Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

vof na scheiding

[Gesteld op: 06-01-2012]

Toelichting:
Ik heb een eenmanszaak en samen met mijn expartner een vof. er is geen akte oid opgesteld. Nu zit er in de vof nog wat waarde (goederen welke iwel incourant zijn) en dus 50-50 gedeeld moet worden met expartner. Ik wil verder met de vof, mijn expartner niet. Ik zou graag willen weten welke manier het best voor mij is om door te kunnen met de vof, zodat mijn expartner dan nergens meer aanspraak op kan maken. Als ik een nieuwe naam start kan zij dan nog aanspraak maken, of als ik de vof onder mijn eenmanszaak hang? Ik begreep nl dat ook al schrijft mijn expartner zich als vennoot uit en ik wel verder ga dat zij dan alsnog aanspraak kan maken.
Dus: kan zij aanspraak maken als ik het bedrijf een nieuwe naam geef?
kan zij aanspraak maken als ik onder de eenmanszaak verder ga?
Ik zal haar wel een overeenkomst moeten laten tekenen dat zij overal afstand van doet, maar zij is ook niet gek, want daarmee verspeeld zij dus haar recht op de waarde van de nu nog liggende goederen.

Om die liggende goederen te verkopen, moet ik opnieuw herinvesteren. Die herinvestering durf ik nu niet aan omdat ik niet weet wanneer zijn nog aanspraak maakt. Nu ligt de vof dus helemaal stil en verdien ik geen geld.

Ik verneem graag uw advies.
hartelijk dank.
Antwoord:

Een VOF is een samenwerkingsvorm van 2 of meer personen. Als uw ex niet meer in de VOF werkt, dan houdt de VOF per definitie op te bestaan. Op dat moment moet er een slotbalans van de VOF worden opgesteld, en moet het kapitaal van de VOF worden afgerekend met de vennoten.
U kan dus niet de VOF hangen onder de eenmanszaak, want de VOF bestaat niet meer. U kan wel de onderneming van de VOF voortzetten, maar dan in de vorm van een eenmanszaak. U dan deze samenvoegen met uw huidige eenmanszaak, of een tweede eenmanszaak beginnen. Dit leidt in ieder geval wel tot een ander KvK-nummer, en ook een ander BTW-nummer.

U komt dus niet onder de afrekening met uw ex uit. Het gaat daarbij niet om een verdeling van bezittingen, maar om verdeling van het kapitaal (=bezittingen minus schulden) In de op te stellen slotbalans moeten daarbij de balansposten wel op de marktwaarde worden opgenomen. Als u stelt dat de goederen incourant zijn, kan dit betekenen dat de marktwaarde zeer gering is. Dat kan dan ook betekenen dat het vermogen zeer gering is. U moet echter kijken naar de verdeling van het vermogen tussen u en uw ex, zoals dit uit de slotbalans blijkt. Als zij bijvoorbeeld veel meer prive-opnames heeft gedaan dan u, dan kan het zijn dat uw aandeel in het vermogen van de VOF veel hoger is dan dat van haar. Het kan ook zijn dat u een positief vermogen heeft, en zij een negatief vermogen, of andersom. Een negatief vermogen betekent dat de vennoot geld moet betalen aan de VOF.

Het is verstandig om bij de uitkoop van uw ex afspraken op papier te zetten, waarbij ze afziet van verdere aanspraken. Daarna kan de VOF bij de KvK worden uitgeschreven, en kunt u verder met de onderneming in de vorm van een eenmanszaak.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw snelle reactie!
Onder de verrekening kom ik niet uit en dat is prima.

Maar expartner wil geen overeenkomst tekenen waarin zij afziet van verdere aanspraken, omdat haar accountant heeft gezegd dat op welke manier ik nu ook ga investeren en de zaak wil voortzetten, zij nog steeds aanspraak maakt op de winst die daaruit voortvloeit.

Ik was van mening dat als zij zich uitschrijft en de waardeverdeling heeft plaatsgevonden daarmee ook haar aansprakelijkheid op wat ik verder investeer verviel.
Dus ook als de vof ontbonden is en ik onder mijn eenmanszaak ermee verder zou gaan, zou zij dus aanspraak kunnen maken?

En als de verdeling heeft plaatsgevonden en start een nieuw bedrijf, dan zou zij dus ook nog aanspraak kunnen maken?

Het probleem is dat ik snel moet gaan investeren om mijn kosten te kunnen betalen, maar zij tekent niets. Dus moet ik dan concluderen totdat zij tekent ik niet opnieuw kan investeren?

En heeft zij het recht om niet te tekenen?

De goederen die er nu liggen moeten compleet gemaakt worden door investering om weer verkocht te kunnen worden.

Hartelijk dank wederom
 
Antwoord Beheerder:

Zodra de VOF ontbonden is, en er is afgerekend, dan heeft uw ex absoluut geen rechten meer op de onderneming. Ik vermoed dan ook dat er sprake is van eenmisverstand tussen uw ex, haar accountant en u. Die accountant heeft waarschijnlijk bedoeld: niets tekenen, totdat je een afspraak hebt over de finale afrekening, en er ook feitelijk is afgrekend. Maar als u beiden het eens bent over een uitkoopbedrag, dan is er geen enkele reden om niet te tekenen.

Overigens hoeft dat geen probleem te zijn; als uw ex op een later moment van mening is dat zij alsnog recht heeft op een hoger bedrag, dan kan dit alleen via de rechter kunnen worden opgeeist, en moet uw ex dus de rechter moeten overtuigen, wat vaak moeilijk is. Dat geeft echter wel veel gedoe, en daarom is het makkelijker als er nu een overeenkomst ligt. U kan dat ook als voorwaarde stellen voor uitbetaling van de uitkoopsom.

Bij het bovenstaande ben ik er wel van uit gegaan dat bij de scheiding het prive-vermogen reeds is afgerekend. Als dat niet het geval is, dan ligt de situatie wat moeilijker, en begrijp ik dat er niet wordt getekend. De zaken kunnen dan niet los van elkaar worden gezien, en dan zal de afrekening van de VOF moeten worden meegenomen in de totale afrekening van het prive-vermogen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan vof na scheiding:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
wat betekent het als je veel slijmverlies hebt
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2009-05-26 14:41:45
is dit normaal?
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2010-08-11 12:18:21
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Accountancy: 7.1 (958x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+