Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Kan een kind zomaar apart gezet worden?

[Gesteld op: 05-01-2012]

Toelichting:
Mijn zoon (11 jaar) wordt de toegang tot de klas ontzegd in de ochtenduren. De school is van mening dat zijn gedrag niet goed is. Hij wordt apart gezet bij de directeur of bij de IBer. Wij hebben in november toegezegd een psycoloog in te schakelen om zijn gedrag te laten onderzoeken. Wij herkennen zijn gedrag, wat hij op school heeft, thuis niet. Wij zijn het niet eens met de uit de klas plaatsing. Wij vinden dat eerst dat de psycholoog zijn werk moet doen. Als wij niet akkoord gaan met de uitdeklasplaatsing dan zal hij worden geschorst. Mijn vraag is kan de school zonder onze toestemming mijn kind uit de klas plaatsen? De gedragsproblemen die de school omschrijft zijn, geluidjes maken, veel praten, overheersend, soms pesten. Hij heeft heel vriendjes dus als het idd zo'n vervelend kind is zou hij toch niet zo veel vriendjes hebben.
Antwoord:
Ik weet uiteraard niet precies welk gedrag uw kind vertoont in de klas. Vaak is het wel zo dat een kind thuis en op school verschillend gedrag laat zien. Als een kind bijvoorbeeld de hele dag (op school) moeite doet om zich te gedragen, dan komt die stress er vaak thuis uit in de vorm van gedragsproblemen. Andersom kan ook: een kind voelt zich thuis op zijn gemak en heeft daar geen enkel probleem, terwijl het op school zoveel stress ervaart dat dit wordt geuit in de vorm van gedragsproblemen.
Verder is het zo dat kinderen met gedragsproblemen best vriendjes kunnen hebben. Buiten de gedragsproblemen (die bij uw zoon kennelijk alleen in de klas spelen) kan een kind namelijk heel leuk en lief zijn. Ik heb zelf de ervaring dat kinderen met gedragsproblemen vaak een groot gevoel voor humor hebben, waardoor ze juist door de andere kinderen gewaardeerd worden.

Dan het uit de klas plaatsen. Volgens de wet heeft elk kind recht op goed onderwijs. De school moet hiervoor zorgen. Als dit recht in het geding komt (bijvoorbeeld omdat een kind dusdanig storend gedrag vertoont dat de andere kinderen hieronder lijden) dan moet er een oplossing gezocht worden. In uw geval is afgesproken dat uw zoon naar een psycholoog zal gaan. Dit is echter een langetermijnoplossing. Om ervoor te zorgen dat het "probleem" nu al opgelost wordt, is er gekozen voor een uit de klas plaatsen van uw kind. Dit kan zonder uw toestemming.

Ik begrijp dat dit voor u en uw zoon geen prettige oplossing is. Wat heeft de school hiervoor gedaan om het gedrag van uw zoon te veranderen? Er zijn namelijk nog een hoop oplossingen. Het tafeltje helemaal apart (maar wel in de klas) zetten, het kind ergens op laten kauwen (op het praten te voorkomen), koptelefoon op voor betere concentratie, een kleurenklok gebruiken om het kind vlot te laten werken (dan heeft hij geen tijd om andere dingen te doen), kijken of het kind zich verveelt en extra werk geven, aan de computer laten werken enz. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de school eerst alle mogelijke maatregelen neemt. Een uit de klas plaatsing is namelijk de allerlaatste keuze die een school hoort te maken (als alle andere middelen niet helpen). U kunt hiernaar vragen bij de school. Alle maatregelen die al zijn genomen horen in het leerlingdossier te staan. U hebt het recht dit in te zien.

Ik denk dat het raadzaam is nog eens met de leerkracht, de ib-er en de directie om de tafel te gaan zitten. Vraag wat het gedrag van uw kind precies inhoudt en of er is bekeken waar het vandaan komt (onzekerheid, verveling). En wat is er allemaal gedaan om het gedrag te verbeteren? Is er een ambulant begeleider ingeschakeld? (Dit is iemand die meer kennis en ervaring heeft met o.a. gedragsproblemen.) Is er geen andere mogelijkheid dan uw kind uit de klas te plaatsen, hoe lang gaat dit dan duren (spreek een duidelijke tijd af van een aantal weken) en wie gaat beoordelen of de situatie voor de klas en uw zoon verbeterd zijn. En hoe wordt dat beoordeeld? (Het is misschien rustiger in de klas, maar gaan de leerresultaten ook omhoog?) En hoe wordt gewaarborgd dat uw zoon voldoende onderwijs krijgt (want hij mist nu de klassikale uitleg).

Ik wens u heel veel sterkte met deze moeilijke situatie. Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u altijd weer contact opnemen.

Met vriendelijke groeten,
Tirza van der Meyden
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Kan een kind zomaar apart gezet worden?:

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+