Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Levenswijzen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Levenswijzen en krijg online een antwoord van de specialist in Levenswijzen

Zelf een vraag over Levenswijzen? Klik hier.
Meer vragen over Levenswijzen.

Beheerder worden?

De rubriek Levenswijzen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Levenswijzen Klik hier.

RSS over LevenswijzenVragen over Levenswijzen via RSS. Klik hier.
RSS over Levenswijzen op jouw website?Vragen over Levenswijzen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LevenswijzenVragen over Levenswijzen via E-mail. Klik hier.

Wat wil ik nu echt?

[Gesteld op: 12-12-2011]

Toelichting:
Ik weet niet meer wat ik echt wil bereiken in mijn leven. Wat ik wel doe is genieten van het leven van dag tot dag. Als ik naar mezelf kijk heb ik in principe niets te klagen, zijn anderen die het slechter hebben dan ik.

Qua studie heb ik een MBO-studie achter de rug, daarna doorgegaan ben naar het HBO. Hier zit ik nu alweer in het laatste jaar, maar of het iets is wat ik echt wil weet ik nog steeds niet. Hierdoor blijf ik maar tegen het afstuderen aanhikken, dit terwijl het eigenlijk maar een paar dingetjes zijn. Heb niet echt een droom van :'Dat zou ik nou eens ECHT graag willen.' Motivatie en zelfdiscipline kan ik wel meer gebruiken, maar waar haal ik die nu in godsnaam vandaan?

Buiten mijn studie doe ik ook een bijbaantje. Voor dit bijbaantje krijg ik redelijk betaald, en werk er zonder tegenzin. Maar om later hier te blijven hangen vind ik ook weer niets. Het meeste geld wat ik verdien gaat naar de kroeg. Elk weekend ben ik minimaal honderd euro kwijt aan drank. Vind bier gewoon lekker, maar ben zelf van mening dat dit te gortig word. Buiten dat merk ik zelf dat ik ontwenningsverschijnselen heb. Afgelopen avond durfde ik mijn handen niet boven de tafel doen aangezien die erg trilden. Mijn moeder heeft dit vaker gezegd, maar nu begin ik dat ook zelf echt in te zien. Hier schaam ik me best wel voor. Buiten het trillen slaap ik altijd vrij slecht. Slaap nooit voor middernacht, meestal pas rond een uur of twee.

Door het stevige drinken op stap en dergelijken kan ik ook vrij slecht sparen. Kwam je vroeger met 20 of 30 euro op een avond rond, is dit nu 50 tot 70 euro op een zaterdagavond. Kortom ik heb spreekwoordelijk een gat in me hand.

Mijn ouders zijn ook emotioneel over mijn levenswijze. Ik reageer er eigenlijk altijd maar laconiek over, terwijl ik zelf weet dat ik een belachelijke levensstijl heb.

De volgende vragen;
Hoe kan ik erachter komen wat uiteindelijk echt iets voor mij is? Stukje zelfontplooiing dus.
Hoe kom ik aan zelfdiscipline en motivatie om ook mijn HBO-studie af te ronden?
Op welke manier kan ik zelf beter met mijn centjes omgaan? Kan ik bijvoorbeeld mijn pinpas blokkeren oid, en dan alleen geld bij de bank halen wat ik echt nodig heb.
Hoe kan ik mijn alcoholconsumptie dermate verminderen zodat ik geen ontwenningsverschijnselen heb? Dus onder het motto;'drink, maar geniet met mate'? Of is het beter om helemaal te stoppen met mijn alcoholconsumptie? En hoe kom ik aan die discipline?
Antwoord:

Goede avond,

Allereerst mijn excuses voor de iets late reactie.

Je vertelt dat je niet echt weet wat je nu wilt. Hierin ben je zeker niet een uitzondering, want veel mensen weten niet wat ze nou echt willen, of denken te weten wat ze willen, waarop ze later toch terug zullen komen. Het zou handig zijn en tijdbesparend als we allemaal direct wisten welke 'wegen' we moeten nemen. Een beetje saai zou het wel zijn. De kunst is juist om meerdere wegen uit te proberen en daarmee ook verschillende eindpunten te ervaren.

Aan de toekomst denken is belangrijk, maar je moet de focus hier ook niet te veel op leggen. Het is goed om te lezen dat je geniet van het leven en dat je van dag tot dag leeft. Ik denk alleen dat je er een goede combinatie van moet maken, leven van dag tot dag, genieten van de momenten nu, maar wel met het oog op de toekomst.
Misschien doe je straks niets meer met de studie die je nu doet. Maar is dat een ramp? Is dat een reden om tegen dit laatste jaar aan te hikken? Het zou meer zonde zijn al je het nu niet netjes zou afronden, ook al doe je er straks niets meer mee. Sommige mensen zullen dit een foute studie-keuze vinden en zullen zeggen dat het zonde is dat je niet eerder wist wat je wilde. Ik zie het als een manier om uit te vinden wat je uiteindelijk echt wilt. Je verteld niet welk studie je volgt, maar ik kan me niet voorstellen dat je, als je straks niet in deze branche verder gaat, dat je helemaal niets aan deze studie hebt gehad.

Probeer nieuwe dingen uit, doe eens iets wat je misschien in eerste instantie niet zo snel zal doen. Ontmoet nieuwe mensen, ontdek nieuwe plekken, nieuwe hobbies. Door het uitproberen van nieuwe dingen zullen er nieuwe interesses groeien. Wees niet bang om te falen, keuzes uitsluiten hoort ook bij keuzes maken. Als je op deze manier je denkwijze verandert, zal de motivatie om dingen af te ronden ook terugkomen. Kijk wat er op je pad komt, maar doe vooral dat wat je nu leuk vind. Een goede manier om jezelf te leren kennen is om je vertrouwde omgeving even achter je te laten. Dit kun je klein of groots aanpakken. Als je ervoor openstaat zou het een optie kunnen zijn om na je studie even een tijdje naar het buitenland te gaan i.c.m. een zomerbaan/vrijwilligerswerk etc. Maar dit moet echt bij je persoonlijkheid passen.

Betreft je alcoholgebruik: Ik vind het erg goed dat je je hiervan bewust bent. Dit betekent dat je je nog in een vroeg stadium bevind en het toch nog in eigen hand hebt, al lijkt dit misschien niet zo. Dit probleem hangt ook samen met je geldprobleem. Maak hierin drastische veranderingen.

- Schrijf op wat je inkomens zijn (incl. toeslagen, gifts e.d.)
- Schrijf op wat je vaste lasten zijn (abonnementskosten, verzekeringen, benzine e.d.)
- Trek dit van elkaar af en kijk wat je over hebt, neem hiervan een bedrag wat je elke maand wil sparen. (ook als dit maar een klein bedrag is).
- Als er dan nog geld overblijft is dat voor alle overige 'luxe' kosten zoals uitgaan. Stel een bedrag vast wat je tijdens uitgaan wilt uitgeven. (max. 25 a' 30 euro)
- Gebruik je pinpas alleen om vaste bedragen te pinnen, in het geval van uitgaan: pin van te voren 25 euro en neem je pinpas ook niet mee die avond. (in overleg met bijvoorbeeld 1 van je ouders kun je er ook voor kiezen om je pinpas af te staan met de vraag of zij de vaste bedragen voor je willen pinnen en aan jou overhandigen).

Het lijkt allemaal saai en kinderachtig, maar als je meer inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven zul je merken dat je hier financieel op vooruit gaat en dat je het zelfs leuk gaat vinden om bepaalde doelen te stellen. Probeer het alcoholgebruik te beperken tot enkel de zaterdagavond/nacht en bedenk dat je het nu nog in de hand hebt. Eenmaal over die grens is de aanpak iets lastiger.. Helemaal stoppen is in dit stadium niet nodig zoals ik je verhaal lees, maar daar heb jij meer inzicht in. Ik denk dat als je helemaal stopt en je een keer een 'terugval' krijgt dat je dan ook gelijk veel gaat drinken. Dus probeer het gewoon te beperken, ook met het geld, dan zul je ook geen andere keuze hebben. Geniet, maar houd het wel leuk voor jezelf!

Ondanks dat ik jouw persoonlijke situatie niet helemaal ken en ik ook niet alle achtergrond informatie heb om een beoordeling te geven, hoop ik toch dat je iets zult hebben aan mijn tips/advies. Have fun en good luck!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Levenswijzen:
Kindervrij
Naturisme
Straight Edge
Veganisme
Vegetarisme


Gerelateerde vragen aan Wat wil ik nu echt?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Levenswijzen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+