Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 71 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

Studieschuld & trouwen in gemeenschap van goederen

[Gesteld op: 16-01-2012]

Toelichting:
Mijn vriend en ik willen gaan trouwen in gemeenschap van goederen maar ik heb een studieschuld van een oude studie. We willen graag weten in hoeverre dit zijn verantwoordelijkheid wordt. De ene site zegt dat deze verdeeld word en de andere site zegt dat het een persoonsgebonden lening is en dus niet onder gemeenschap van goederen valt. Verder willen we ook graag weten wat er gebeurd in geval van een scheiding. Krijg ik dan gewoon mijn studieschuld weer op mijn naam of word deze verdeeld.

Ook zijn we erg benieuwd wat er gebeurd als ik bijv. een erfenis krijg van een x bedrag (zeg 25000 euro) en ik ervoor kies om hiermee niet mijn studieschuld af te lossen maar deze te bewaren voor bijv. de opleiding van onze kinderen. Mag dit zomaar? Of krijg ik dan problemen omdat het bij mijn vermogen word opgeteld.

Veel vragen, hopelijk snel antwoord!
Antwoord:

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden die ieder heeft gemeenschappelijk worden vanaf het moment dat u trouwt. Wilt u afwijken van de gemeenschap van goederen, dan kunt u bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten.

Bij een scheiding wordt de studie schuld een schuld waarbij U beiden verantwoordelijk voor bent.

Vanaf 1 januari 2012 verandert er een aantal dingen in de manier waarop een studieschuld terugbetaald moet worden. Deze wijzigingen gelden alleen voor terugbetalers die per of na 1 augustus 2009 voor het eerst studiefinanciering hebben ontvangen en niet eerder dan 1 januari 2012 hoeven te beginnen met het aflossen van hun studieschuld. U valt ook onder de nieuwe regels als u een schuld hebt omdat u te veel tegemoetkoming scholieren hebt ontvangen. De belangrijkste wijzigingen voor deze groep terugbetalers zijn: automatische incasso voor iedereen u betaalt altijd terug naar draagkracht als dit in uw voordeel is bij het berekenen van die draagkracht telt het inkomen van uw partner altijd mee. Overstappen naar nieuwe regels Terugbetalers die onder de 'oude' regels vallen, maar op 31 december 2011 nog niet zijn begonnen met het verplicht aflossen van hun studieschuld, kunnen overstappen naar de 'nieuwe' terugbetalingsregels.  

 

 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor uw antwoord, echter zijn we langs een kantoor gegaan van de instantie en die vertelde ons een heel ander verhaal. Namelijk dat de studieschuld de enige schuld is die compleet persoonsgebonden is en dus als enige buiten de gemeenschap van goederen valt. Dit betekend dat ik altijd verantwoordelijk blijf voor de schuld ook met een huwelijk en in geval van scheiding. Hoe kan het dat uw verhaal hiervan afwijkt? Kan het zijn dat de vrouw achter de balie niet goed is ingelicht of heeft u wellicht een fout gemaakt in het na zoeken? Nu zitten wij namelijk met de zelfde onduidelijkheid als dat we in eerste instantie zaten.

Alvast heel erg bedankt voor de genomen moeite.
 
Antwoord Beheerder:

Het zit iets ingewikkelder in elkaar. Omdat de schulden van de zijde van uw beiden bij het trouwen in de gemeenschap van goederen vallen is bent U beiden voor 100% aansprakelijk voor de terug betaling.  U bent dus voor de helft hoofdelijk aansprakelijk. Schuldeisers kunnen echter wel verhaal zoeken op de gemeenschap zelve (en dus op de gemeenschappelijke goederen. Dat betekend dat schuldeisers bijvoorbeeld beslag kunnen leggen op een gemeenschappelijke rekening.
Het is een fabel dat schulden ook een studieschuld ( wordt als gewone schuld gezien) die voor het huwelijk zijn ontstaan, na echtscheiding alleen maar bij degene die de schuld is aangegaan terecht komen.

Miscschien verstandig om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan Studieschuld & trouwen in gemeenschap van goederen:

Ervenis en echtscheiding.
      [Gesteld in Advocaten-Flevoland]
2007-12-05 14:18:55
Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46
trouwen uit buitenland
      [Gesteld in Schuldhulpverlening]
2011-02-14 19:06:00
dvoering en trouwen!
      [Gesteld in Bewindvoering]
2015-03-19 13:48:43

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257467
  Beheerders:  1025

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+