Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Borderline
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Borderline en krijg online een antwoord van de specialist in Borderline

Zelf een vraag over Borderline? Klik hier.
Meer vragen over Borderline.
De huidige beheerder van de rubriek Borderline:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BorderlineVragen over Borderline via RSS. Klik hier.
RSS over Borderline op jouw website?Vragen over Borderline op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BorderlineVragen over Borderline via E-mail. Klik hier.

Wat te doen als je elastiekje op knappen staat

[Gesteld op: 01-02-2008]

Toelichting:
Mijn vrouw heeft borderline. Dit is nu 2 jaar bekend. Zij is verschillende keren enkele maanden opgenomen. Dan komt alle zorg voor gezin, huishouding en werk om mijn schouders terecht. Dat was wel houdbaar. Nu heb ik echter het gevoel dat ik de pispaal ben. Alle problemen die ze denkt te hebben met anderen (door het zwart-wit denken) worden op mij afgereageerd. Zij denkt dat niemand haar mag en iedereen haar probeert te benadelen. Als ik het gezichtspunt van de ander probeer uit te leggen, zegt ze "zie je wel dat je de ander leuker vindt."

Thuis is het altijd een bende en op den duur heb je geen fut meer om dat allemaal aan te pakken.

Je voelt je een soort intermediair tussen haar en de "buitenwereld". Dat levert veel spanningen op.

Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Welke instanties kunnen je helpen. De borderliner wordt aan alle kanten geholpen, maar de partner?
Antwoord:
Leven met een borderliner is een kunst. En zeker niet makkelijk. Als partner moet je heel sterk in je schoenen staan om het vol te kunnen houden. Het is moedig en knap dat je dit doet. Ik moet ook eerlijk bekennen dat borderliners die een partner hebben een significant grotere kans maken op genezing dan borderliners die alleen staan.

Maar voor de partner is het een ongelooflijke klus. Maar niet onmogelijk. Zorg dat je duidelijk weet waar jouw grenzen liggen en wat jij nodig hebt. En hou deze ook iets stricter aan dan je bij een gemiddeld iemand doet. Een borderliner experimenteert met grenzen en zeker met die van een partner. Jij bent immers veiliger om bij te experimenteren. Geef je grenzen aan naar haar toe. Dat geeft wat ruimte voor jezelf. Zorg ook voor voldoende ontspanning buitenshuis. Bij vrienden of sport bijvoorbeeld. Geef jezelf af en toe een adempauze. Dat heb je zeker nodig. Je hebt een lange adem nodig in dit soort relaties. Ga niet in op negatieve manieren van aandacht vragen maar beloon daarentegen alles wat ze positief aangeeft. Borderline is in wezen een hechtingsprobleem. Vaak weten deze mensen niet goed hoe ze iets op een gezonde manier aan moeten geven. Vaak doordat ze als kind niet gehoord zijn. Vaak hebben deze mensen ook geen veilige basis gehad in de jeugd, zijn ze mishandeld, genegeerd of afgewezen. Ze hebben nu niet veel waar ze op terug kunnen vallen. Dat zoeken ze nu.

Als kind leer je automatisch hoe je iets vraagt als je iets wilt, je weet dat als iermand weg gaat deze over het algemeen wel weer terug komt. Je weet dat je er mag zijn en dat je waardevol bent. Dit gaat helemaal fout bij mensen met borderline. Ze weten gewoon niet hoe ze moeten leven. En vaardigheden aanleren als volwassene gaat veel moeilijker dan als je kind bent. Vooral als je zo goed als geen basis en identiteit hebt kunnen opbouwen in jezelf. Je hebt niets om op terug te vallen.

Jij kan nu die basis bouwen met haar. Maar weet dan goed wie JIJ bent en wat JIJ wilt. Weet waar je staat en wat je zelf nodig hebt. Neem de ontspanning die je nodig hebt. Als je zelf niet sterk bent kan je iemand met borderline niet aan.

En het is inderdaad slim om een hulpverlener te zoeken voor jezelf om wat begeleiding te krijgen in deze relatie. Je hebt een gecompliceerde relatie. Deze kan heel veel geven maar ook erg veel vragen van je. Je kan een hulpverlener zoeken voor jezelf zonder dat dit gelinkt hoeft te zijn aan je vriendin. Dat raad ik je ook aan in dit geval.

Heel veel sterkte, moed en kracht toegewenst. Dank je wel dat je voor dit bijzondere, kwetsbare, bange en lastige kind zorgt. Je bent een kanjer.

Groetjes, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat te doen als je elastiekje op knappen staat:

Val ik onder gemeenschapsrecht?
      [Gesteld in Europees recht]
2010-11-29 20:43:37
Moet ik de muur weer wit maken?
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-11-01 11:37:23
moet ik na 40 j. huur in originele staat opleveren
      [Gesteld in Huurrecht]
2013-03-01 15:00:33
Moet er in originele staat opgeleverd worden?
      [Gesteld in Huurrecht]
2013-10-25 01:11:49
Ik wil bezwaar maken tegen de herstelkosten
      [Gesteld in Huurrecht]
2014-08-02 17:14:07

Gemiddelde score Borderline: 3.7 (637x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+