Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Gezondheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Gezondheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Gezondheidsrecht

Zelf een vraag over Gezondheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Gezondheidsrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Gezondheidsrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Gezondheidsrecht Klik hier.

RSS over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Gezondheidsrecht op jouw website?Vragen over Gezondheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via E-mail. Klik hier.

Aansprakelijkheid hersenletsel in groep?

[Gesteld op: 07-01-2012]

Toelichting:
Hallo,

Mijn naam is Robert en ik ben 16 jaar.

Ik woon in een jeugdzorg 24-uurs zorg instantie en sinds vorige week heb ik last van klachten die mogelijk de oorzaak zijn van Hersenletsel.

De avond voordat ik deze klachten kreeg hing er een rare nagellakremover geur in onze groep en ik had opgezocht of deze giftig was en dat bleek inderdaad zo te zijn vanwege een stof dat erin zit.

Nu is mijn vraag:

Is de bedrijf die de jeugdzorg instantie beheert aansprakelijk als ik hersenletsel heb opgelopen hierdoor?
Antwoord:
Hallo Robert,
Dat is een heel goede vraag! Maar voor ik hem beantwoord wil ik je toch even geruststellen, want ik kan mij voorstellen dat je je zorgen maakt over je gezondheid. Ook al zitten er giftige stoffen in nagellakremover, dat wil nog niet zeggen dat je er ziek van wordt. Want dan zou half Nederland ziek zijn....
Je gezondheid is wel heel belangrijk. Dus kijk eerst naar je gezondheidsklachten. Er zijn verschillende mensen die verantwoordelijk zijn voor jouw gezondheid: Je ouders, de verzorgers van de 24-uurs instantie waar je verblijft en jijzelf. Omdat je 16 jaar bent mag jij zelf beslissen over je gezondheid, zolang je deze niet in gevaar brengt natuurlijk. Vraag dus aan de groepsleiding of je naar de (huis)arts mag. Misschien worden jouw klachten ergens anders door veroorzaakt. De dokter kan dat onderzoeken. Per instelling kunnen de regels over doktersbezoek verschillen, bijvoorbeeld omdat er geregeld moet worden dat er iemand met je meegaat, of dat je alleen mag. Dus ook al beslis je zelf dat je naar de dokter wilt, je moet wel even met de groepsleiding overleggen. (Wanneer en naar welke dokter bijvoorbeeld).
Dan je vraag over aansprakelijkheid: De instelling waar jij verblijft is verantwoordelijk voor jouw opvoeding en verzorging. Maar wel binnen redelijke grenzen, want zij hebben rekening te houden met meerdere kinderen op de groep. Een voorbeeld: sommige kinderen met astma worden benauwd van de harsgeur van echte kerstbomen. Dus dan is een kunstboom een prima oplossing die rekening houdt met alle kinderen.
Aansprakelijkheid is wat anders dan verantwoordelijkheid. Bij aansprakelijkheid moet je bewijzen dat de instelling iets gedaan heeft (of juist niet gedaan heeft) waardoor jij schade hebt opgelopen. Als bijvoorbeeld de trapleuning niet op tijd gerepareerd is, waardoor iemand van de trap valt en zijn arm breekt, dan is de instelling aansprakelijk (want als de leuning op tijd was gerepareerd was het ongeluk niet gebeurd). Er moet dus verband bestaan tussen de oorzaak (de kapotte trapleuning) en het gevolg (de gebroken arm).
In jouw voorbeeld is dat niet zeker. Aan de ene kant omdat nagellakremover een toegestaan product is (omdat niet half Nederland er ziek van wordt) en aan de andere kant omdat niet zeker is dat jouw klachten door de nagellakremover worden veroorzaakt. Jij denkt van wel, maar bewijzen kun je het niet.
Dus het antwoord op je vraag is: de instelling is aansprakelijk wanneer jij kunt aantonen dat je door hun handelen (of niet handelen) schade hebt opgelopen. Medisch gezien is de kans heel erg klein dat je van één keer ruiken van nagellakremover hersenletsel oploopt. Ik ben geen dokter, maar als je tegelijk ook koorts hebt bijvoorbeeld, dan heb je misschien gewoon griep, of iets anders.
Weet je trouwens dat je voor dit soort vragen en heel veel informatie terecht kunt bij een (onafhankelijk) Vertrouwenspersoon jeugdzorg? Deze hulp is gratis en wettelijk verplicht. Vraag gerust bij je groepsleiding wie de vertrouwenspersoon is en waar je die kunt bereiken.
Of kijk op de website van het AKJ.nl (Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg).
Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Aansprakelijkheid hersenletsel in groep?:

wat hebben subculturen in de maatschappij gebracht
      [Gesteld in Subculturen]
2007-04-07 21:23:48
Hoe moet een leerkracht omgaan met jeugdcultuur?
      [Gesteld in NLP]
2009-01-04 12:59:54
blijven zitten
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-07-22 10:35:12
groep 0 halve dagen
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-08-26 10:34:48
Een heel schooljaar halve dagen, mag dat?
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-10-07 21:10:37

Gemiddelde score Gezondheidsrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+