Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Vervangen van de kozijnen wel of niet onder VVE

[Gesteld op: 04-12-2011]

Toelichting:
L.S.
We hebben in de laatste VVE vergadering gesproken over de kozijnen. Wij waren in de veronderstelling dat deze NIET onder de VVE vielen. Er is jaren geleden (naar aanleiding van een aanschrijving vd gemeente) ook in de notulen vastgelegd dat het onderhoud vd kozijnen bij de eigenaar ligt en niet de VVE. Nu moet er bij 1 (en ik denk meerdere) appartementen de kozijnen vervangen worden. Ik heb dus de splitsings akte en het regelement doorgespit en helaas staan de kozijnen niet apart gesplitst (zo wel onze balkons bijvoorbeeld). Nu hebben 4 vd 12 appartementen in het verleden zelf nieuwe kozijnen laten plaatsen voor eigen rekening. Nu blijkt dus dat dat onder de vereniging zou moeten vallen. Als er nu voor die andere appartementen nieuwe kozijnen worden betaald, hebben dan diegenen die het zelf al hebben gedaan nog recht op een vergoeding?? OF kunnen we dit tegenhouden? Als we het nu zouden willen veranderen (via notaris) krijgen we nooit iedereen mee ben ik bang. Maar als we nu die utgave gaan doen (en dus een eigen bijdrage nodig hebben) denk ik dat men daar ook niet mee akoord gaat. Wat zijn onze opties? In het regelement (1973) staat dat het onderhoud wel onder de eigenaar valt en dus niet de VVE, maar er staat niets over vervanging. Wat is redelijk. Goedkoop kozijn met enkel glas als basis en als de eigenaar iets anders wil het restbedrag voor zijn eigen rekening? Moeilijk hoor die regelementen, ze zijn op verschillende manieren te interpreteren. Graag uw inzicht op deze zaak.
bij voorbaat dank
Antwoord:
Als besloten wordt op een vergadering om de kozijnen niet meer on verantwoordelijkheid van de VvE te plaatsen dient dat vastgelegd te worden in de splitsingsakte. Dit is nooit gebeurt, dus vallen de kozijnen nog steeds onder de VvE. Dit houdt tevens in dat de kozijnen die nu vervangen dienen te worden door de VvE betaald moeten worden. Zo staat het ook in het modelreglement 1973.

De eigenaren die op eigen houtje de kozijnen vervangen hebben, hebben helaas geen recht op een vergoeding terwijl ze wel een extra bijdrage moeten leveren. Dit zal inderdaad een behoorlijke discussie worden op de vergadering van eigenaren, maar zo is de wet.

Wat ik u kan adviseren, om toch een rechtvaardig gevoel aan de zaak over te houden, is de eigenaren die zelf de kozijnen vervangen hebben een tegemoetkoming te geven. Deze tegemoetkoming zou zo groot kunnen zijn als de kosten voor de  eenvoudigste kozijnen die door de eigenaren vervangen zijn. De rest zou dan eigen bijdrage zijn. Op dezelfde manie zou je om kunnen gaan met de kozijnen die nu vervangen dienen te worden. De eenvoudigste kozijnen worden aangeboden door de VvE, voor de meer luxere zal bijbetaald moeten worden.

LET WEL: Wat in de laatste alinea staat beschreven berust niet op het recht dat iemand heeft maar geeft op een praktische manier een rechtvaardig gevoel.

Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl

www.slapende-vve.nl 
 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel vor de snelle reactie. Ik had al dit vermoeden, maar fijn dat het bevestigd word. Nu is mijn volgende vraag alleen hoe nu verder.

De eigenaar van het appartement geeft bij de VVE aan dat hij een nieuw kozijn nodig heeft. Moet dit dan door een meerderheid van de eigenaren of zelfs alle eigenaren worden goedgekeurd of gaat het zowiezo door? Valt dit onder het bedrag of te wel de machtiging die de beheerder heeft. Of valt dit onder "niet regulier onderhoud" en moet er dus gestemd worden?

En vraag 2
Hoe bepaal je wat de eenvoudigste kozijnen zijn en wanneer we dat hebben bepaald hoe leggen we dat dan voor de toekomst vast. In de toekomst moeten meer appartementen nieuwe kozijnen krijgen dus dan zou het hele verhaal weer opnieuw moeten, dat wil ik voorkomen.
 
Antwoord Beheerder:
Alle bedragen voor onderhoud welke een bepaald bedrag te boven gaan en niet zijn opgenomen in de begroting van dat jaar dienen goedgekeurd te worden door de vergadering van eigenaren met een 2/3 meerderheid. Op deze vergadering moet minsten 2/3 van het totaal aantal stemmen in de VvE aanwezig zijn.

Het bepalen van het eenvoudigste kozijn zou kunnen aan de hand van de facturen van de eigenaren die de kozijnen al vervangen hebben. Hierbij kijk je eerst naar het type glas, enkel glas is eenvoudiger als HR++ glas. Hardhouten kozijnen zijn luxer als vurenhouten kozijnen. Als je de prijs vergelijkt kom je meestal bij de goedkoopste ook wel bij de eenvoudigste uit, alhoewel dat natuurlijk niet altijd opgaat.

Je zou een en ander vast kunnen leggen in een huishoudelijk reglement, dit is de goedkoopste manier.  vastleggen in de splitsingsakte is ook mogelijk, maar omdat dit via de notaris moet hangt daar meteen een behoorlijk prijskaartje aan.

Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl

www.slapende-vve.nl


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Vervangen van de kozijnen wel of niet onder VVE:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+