Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Hoe kan ik assertiever zijn?

[Gesteld op: 26-02-2007]

Toelichting:
Hoe kan ik assertiever zijn en beter voor mezelf opkomen?
Antwoord:
Om je vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat assertief zijn of niet assertief zijn precies inhoudt.
Assertief zijn betekent, dat je in een bepaalde (sociale) situatie de beschikking hebt over minstens drie keuzemogelijkheden voor je gedrag. Dan kun je je vrij voelen. Dit is het geval als je jezelf in die situatie kunt ‘aansturen’ vanuit je analoge (niet rationele) hersenhelft. Waar je er zo inzit, voel je je ontspannen en zeker van je zelf; je bent aan het buiten spelen.

Ben je niet assertief, dan stuur je jezelf aan met een of meer normen vanuit je rationele hersenhelft, die je 'interne veiligheidsadviseur' is. Een norm is een soort computerprogrammaatje dat is verankerd in ons veiligheidssysteem. Ze hebben de volgende vorm: als ‘x’ optreedt in mijn omgeving, dan moet ik ‘y’ of mag ik niet ‘y’.
Normen zijn bedoeld om te kunnen overleven in een onveilige situatie zoals in: als er een vrachtwagen van rechts komt dan trap ik op de rem.
Gebruik je deze normen ook in je sociale contacten dan heb je ook daar maar één soort gedrag beschikbaar. Dat heet dwanggedrag.
Zijn meer normen tegelijk actief, dan heb je vaak een dilemma waarin je ook vast kunt zitten. In beide gevallen ervaar je dat je gestuurd wordt en niet zelf de baas bent over je gedrag..

Er zijn twee vormen van niet assertief gedrag: angstgedrag, (je terugtrekken) en agressief gedrag (over de grenzen van de ander heenwalsen of deze stomweg niet waarnemen).
Gevolgen van niet assertief gedrag tref je op alle niveaus in de maatschappij aan. Ieder mens heeft wel ergens een context waar hij/zij niet assertief kan zijn.
Ben je in heel veel situaties niet assertief, dan gaat het een deel van je persoonlijkheid vormen:

-mensen die zich terugtrekken uit het sociale leven,
-mensen die niet zeggen wanneer iets hen niet bevalt,
-mensen die langdurig niets laten merken en dan ineens 'ontploffen' (in Nederland heet dit soms ook wel 'zinloos geweld')
-mensen die bang zijn om onderdrukt te worden en daarom agressief worden (Zelfs de agressieve oorlog van George Bush jr. in Irak, gemotiveerd met een zelf bedacht ‘vijandbeeld’ is een voorbeeld van gebrek aan assertiviteit).

Niet assertief gedrag leer je aan in situaties, waarin je langdurig afhankelijk bent van anderen, die veel voor je regelen. Je kindertijd biedt daarvoor een uitstekend leerklimaat. Niet assertief zijn is niet slecht of verkeerd. De gehele Nederlandse cultuur beweegt zich in de richting van subassertief gedrag, dat sterk wordt beloond: als burger, werknemer, partner of patiënt hoor je je aan regels (normen) te houden. Subassertief gedrag kan alleen langdurig voortbestaan als je veel mensen in je omgeving hebt die ook niet assertief zijn. Je maakt dan normen over de wisselwerking met elkaar die de afhankelijkheid versterken. Je ziet dat bijvoorbeeld veel in relaties: ‘Als ik mij hierin aan jou aanpas dan moet jij je daar aan mij aanpassen.’
Het belangrijkste nadeel van alle soorten niet assertief zijn is dat je het leven steeds meer als een sleur of als een ‘moeten’ gaat ervaren; het gaat steeds sneller voorbij. Ook kun je er ziek van worden.

Dan nu je vraag: hoe word ik weer assertief?
De sleutel tot assertief zijn is: je in sociale situaties veilig weten.
Gelukkig verdwijnt niet assertief gedrag meestal vanzelf. In de loop van je leven wordt je door je ervaringen en persoonlijke groei steeds meer zelfzeker, waardoor je je onveiligheidsgedrag steeds minder nodig hebt. En als je daar niet op wilt wachten dan zijn er asserrtiviteitstrainingen.
Goede assertiviteitstrainingen zijn erop gericht je in een veilig leerklimaat weer te laten ontdekken hoe je zelf je eigen veiligheid in sociale situaties kunt regelen. Dan kun je weer gaan ‘buiten spelen’ en leven op weg naar je eigen doelen.
De interculturele assertiviteitstrainingen van het Institute of Social Engineering zijn hier voorbeelden van.
Ook goede NLP opleidingen hebben als effect dat je veel beperkende normen opruimt en je je prettiger gaat voelen.

Afhankelijk van het soort subassertief gedrag kan ook individuele coaching een weg zijn waarlangs je weer baas kunt worden over je eigen leven. Dit is bijvoorbeeld het geval als je subassertiviteit is geworteld in het afwijzen of niet accepteren van delen van jezelf. Bijvoorbeeld het niet accepteren van je man of vrouw zijn leidt tot niet assertief gedrag (zowel angst als agressie) in veel sociale situaties.

Er zijn ook veel assertiviteitstrainingen die minder diep gaan. In dit soort trainingen kun je je beperkende normen inruilen voor nieuwe. Tegenwoordig heet dit ook wel het vergroten van je emotionele of sociale intelligentie. Deze trainingen vergroten niet zozeer je assertiviteit, maar ze leren je vooral sociaal handig gedrag ‘aan te zetten’.
Je leert dan in plaats van je oude gedrag een ander gedrag te hebben, dat op dezelfde manier wordt verankerd. Je ruilt dan het ene ‘moeten’ in voor het andere. Hoewel je daarna ook minder botsingen hebt met je omgeving of met jezelf, blijf je dan wel afhankelijk van je omgeving om je goed te kunnen voelen. Je herkent dit soort trainingen doordat je daarin vaak opdrachten moet uitvoeren, zoals in rollenspellen of zelfs met acteurs.

In alle gevallen geldt: voordat je een op assertiviteit gericht programma gaat volgen, neem contact op met de trainer of coach en ontdek of het ‘klikt’. Vraag desnoods om referenties.
Belangrijkste ijkpunt is of de training je een veilig leerklimaat zal bieden.
Veel trainers werken namelijk met Amerikaanse methoden, onder meer met confrontaties in de groep (In de USA is therapie vaak al geslaagd als de cliënt in huilen uitbarst en dus contact heeft met zijn/haar emoties).
In de Nederlandse situatie werkt dit vaak averechts. Het kan zelfs een nieuwe traumatiserende ervaring zijn!
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Hoe kan ik assertiever zijn?:

assertiever
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2010-02-15 21:53:23
Ben ik niet assertief genoeg?
      [Gesteld in NLP]
2012-11-24 08:17:07
Hoe ga ik me (snel) over die beelden heenzetten?
      [Gesteld in Seksueel Misbruik & Geweld]
2007-09-12 22:51:08
Welke combinatie van remedies kan ik het best geve
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2007-12-02 16:24:48
voorbeelden van rollenspellen!
      [Gesteld in NLP]
2008-04-03 16:23:24

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+