Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Hoe te handelen bij dreigend faillissement?

[Gesteld op: 27-12-2011]

Toelichting:
Ons restaurant bedrijf verkeerd in grote financiŰle problemen agv de crisis. Mensen komen simpelweg niet meer eten. Wij hebben 3 maanden geleden de nodige maatregelen getroffen om faillissement te voorkomen. Zo zijn er afspraken gemaakt met 2 leveranciers, betaling afspraken met de belastingdienst en een betaling afspraak met de verhuurder.
Maatregelen die wij als onderneming hebben genomen zijn. Geen personeel meer, op ÚÚn na, kleinere menukaart waardoor minder inkoopkosten. Aanvraag en goedkeuring van een uitkering en woningtoeslag bij de gemeente. Verkoop van het woonhuis. Al deze maatregelen gaan in januari van start echter zijn te laat om aan de betalingafspraken te voldoen per 31 december. We zijn heel bang dat schuldeisers ( in het bijzonder de verhuurder)stappen gaan ondernemen waardoor wij geen zeggenschap meer hebben over onze schulden en bezittingen. Het frustrerende van deze situatie is dat wanneer er nog enige tijd gegund wordt maatregelen als gedwongen verkoop van zaak en woning achterwege gelaten kunnen worden. Met name de goedkeuring van uitkering en woningtoeslag zorgen ervoor dat prive alles in rustiger vaarwater terecht zal komen. Geld wat niet uit de zaak onttrokken hoeft te worden. Hoe moeten we handelen om deze tijd te verkrijgen en hoe om te gaan met de verhuurder? We weten ons werkelijk geen raad meer.......
Antwoord:

Uit uw vraag begrijp ik dat de situatie zeer ernstig is, en dat er feitelijk erg laat in de exploitatie is ingegrepen, zodanig dat het water nu aan de lippen staat. U heeft kennelijk op basis van een prognose besloten dat het nog steeds zinvol is om door te gaan met het restaurant, en heeft schuldeisers daarvan kunnen overtuigen. Prima, maar ik mis in dit verhaal wel de rol van uw accountant, want u heeft hem zeker nodig om hier uit te komen. Uw vraag had dan ook eenvoudig door hem kunnen worden beantwoord.
Wat kunnen uw schuldeisers namelijk doen als u uw schulden niet betaald?
Ze kunnen beslag laten leggen op de bezittingen van het restaurant, met het doel om deze in het openbaar te verkopen, of ze kunnen het faillissement aanvragen.
Als er beslag wordt gelegd, dan kan het restaurant gewoon open blijven, totdat de veiling plaats vindt. dat is een aantal weken na de beslaglegging, dus als u voor die tijd het geld bij elkaar heeft, kunt u door het aflossen van de schuld de veiling voorkomen.

Een aanvraag van een faillissement is vervelender, omdat dit bij een VOF ook betrekking heeft op de prive-situatie. U heeft dan geen enkele bevoegdheid meer, en zal tijdenlang van een minimuminkomen rond moeten komen, totdat de schulden zijn betaald. Er komt dan een curator die o.a. zal besluiten wat er met het restaurant zal gebeuren (doorstart of opheffing, met verkoop van bezittingen) en ook zal deze bij een VOF alle prive-bezittingen laten verkopen.
Er is echter nog wel een mogelijkheid om aan een faillissementsaanvraag te ontkomen: Als het gaat om een tijdelijke situatie van geldproblemen, en als er zicht is op verbetering in de toekomst, dan kunt u zelf surceance van betaling aanvragen (via een advocaat). Als de rechter dit goedkeurt komt er dan een periode dat schuldeisers even pas op de plaats moeten maken, en niets mogen doen om hun vordering op te eisen. In deze pperiode komt er een bewindvoerder die de leiding over het restaurant overneemt.
Deze bewindvoerder zal dan de financiele mogelijkheden nader onderzoeken. Als hij concludeert dat verbetering in de toekomst mogelijk is, zal hij het restaurant laten doordraaien. Als hij echter concludeert dat voortzetting niet reeel is, dan zal hij aan de rechter vragen de surceance te beeindigen, en om te zetten in een faillissement.

Overigens kunt u ook nog proberen om een nieuwe partner met geld te vinden, die bereid is om de schulden van het restaurant te financieren. het zal niet makkelijk zijn omdat het al jaren slecht gaat in de horeca, maar dergelijke investeerders zullen er vast nog wel zijn. Succes!

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Hoe te handelen bij dreigend faillissement?:

Geen kopie contract
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2011-01-20 11:58:14
Wat zijn de gevolgen als je prive faiiet gaat.
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2011-01-20 21:09:09
Failliet als zzp er?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-07-26 16:35:02
Rekening betaald na faillissement
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2011-09-08 13:25:34
faillisment aanvraag hoe werkt dat.
      [Gesteld in Contractenrecht]
2015-01-29 13:30:29

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+