Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Gezondheid en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Gezondheid

Zelf een vraag over Geestelijke Gezondheid? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Gezondheid.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Gezondheid op jouw website?Vragen over Geestelijke Gezondheid op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via E-mail. Klik hier.

Wat moet ik met mijn dochter aan?

[Gesteld op: 28-11-2011]

Toelichting:
Ik denk dat ik te weinig ruimte heb voor mijn probleem.. Mijn dochter van 22 leeft volgens mij in een andere wereld als wij. Het lijkt of zij haar herinneringen aan haar verleden 'aangepast' heeft, zodat zij aan criteria voor probleemjongere voldoet. In haar stage bij Sedna heeft ze veel met probleemjongeren te maken gehad Ze heeft ooit eens gezegd: ..en toen bedacht ik me ineens dat ik ook een probleemjongere ben, want ik kom ook uit een eenoudergezin.. Ik lachte er toen om en zei haar dat zij geen probleemkind was,ze had een normaal regelmatig leven.Ze ontwikkelde zich niet anders, deden het goed op school etc. Ik werkte 3 dg tijdens schooltijden,ze was alleen bij opa en oma op ma en vrij als ik tot half 5 werkte. Zij heeft contact met een psychologe omdat zij op zoek wilde naar zichzelf. Maar hoe kan dat als zij haar verleden verloochend? Zij vertelt daar dat zij als klein meisje altijd bij opa en oma was omdat vader en moeder nooit thuis waren of ruzie hadden. Dat ze daar sliep omdat wij 's avond ook weg waren Zij zegt dat ik na de scheiding voortdurend vriendjes in huis had en nooit tijd; het klopt allemaal niet. Het doet mij echt vreselijk veel verdriet Toen ik haar hielp haar huis opruimen omdat ze het erg verwaarloosd, zag ik deze aantekeningen van haar hulpverlener en ik heb haar ermee geconfronteerd. Haar reactie was eerst ontkenning(heb ik nooit gezegd), huilen en later dat het haar beleving en haar realiteit was. Toen ik haar zei dat ieder een gebeurtenis anders kan beleven, maar dat die gebeurtenis daardoor niet anders is, bleef ze volhouden dat het haar herinnering en belevenis is en dat ik haar dat niet kan afnemen. Ik heb haar geprobeerd te overtuigen door haar te wijzen op feiten (ik werkte eerst maar 16 uur, toen ze naar school ging elke ochtend/haar vader en ik hadden niet elke avond slaande ruzie, hij heeft me nooit geslagen zelfs, heb haar verwezen naar de foto's etc) maar ze blijft vasthouden aan haar eigen versie van de realiteit, HAAR realiteit zoals ze het noemt. Uiteindelijk ben ik misschien een beetje dom geweest We hadden afgesproken dat ik haar huis helemaal zou schoonmaken, maar ze doet me zoveel verdriet hiermee en toen ze smste hoe laat ik bij haar zou zijn heb ik haar gezegd dat ik haar niet meer wil helpen haar huishouding op orde te krijgen, zodat ze, als ze over een paar jaar zegt dat haar belevenis is dat haar moeder haar nooit bijstond, in elk geval deels klopt. Wegloopdrama in 2008 past hier niet meer....
Antwoord:

Beste mevrouw,

Weet u om welke reden uw dochter psychische hulp krijgt/vraagt? Zij zal toch zeker niet voor haar plezier naar een psycholoog gaan. Zij zal het ergens moeilijk mee hebben en lijden aan een lastig en emotioneel probleem vermoed ik.

Daarbij is het ook aan de psycholoog om uw dochter weer op weg te helpen en haar verleden te verwerken o.a. Ik kan uw boosheid wel begrijpen maar u moet ook begrijpen dat uw dochter het moeilijk heeft en op haar eigen manier probeert haar problemen op te lossen. Mensen die in therapie gaan zijn kwetsbaar en zoekende naar een beter leven en leefsituatie U kunt nooit weten wat er precies in haar omgaat, wat zij heeft meegemaakt, hoe zij haar jeugd en situatie ervaren heeft. U heeft een deel gezien van haar verhaal, maar er zal ongetwijfeld veel meer achter zitten waar u niet bij kunt. Uw dochter is 22 jaar een heeft recht op haar eigen leven en het vinden van oplossingen bij haar moeilijkheden. U kunt beter uw boosheid wat opzij zetten en zeker niet meer proberen uw gelijk te halen, want dat gaat u niet winnen op deze manier. De verwijdering tussen u en uw dochter zal groter worden en dat is voor u en uw dochter niet goed.

Ik denk dat u beter kunt proberen de relatie te herstellen en niet in de strijd te blijven. Zie dat uw dochter kwetsbaar is en  het moeilijk heeft.

Misschien is het optie om uw hulp aan te bieden en te kijken wat u voor haar zou kunnen betekenen. Soms kan een therapeut het goed vinden om direct betrokkenen bij een therapie te vragen ter ondersteuning.

Bedenk dat uw dochter aan mij omgekeerd uw vraag zou kunnen stellen: ‘Wat moet ik met mijn moeder aan’?  Ik denk dat zij het heel erg vindt dat u boos op haar bent en haar geen goed doet.

Probeer het contact te herstellen met haar…

Tot zover, sterkte

Vriendelijke groet

Jan

Beantwoord door:
Jan Duits
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Counselling
Hoogsensitief Persoon
Hulpverlening
Kind & Jongeren
Psychiatrie
Psychologie
Psychotherapie
Stoornissen
Trauma
Gerelateerde vragen aan Wat moet ik met mijn dochter aan?:

Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
sprake van lichte kindermishandeling
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2009-08-28 13:33:59
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Geestelijke Gezondheid: 9.3 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+