Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Hoe terug van BV naar eenmanszaak

[Gesteld op: 03-12-2011]

Toelichting:
Sinds 2007 ben ik zelfstandig ondernemer met eerst een eenmanszaak en vanaf 2009 een BV.
Een van mijn activiteiten was kleinschalige bemiddeling van freelancers bij vaste opdrachtgevers (vooral binnen de overheid) en daarnaast was ik zelf in diverse opdrachten werkzaam. Mijn toenmalige accountant heeft mij eind 2008 geadviseerd om de BV op te richten, omdat dit voor mij voordeliger zou zijn. Echter al kort na oprichting van de BV kwam de crisis. Daardoor en door Europese aanbestedingsregels was het niet meer mogelijk voor mijn opdrachtgevers om via mijn bedrijf freelancers in te huren, omdat zij verplicht afhankelijk zijn geworden van preferred suppliers. Mijn omzet is de afgelopen jaren dusdanig teruggelopen, dat de BV -vorm voor mij bijzonder onvoordelig is en ik schulden heb moeten maken aan de BV om in mijn levensonderhoud te voorzien. Ik ben nu uitsluitend financieel afhankelijk van de opdrachten die ik zelf verwerf en bemiddeling van freelancers is al 2 jaar niet meer aan de orde. Kan ik op een of andere wijze weer terug naar mijn status eenmanszaak en zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?
Antwoord:

Een B.V. is in de regel fiscaal alleen interessant als er winsten van minimaal 150.000 euro worden behaald. Als de winsten lager zijn betalt u teveel belasting, en is een eenmanszaak aantrekkelijker. Als u besluit weer terug te gaan naar de eenmanszaak, dan is dat uiteraard mogelijk.
U heeft dan 2 mogelijkheden: u verkoopt de lege B.V. aan een derde, of u heft de B.V. op. Verkopen is eenvoudiger, dan hoeft u alleen naar de notaris voor de aandelenoverdracht. Voor opheffing van een B.V. moet u daarentegen een procedure volgen diekort gezegd bestaat uit het opstellen van een stakingsbalans, deponeren daarvan bij de KvK, het plaatsen van een advertentie zodat schuldeisers eventueel bezwaar kunnen maken, en na het aflopen van de bezwaartermijn het uitschrijven bij de KvK. Als u deze procedure niet goed volgt kan u als bestuurder aansprakelijk worden gesteld, dus mijn advies is wel om u hierin te laten begeleiden. Als u het zelf wilt doen kan u bij de KvK informatie krijgen over de procedure.

Na het opheffen of verkopen van de B.V. kunt u uw werkzaamheden weer veriichten in de vorm van een eenmanszaak. U moet dezedan wel inschrijven bij de KvK, en dat betekent dat u een nieuw KvK-nummer en BTW-nummer krijgt. U zal dus ook uw drukwerk moeten laten aanpassen.

Een aandachtspunt: u geeft aan dat u schulden aan de B.V. heeft. Uiteraard moet dit wel worden afgerekend. Als de B.V. voldoende eigen vermogen heeft dan kan dat door een dividenduitkering door de B.V. aan u, maar daarover is wel 25 % inkomstenbelasting verschuldigd. Als de B.V. onvoldoende eigen vermogen heeft zal u de schulden aan de B.V. moeten aflossen door betaling, zodat de B.V. voldoende geld heeft om schuldeisers te betalen.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw snelle, adequate beantwoording.
Ik heb echter gelukkig! (nog) geen schuldeisers. De 'schulden' die ik heb aan de BV betreffen dus alleen die van mijzelf aan mijn BV en er is geen sprake van eigen vermogen van de BV. Wordt de situatie dan anders?
 
Antwoord Beheerder:

De balans van de B.V. moet altijd in evenwicht zijn, en dat betekent dat het totaalbedrag van de bezittingen en vorderingen altijd gelijk moet zijn aan het totaalbedrag van het eigen vermogen en de schulden.

U zegt nu in uw reactie dat er geen eigen vermogen is, en ook zijn er geen schulden. Dat betekent dat de som van bezittingen en vorderingen nihil moet zijn. Dat kan echter niet, omdat de B.V. een vordering op u heeft.
U moet dus iets over het hoofd zien, de B.V. moet schulden of een eigen vermogen hebben.
Eigen vermogen is de som van aandelenkapitaal en winstreserves.

Ik herhaal de waarschuwing: als de B.V. winstreserves heeft, dan moet u er rekening mee houden dat bij opheffing van de B.V. hier 25 % inkomstenbelasting over is verschuldigd.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Hoe terug van BV naar eenmanszaak:

hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+