Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

Gaat éénoudergezag en vragen kindalimentatie samen

[Gesteld op: 04-01-2012]

Toelichting:
Ex van man wil via advo. éénoudergezag bewerkstelligen (ze geeft aan dat man geen contact heeft met zoon, maar zij is in gebreke gebleven door adreswijzigingen door te geven, man heeft wel contact met school en psycholoog van zoon) én ze wil kinderalimenatie aanvragen. Voor dat laatste heeft ze in 2007 een vervangend convenant getekend dat zij toen niet en in de toekomst geen kinderalimentatie zou aanvragen. Dit is ook in beschikking rechtbank vastgelegd. Bovendien is ze nu getrouwd en heeft haar partner gewoon een baan. Hoe groot is de kans dat zij éénoudergezag krijgt toegewezen en hoe groot is de kans (afhankelijk van wel of niet éénoudergezag) dat er alsnog (na 5 jaar dus) kinderalimentatie betaald moet worden, ondanks beschikking rechtbank toendertijd?
Uw antwoord heeft de man ook ouderlijk gezag? Ja de man heeft ook ouderlijk gezag.
Antwoord:

Het trieste in dit soort zaken is dat ex partners meestal dingen uitvechten over de hoofden van de kinderen. Vaak vindt een ex partner het nodig om de andere partner desnoods met leugens de grond in te boren.  Gelukkig hebben we nog ons rechtssysteem.

Het recht op omgang tussen een ouder en zijn of haar kind is een fundamenteel recht. Alleen zwaarwegende belangen of ernstige bezwaren van het kind tegen die omgang kunnen leiden tot ontzegging van omgang. De wet beschrijft vier situaties waarin daarvan sprake is.

Als ouder met gezag ben je wettelijk vertegenwoordiger van je kind. Heb je samen ouderlijk gezag, dan ben je beide wettelijk vertegenwoordiger. Kort gezegd betekent dit dat je ten aanzien van alles verantwoordelijk bent voor je kind, met alle bijbehorende rechten en plichten. Als je geen gezag hebt over je kind, dan heb je nog steeds wel recht op omgang.

Het omgangsrecht tussen de ouder zonder gezag en het kind ligt verankerd in de wet en internationale verdragen. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit recht door de rechter ontzegd worden. Als hij dit recht afwijst, dan zal hij moeten aangeven welke concrete feiten en omstandigheden zo zwaar wegen dat hij tot ontzegging overgaat. De wet zelf benoemt vier situaties waarin de rechter de omgang kan afwijzen.

Als er van één van de volgende omstandigheden sprake is, zal het recht op omgang tussen ouder en kind over het algemeen moeten wijken omdat de omgang niet in het belang van het kind is. De wet geeft dus eigenlijk aan, wanneer omgang tussen kind en ouder niet gewenst is. 

  1. De ontwikkeling van het kind zal worden benadeeld door de omgang.
  2. De ouder is kennelijk niet geschikt of in staat tot omgang.
  3. Er zijn ernstige bezwaren van het kind tegen omgang.
  4. De omgang is op één of ander manier in strijd met zwaarwegende belangen.

Ad 1.
De omgang mag geen ernstig nadeel opleveren voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind. Denk daarbij aan aanmerkelijke onrust en spanningen bij het kind die voortvloeien uit die omgang.

Ad 2.
De ongeschiktheid of onmacht tot omgang van de ouder kan bijvoorbeeld blijken als de ouder elke keer tijdens de omgang onder  invloed is van drank of drugs. Ook als de ouder langere tijd een omgangsregeling frustreert door niet of niet op tijd te komen, kan dat ongeschiktheid tot omgang opleveren.

Ad 3.
Het gaat hier om ernstige bezwaren van het kind en geldt alleen voor kinderen van 12 jaar en ouder. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen daarom door de rechter gehoord worden om hun mening over de omgang te geven. De rechter zal niet altijd doen wat het kind wenst, maar houdt er wel in grote mate rekening mee.

Ad 4.
Deze laatste ontzeggingsgrond biedt de rechter ruimte om in andere gevallen dan bovenstaande de omgang af te wijzen. Het nadeel dat het kind geestelijk of lichamelijk ondervindt door de omgang, hoeft niet altijd ernstig te zijn om omgang te ontzeggen. Zo’n situatie valt dan in deze categorie.

Ze maakt geen schijn van kans gezien Uw verhaal.

Wat betreft de alimentatie waar ze afstand heeft gedaan door een convenant te te tekenen bekrachtigd door de rechtbank, zal ze weinig kans maken.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan Gaat éénoudergezag en vragen kindalimentatie samen:

Ontbinding samenlevingscontract
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-12-07 12:27:27
Is dit samenwonen voor de belastingdienst
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2013-11-10 19:15:41
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Twijfel om bij elkaar te blijven.
      [Gesteld in Relaties]
2013-10-29 16:35:32

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+