabel(len)?
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2015-02-26 12:44:19
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41
recht op ww
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 09:36:12
Bepaling te verrekenen inkomen partner
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-12-27 18:19:35

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+