Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Te hoge bomen houden zonlicht tegen

[Gesteld op: 09-12-2011]

Toelichting:
Bij de achterburen, een tennisvereniging, staan een 5 tal bomen welke enkele jaren geleden gesnoeid zijn. Nu zijn deze bomen wederom uitgegroeid. tengevolge hiervan krijgen wij, een 7-tal buren, steeds minder zon in de tuin. De bomen staan meer dan 2 meter uit de erfgrens. Het woongenot wordt aangetast omdat het in de tuin in de zon zitten, niet meer gaat. Ook hebben de hoog opgeschoten bomen invloed op het verminderde daglicht. De eigenaar van de tennisbaan is aangeschreven. hij weigert de bomen de snoeien(vanaf de stam de uitgegroeide takken gemiddeld 8 meter terugsnoeien, tot de stam)
Antwoord:
Of u via juridische weg iets kunt ondernemen zal in belangrijke mate afhangen van de plantaftand tot de erfgrens en de datum van aanplant. Hoe ver beplanting die hoger wordt dan 2 meter van de erfgrens mag of mocht staan, is afhankelijk van de planttijd. In 1992 is het nieuwe Burgerlijk Wetboek van kracht geworden, en moeten bomen minimaal 2 meter uit de grens geplant worden, tenzij de buren aangegeven hebben geen bezwaar te hebben tegen de aanplant dichterbij of op de erfgrens. Zijn de bomen voor die tijd aangebracht, dan gelden de regels die daarvoor door de gemeente bepaald werden. Vaak werd daarbij een minimale plantafstand tot de erfgrens aangehouden van 1 meter vanuit het hart van de stam. (zie ook www.mwiarda.nl/appeltern/buren_bomen_wet.doc). De bomen mogen u verder geen onevenredige overlast bezorgen (zie Burgerlijk Wetboek 5, artikel 37: De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.). Als er sprake is van grote overlast (bijvoorbeeld omdat u geen daglicht meer in de woning krijgt) dan kunt u via de rechter vragen om maatregelen op te leggen. Een aantal uren per dag minder zon in de tuin en hinder van afvallend blad, bloesem of zaden zijn doorgaans onvoldoende reden om maatregelen opgelegd te krijgen. Een jurist (bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.juridischloket.nl) kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de daarmee gepaard gaande risico's en kosten. Maar misschien is met de bvereniging een compromis te bereiken waarbij de bomen gesnoeid worden, zodat u wat minder overlast ondervindt en zij de bomen toch kunnen behouden. Zo kunnen er misschien enkele zware takken uitgelicht worden of kan de doorgaande top verwijderd worden. Hiertoe zou u het best advies kunnen vragen bij een hovenier of boomchirurg in uw regio. Een hovenier bij u in de buurt kunt u vinden via via de volgende websites: www.vhg.org, www.groenkeur.nl of www.exclusiefgeselecteerd.nl/de_hoveniers/aangesloten_hoveniers/ voor de hoveniers aangesloten bij de Tuinen van Appeltern.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Te hoge bomen houden zonlicht tegen:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
hoge bomen aan rand woonwijk
      [Gesteld in Tuin]
2015-08-11 19:36:48
Complete verwarring, hoger beroep
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-29 09:46:37
Erfgrens beplanting en invloed
      [Gesteld in Tuin]
2015-02-04 13:01:35
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+