Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

Mag moeder onze zoon medicatie geven?

[Gesteld op: 28-11-2011]

Toelichting:
Wij hebben gezamelijk gezag en zijn gescheiden,
Onze zoon loopt nog in een trajekt voor onderzoek naar zijn gedrag. Het adviesgesprek is pas over 3 weken.
Nu heeft de accare arts medicijnen voorgeschreven en moeder heeft ze al in huis.
De arts heeft verzuimd om te vragen of beide ouders akkoord gaan met medicatie.
Moeder gaat akkoord en ik als vader (nog) niet.
en ik als medegezaghebbende vader heb dat alle partijen goed duidelijk gemaakt.
Moeder heeft nu de medicatie toch aan onze zoon gegeven.
Moeder is dus in overtreding omdat ze wist dat het zonder akkoord van beide ouders geen medicatie aan onze zoon gegeven mocht worden.
Mijn vraag is kan ik hiervoor aangifte bij Politie gaan doen en valt dit onder onttrekking ouderlijk gezag
Antwoord:
Om met het laatste te beginnen: Nee, dat valt niet onder onttrekking aan het ouderlijk gezag. Sinds de wetswijziging in 1998 gaat de wetgever er van uit dat na scheiding beide ouders in gezamenlijk overleg het kind blijven opvoeden, zg. co-ouderschap. En gelukkig gaat dat ook vaak heel goed. Bij onenigheid kunt u de rechter om een beslissing vragen. Het wordt moeilijker wanneer er een medisch probleem is, waarover de ouders van mening verschillen. In principe heeft dan de arts de plicht beide ouders met gezag om toestemming te vragen en hen daarover vooraf goed te informeren. Daar zijn echter uitzonderingen op:
- uiteraard mag een arts in acute situaties, waarbij de toestemming niet kan worden afgewacht, medisch ingrijpen. Het gaat dan meestal om levensbedreigende situaties.
- in sommige gevallen kan medicatie onderdeel uitmaken van het onderzoek (dat over drie weken geëvalueerd wordt). Bij een vermoeden van ADHD bijvoorbeeld wordt Ritalin soms ingezet tijdens het onderzoek om te kijken of het kind positief reageert. Bij een vermoeden van astma wordt Ventolin gegeven om te kijken of de benauwdheid afneemt. Indien u toestemming heeft gegeven voor het onderzoek, dan heeft u impliciet toestemming gegeven voor het professioneel toepassen van zo'n medicijn tijdens het onderzoek. Tijdens de evaluatie beslissen de ouders dan of de medicatie (op advies van de arts) wordt voortgezet of niet. Maar dan neemt u een beslissing gebaseerd op de juiste informatie.
- wanneer een kind 12-16 jaar is, mag het samen met de ouders beslissen. Weigeren de ouders toestemming en wenst het kind willens en wetens de behandeling dan mag de arts op verzoek van de minderjarige doorgaan met de behandeling. Vanaf 16 jaar heeft het kind geen toestemming van de ouders meer nodig.

Bij uw vraag ga ik er van uit dat deze uitzonderingen hier geen rol spelen en dat de arts u toestemming had moeten vragen. U zou daarover een klacht kunnen indienen bij de klachtencommissie waar de arts (of instelling) bij aangesloten moet zijn. Maar daar bereikt u op de korte termijn niet veel méér mee, dan dat de arts te horen krijgt dat hij de volgende keer wel toestemming moet vragen.
Ik raad u aan, als dat nog niet gebeurd is, een (desnoods telefonisch) consult aan te vragen bij de arts en u uit te laten leggen waarom hij medicatie heeft voorgeschreven. De arts is verplicht u daarover te informeren, zodat u alsnog kunt besluiten al dan niet toestemming te geven en dat de arts mede te delen. Het is dus belangrijk dat u zich daarover rustig laat informeren zonder de arts te beschuldigen, alvorens een beslissing te nemen. Het gaat tenslotte om een beslissing over de gezondheid van uw kind.
U bent blijkbaar niet de verzorgende ouder. Dat betekent dat de arts mogelijk mee heeft laten wegen dat voor de opvoeding en verzorging de medicatie noodzakelijk is, omdat de situatie voor de verzorgende ouder anders onhoudbaar dreigde te worden. Vooral bij gedragsproblemen kan dat een belangrijke rol spelen. Met name bij kinderen die rondom de echtscheiding getuige zijn geweest van huiselijk geweld. De arts kan u daarover meer vertellen.
U moet er ook rekening mee houden dat als u toestemming weigert voor een medisch noodzakelijke behandeling de arts, op grond van art. 53 lid 3 Wet op de Jeugdzorg, niet gehouden is aan zijn beroepsgeheim en een melding kan doen bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling). Dat kan tot gevolg hebben dat het AMK de Raad voor de Kinderbescherming vraagt een beschermingsonderzoek te doen en de kinderrechter te verzoeken uw kind onder toezicht van Bureau Jeugdzorg (BJZ) te stellen. Zo'n OTS kunt u ook zelf aan de rechter vragen wanneer u vindt dat een gezinsvoogd van BJZ moet worden ingeschakeld. Bij onenigheid tussen de ouders kan de gezinsvoogd beide ouders aanwijzingen geven die ze moeten opvolgen. Ook kan de gezinsvoogd de kinderrechter om vervangende toestemming vragen wanneer een ouder toestemming voor een medische behandeling weigert.
Mocht u, na goed geïnformeerd te zijn, bij uw besluit blijven dat de medicatie moet stoppen, dan kunt u de rechter (met hulp van een advocaat) om een voorlopige voorziening vragen, waarin moeder wordt verboden de medicatie toe te dienen. Maar de kans dat de rechter dat toewijst is nihil. Waarschijnlijk zal de rechter zo'n zaak aanhouden tot na het evaluatiegesprek en vervolgens de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen.
Voor u is belangrijk dat u handelt in het belang van uw zoon en niet uitsluitend reageert omdat u zich gepasseerd voelt. En dat is in uw situatie heel begrijpelijk, omdat ook vaders graag betrokken willen blijven bij de opvoeding en verzorging van hun kind. En daar heeft u èn uw zoon(!) recht op. Dus misschien is die OTS dan toch niet zo'n gek idee. Gezinsvoogden zijn gewend om op professionele wijze met deze problematiek om te gaan. Een kind heeft namelijk beide ouders nodig!

Met vriendelijke groet,

Peter Smits

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag moeder onze zoon medicatie geven?:

outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Borderline moeder en bemiddelingsgesprekken
      [Gesteld in Borderline]
2009-07-20 09:02:35
Mag een extern bedrijf gegevens aan derden geven?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2009-12-16 08:19:59

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+