Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Režntegratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Režntegratie en krijg online een antwoord van de specialist in Režntegratie

Zelf een vraag over Režntegratie? Klik hier.
Meer vragen over Režntegratie.
De huidige beheerder van de rubriek Režntegratie:
Naam: Leon Soons
Bedrijf: Strada arbeidsmobiliteit & re-integratie
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over Leon Soons vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RežntegratieVragen over Režntegratie via RSS. Klik hier.
RSS over Režntegratie op jouw website?Vragen over Režntegratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RežntegratieVragen over Režntegratie via E-mail. Klik hier.

Cheffin laat me ziek melden.

[Gesteld op: 03-12-2011]

Toelichting:
Ik werk voor een academisch ziekenhuis en neem deel aan een re-integratieproject. In wiens tijd e.e.a. moet gebeuren zijn we nog niet uit. Mijn cheffin gaf me 2 mogelijkheden. 1 ik zou voor de behandeldagen ziek melden. 2 ik zou op de behandeldagen verlof opnemen. Zelf wil ik op de behandeldagen buitengewoon verlof. Bij het revalidatiecentrum zeiden ze dat ziekmelding tijdens behandeling heel normaal is. Dat zei de bedrijfsarts ook.
Ik was er nog niet uit wat ik zou doen, toen mijn cheffin me een mailtje stuurde CC aan haar secretaresse dat ik voor de behandeldagen ziek gemeld word.
Mag mijn cheffin mij zonder mijn toestemming ziek laten melden? In de CAO van een UMC staat niet beschreven in wiens tijd je moet re-integreren/revalideren. Zijn zulke dingen bij wet geregeld?
Antwoord:
hoi.....

Een re-integratietraject is onderdeel van een plan om iemand weer arbeidsgeschikt te krijgen en aan passend werk te helpen. In die zin ben je feitelijk arbeidsongeschikt c.q. ziek. 
Het formele ziekmelden is geboden als iemand langer dan 9 maanden ziek is (Wet Poortwachter). Je bent of arbeidsgeschikt of arbeidsongeschikt, meer smaken zijn er niet. Buitengewoon verlof is voorzien voor iemand die arbeidsgeschikt is maar voor wie bijzondere omstandigheden zijn om niet te moeten/hoeven werken.
Als je het dus heel strikt beschouwd ben niet niet meer arbeidsongeschikt als je bijzonder verlof vraagt en dan is er geen reden meer voor een re-integratietraject.
Behandeling tijdens behandeldagen is onderdeel van een herstelplan. Daar kan therapeutisch werken onderdeel van zijn maar formeel ben je dan niet volledig arbeidsgeschikt en dus arbeidsongeschikt c.q. ziek.

Voor de werkgever is het belangrijk dat die nauwkeurig de voorschriften van de Wet Poortwachter volgt want er staat een forse sanctie op als dat niet gebeurt. De werkgever kan dan worden opgelegd dat deze niet 2 maar 3 jaar moet doorgaan met het betalen van het salaris.

mvg
Leon Soons, Strada Arbeidsmobiliteit
 
Reactie vraagsteller:
Ik vrees dat ik onvolledig ben geweest met mijn informatie. Doordat ik in eind 2010 begin 2011 veel keer achter elkaar ziek ben geweest ben ik, gezien ik naar het oordeel van de bedrijfsartsverminderd inzetbaar was, gedeeltelijk ziek gemeld. Door de korte opeenvolging van de ziekmeldingen was ik met terugwerkende kracht ziek vanaf 17-11-2010.
Er is een intake bij een re-integratiekliniek gedaan. Er is toen een behandeling geadviseerd. Ik werkte tot de aanvang van de behandeling per week 5x5 uur, 7 uur was ik ziek gemeld. De behandeling is gestart, ik werk nu 3x5 uur en ben de andere 2 dagen per week op het revalidatiecentrum. Mijn cheffin gaf me de keuze om die 2 dagen op het revalidatiecentrum vrij te nemen of me voor die 2 dagen ziek te melden. Dat wilde ik overleggen met het revalidatiecentrum en met de bedrijfsarts. Nog voor ik e.e.a. had besproken met bedrijfsarts en revalidatiecentrumen een beslissing had genomen, heeft zij mij ziek laten melden op de dagen dat ik aan het revalideren ben. Volgens mij kan alleen ik dat doen, misschien de bedrijfsarts, maar mijn cheffin niet. Het is mij niet bekend dat of ze de bedrijfsarts heeft graadpleegd, mijn cheffin nog bedrijfsarts hebben mij dat laten weten.
Mag in deze situatie mijn cheffin mij laten ziek melden zonder mijn toestemming?
 
Antwoord Beheerder:
hoi....

Als ik het goed begrijp is je vraag dus eigenlijk of je cheffin je zonder jouw toestemming ziek kan melden.
Daarbij is er geen sprake van toestemming. Het gaat om een feitelijke constatering: is iemand arbeidsongeschikt of niet.
Ik denk dat er verwarring is over het woord "melden". Jij bent verplicht om ingeval van arbeidsongeschiktheid c.q. ziek zijn dat tijdig bij de werkgever te melden. Als geconstateerd is dat iemand inderdaad arbeidsongeschikt is wordt daarmee de feitelijke ingangsdatum van de arbeidsongeschiktheid vastgelegd. Daar hoort dan in een grote organisatie bij dat dit wordt "gemeld" aan degene die toezicht houdt op de uitvoering van de Wet Poortwachter want die datum is de startdatum van het arbeidsongeschiktheidstraject. Daar volgen dan een aantal wettelijk vastgelegde acties op (dossieraanleg, evaluatie, enz.).
Als je bezwaar hebt tegen de ziekmelding wil je daar dan mee zeggen dat je niet arbeidsongeschikt bent? Ook als is dat maar gedeeltelijk. Het gaat er niet om wie het recht heeft iemand ziek te melden maar om de plicht die meldingen te doen. De werkgever heeft natuurlijk ook het recht zijn belangen te beschermen als hij constateert dat iemand arbeidsongeschikt is en hij op enig moment afgerekend kan worden voor het opvolgen van de regels uit de Wet Poortwachter.

Ik moet overigens wel bekennen dat ik niet goed begrijp waar hier nou de clou zit. Wat is de reden dat je bezwaar hebt om ziek gemeld te worden als je ook daadwerkelijk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent? Gaat dat verder dan de vraag wie het "recht" heeft dat te doen? Voorzie je voor jou nadelige gevolgen van die melding door/bij je werkgever?

mvg
Leon Soons, Strada Arbeidsmobiliteit.
Beantwoord door:
Leon Soons
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Režntegratie:
Persoonlijke Veranderprocessen


Gerelateerde vragen aan Cheffin laat me ziek melden.:

korting op salaris
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-04-19 12:28:06
Mag werkgever na langdurig ziekte salaris inhouden
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-06-02 11:35:14
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
mag de werkgever vakantiedagen inhouden
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-03-25 12:58:32
mag de werkgever vakantiedagen inhouden ?
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-03-26 08:43:08

Gemiddelde score Režntegratie: 6.9 (105x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+