Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

verandering bestemming zonder toestemming van vve

[Gesteld op: 04-01-2012]

Toelichting:
Pand is in 2000 door mij gesplitst in 3 appartementen. App 3 (tweehoog met halve zolderverdieping) heb ik verkocht aan huurder C, die bouwkundige is. C heeft toen splitsings-tekeningen gemaakt en zijn deel van zolder-verdieping aangemerkt als 4 bergingen (terwijl er o.a. piano stond) om het goedkoper te kunnen kopen. In juli 2011 heeft hij aangekondigd dat onderhoud nodig is (wat zijn taak is binnen vve). Hij heeft offertes aangevraagd voor 34 duizend euro, die m.i. vnl in zijn belang zijn (maar ik ben leek). Het gaat o.a. om 2 lagen nieuwe dakbedekking (huidige 1 laag is 10 jaar geleden door mij vernieuwd met grootonderhoud) plus isolatie (is extra), shingles, boeilijsten, etc etc. Mijn aandeel in kosten is 69%. Mijn voorstellen (beperking tot uiterst noodzakelijk onderhoud) worden genegeerd. Gisteren heb ik via via gehoord dat hij zolderverdieping heeft verbouwd (toilet, keuken, kamer). Hij wil nu de offertes er zo snel mogelijk doordrukken (is erg dominant) en weet niet dat ik van zijn verbouwing weet. Heel graag Uw advies over welke stappen ik moet ondernemen.
Antwoord:
Als het pand in 2000 is gesplitst betekent dit dat het modelreglement van 1992 geldt. In dit modelreglement staat in artikel 38, lid 5:
5. Besluiten door de vergadering tot het doen van buiten het onderhoud vallende uitgaven die een totaal door de vergadering vast te stellen bedrag te boven gaan, kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte stemmen in een vergadering, waarin een aantal eigenaars
tegenwoordig of vertegenwoordigd is, dat tenminste twee/derde van het totaal aantal stemmen kan uitbrengen. In een vergadering, waarin minder dan twee/derde van het in de vorige zin bedoelde maximum aantal stemmen kan worden uitgebracht, kan geen geldig besluit worden genomen.

Aangezien u 69% van de kosten betaald neem ik aan dat u ook 69% van de stemmen in de vergadering heeft. U kunt dan ook ten alle tijden de besluiten over onderhoud tegenhouden.

Vanuit mijn verleden als werkvoorbereider bij een dakdekkersbedrijf weet ik dat een normale bitumen dakbedekking ongeveer 15 jaar mee kan gaan. Het lijkt me dan ook nog niet noodzakelijk om het gehele dak te renoveren. Ik adviseer u dan ook om alleen het noodzakelijke onderhoud aan het dak te (laten) doen.

Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl
www.slapende-vve.nl

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk bedankt voor uw snelle reactie. Graag zou ik u nog het volgende willen vragen. De bovenbuurman heeft de bestemming van de bergingen op de zolderverdieping gewijzigd door dit te verbouwen (keuken, toilet, kamer). Hij heeft hier geen toestemming van de VvE voor gevraagd, wat volgens artikel 17,lid 4 wel had gemoeten. Ondertussen wil hij mij wel flink laten betalen voor het onderhoud van het dak, wat nu door de verbouwing in zijn belang is. Kunt u aub laten weten hoe ik hier mee om moet gaan? Kan ik hem voor de keuze stellen: 1) boel weer afbreken, of 2) een flink bedrag eisen omdat de waarde van het appartement is gestegen?
 
Antwoord Beheerder:
Het door u genoemde artikel verwijst naar het burgerlijk wetboek artikel 5:119, hierin staat:
Artikel 119 : Veranderingen in privé-gedeelte
1. Een appartementseigenaar mag zonder toestemming van de overige
appartementseigenaars in een gedeelte dat bestemd is om als afzonderlijk geheel door hem te worden gebruikt, veranderingen aanbrengen, mits deze geen nadeel aan een ander gedeelte toebrengen. Van hetgeen hij bij een geoorloofde verandering wegneemt wordt hij enig eigenaar.
2. Hij is verplicht de vereniging van eigenaars onverwijld van een verandering kennis te geven. Leidt de verandering tot een wijziging van de verzekeringspremie, dan komt het verschil voor rekening van hem en zijn rechtsopvolgers.
3. Blijkt ten gevolge van een verandering de waarde van de in de splitsing betrokken
goederen bij de opheffing van de splitsing te zijn verminderd, dan wordt hiermede, ook al was de verandering geoorloofd, bij de verdeling van de gemeenschap rekening gehouden ten laste van hem die de verandering heeft aangebracht of zijn rechtsopvolger.
4. Bij het reglement kan van dit artikel worden afgeweken en kunnen voor de toepassing van lid 2 wijzigingen in de wijze van gebruik met veranderingen worden gelijkgesteld.

Hierin staat dus dat de eigenaar gerechtigd was om de verbouwing te doen, wel had hij direct de VvE moeten inlichten. Daarnaast moet hij als de verzekeringspremie hoger wordt, deze aan hem worden opgelegd.
Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl
www.slapende-vve.nl


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan verandering bestemming zonder toestemming van vve:

Weet u iets over planschade? wanneer krijg je dat?
      [Gesteld in Bouwregelgeving]
2010-07-13 12:37:23
moet ik tuinhuis verwijderen?
      [Gesteld in Huurrecht]
2010-11-09 20:57:13
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Toestemming nodig?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2009-06-05 06:33:00

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+