Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Kunst & Amusement » Muziek » Auteursrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Auteursrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Auteursrecht

Zelf een vraag over Auteursrecht? Klik hier.
Meer vragen over Auteursrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Auteursrecht:
Naam: M.R. Krul
Bedrijf: Wisemen advocaten
Reactiesnelheid: 121 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over M.R. Krul vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AuteursrechtVragen over Auteursrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Auteursrecht op jouw website?Vragen over Auteursrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AuteursrechtVragen over Auteursrecht via E-mail. Klik hier.

Auteursrechten betalen na plaatsen van printscreen

[Gesteld op: 06-12-2011]

Toelichting:
Beste adviseur,
Ons bedrijf en onze producten worden regelmatig genoemd in artikelen in tijdschriften en op internet. Deze artikelen plaats ik - na toestemming te hebben gevraagd aan de auteur/uitgevende instantie - als PDF op onze website in de rubriek "[onze bedrijfsnaam]in de media". Voordat ik hier werkzaam was, zijn er echter ook artikelen geplaatst waar geen toestemming voor is gevraagd. (als PDF gemaakt van een printscreen van de betreffende webpagina, de bron en datum worden hierbij overigens wel duidelijk vermeld).

De auteur van ÚÚn van deze artikelen belde mij hierover en na het aanbieden van mijn excuses (al kan ik er niks aan doen) en nog tijdens het telefoongesprek met de auteur heb ik het artikel direct van onze website verwijderd. Nu stuurt hij ons toch een factuur met de naheffing van auteursrechten, maar deze laat hij 'zitten' als we voor 300 euro per jaar lid worden van zijn website. Beetje vreemd vond ik..

Ons bedrijf en ons product worden genoemd in het artikel, en er staat zelfs een foto bij van ons product - die verstrekt is aan de auteur door een klant van ons, die ook voorkomt in het artikel en die tevens de auteursrechten over de foto heeft. Diezelfde klant had ons attent gemaakt op het artikel waarna wij het vervolgens als printscreen (PDF) op onze website hebben geplaatst. Moeten wij de auteursrechten betalen? Ondanks dat we de bron en datum duidelijk vermeld hebben, en wij zelf voorkomen in het artikel? En kunnen wij de auteur eventueel een factuur terug sturen voor het gebruik van de foto waar ons product icl. logo en bedrijfsnaam op staat, ondanks dat de auteursrechten van de foto niet bij ons liggen? Heeft dit ook nog iets te doen met merkenrecht?

Begrijp ik ook goed dat er verschil zit tussen het linken naar een artikel op internet met vermelding vd bron, en het plaatsen van een printscreen van ditzelfde artikel op internet? (het eerste mag wel zonder toestemming, het tweede niet? dit las ik in een vorig advies van u).

Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Mvg, Suzanne
Antwoord:

Beste Suzanne,

Het is natuurlijk erg flauw indien u een artikel waarin uw product of naam wordt genoemd op uw website plaatst en de auteursrechthebbende vervolgens aanspraak maakt op schadevergoeding wegens schending van het auteursrecht. Doordat u het artikel direct hebt verwijderd, is van een inbreuk in ieder geval geen sprake meer. De auteur kan dus wel een schadevergoeding claimen indien sprake is van schending van auteursrechten. Als u niet betaald, zal de auteur naar de rechter moeten stappen. Hij loopt dan immers het risico dat de rechter zijn vordering afwijst en hem mogelijk in de proceskosten veroordeelt. Maar als hij naar de rechter stapt en de zaak wint, kan u worden veroordeeld in de proceskosten. Ik kan u in het kader van deze website hier geen advies geven hoe te handelen. 

U kunt weinig ondernemen in het geval uw product op een foto staat. Onder omstandigheden zou het nog wel kunnen, maar slechts in die gevallen er sprake is van schending van auteursrechten of merkenrechten. Daarvan zal niet snel sprake zijn in het geval van een artikel waarin een product wordt besproken.  

Het is juist dat er een verschil zit tussen het opnemen van een link en het plaatsen van het artikel zelf en dat linken altijd is toegestaan en voor plaatsing de toestemming van de auteursrechthebbende nodig is.  

 

 
Reactie vraagsteller:
Beste heer Krul,
Ontzettend bedankt voor uw snelle reactie. Ik ga uw advies overleggen met mijn leidinggevende en zal hem laten bepalen of we het risico op een rechtszaak wel of niet zullen nemen. Daarnaast zal ik voortaan meer gebruik maken van de mogelijkheid de artikelen te linken ipv als pdf op onze website te plaatsen. Nogmaals bedankt! (wat een geweldige website is dit overigens, en wat goed dat u zich hier vrijwillig voor inzet!)
Mvg, Suzanne
 
Antwoord Beheerder:
U kunt mij overigens altijd bellen als u vragen hebt.
Beantwoord door:
M.R. Krul
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Auteursrechten betalen na plaatsen van printscreen:

Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
ben ik verantwoordelijk voor de schuld van mijn ex
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-03-28 10:52:47

Gemiddelde score Auteursrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+