Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Woningen en krijg online een antwoord van de specialist in Woningen

Zelf een vraag over Woningen? Klik hier.
Meer vragen over Woningen.
De huidige beheerder van de rubriek Woningen:
Naam: Geert Leusman
Bedrijf: Stichting bureau voor schuldenpreventie
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Geert Leusman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over WoningenVragen over Woningen via RSS. Klik hier.
RSS over Woningen op jouw website?Vragen over Woningen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over WoningenVragen over Woningen via E-mail. Klik hier.

Aanpassen akte van splitsing zonder toestemming?

[Gesteld op: 27-11-2011]

Toelichting:
Mijn maisonettewoning (koopwoning) maakt deel uit van een appartementencomplex met een VVE. Ik wil mijn woning gaan verhuren (woon sinds twee jaar samen in de woning van mijn vriendin en krijg mijn woning niet verkocht) en in de akte van splisting staat dat verhuren alleen mag na toestemming van de vergadering van de VVE en na ondertekening van een verklaring dat het huishoudelijk reglement nageleefd zal worden, door de huurder. De huurder zal zich verder schriftelijk moeten wenden tot de administrateur, ter beoordeling van de vergadering. Weigering van de huurder (gegadigde) zal slechts mogen plaatsvinden indien naar redelijkheid en billijkheid van de overige bewoners niet mag worden verlangd dat zij de gegadigde in hun midden opnemen.

De voorzitter van de VVE is sterk tegen het verhuren van de woningen. Hij woont onder mij en heeft dus geen zin in een huurder boven zijn hoofd.

Deze voorzitter van de VVE wil de bewoners van het complex nu een verklaring laten ondertekenen waarin men accoord gaat met een wijziging van de akte van splitsing. De wijziging houdt in dat de woningen niet verhuurd mogen worden. Uit de notulen van de afgelopen vergadering, ik was er zelf niet bij, maak ik op dat de voorzitter heeft gezegd dat de woningen niet verhuurd mogen worden en dat dat niet duidelijk genoeg in de akte van splitsing staat. De voorzitter heeft dus niet de waarheid verteld aan de overige bewoners. Ik weet niet of en hoeveel bewoners de verklaring al getekend hebben.

Wat ik nu dus graag zou willen weten is of een wijziging van de akte van splitsing er op deze manier doorheen gedrukt kan worden? En hoe sterk sta ik om mijn huis toch te kunnen verhuren? Dank u.
Antwoord:

Een wijziging van de splitsingsakte mag niet op die manier geschieden zoals u dat beschrijft. Sterker nog, een splitsingsakte ís niet gewijzigd indien er een verklaring wordt getekend. In uw splitsingsakte staat dus gewoon nog dat huurders worden toegelaten mits zijn voldaan aan hetgeen u beschrijft.

Een splitsingsakte wijzigen gaan niet zomaar. De regels zijn onlangs ietwat gemakkelijker gemaakt maar het is nog steeds een heel proces. De ALV moet met meerderheid van stemmen (tot voor kort moest hier unanimiteit over zijn) het eens zijn met de wijziging die tenminste 2 weken voor de ALV wordt geagendeerd en voorzien wordt van het gevraagde besluit. Op de ALV wordt dus besloten wat de wijziging is en de inhoud van die wijziging moet eerste schriftelijk aan alle eigenaars worden voorgelegd via de agendastukken van de betreffende vergadering. Als er een akkoord is over de inhoud van de wijziging moet dit worden vastgelegd in een notarieel stuk en vervolgens moet het worden ingeschreven in het kadaster. Het ligt dus iets ingewikkelder dan de voorszitter het zou willen regelen. In dergelijke gevallen wordt er nog wel eens voor gekozen om nadere regelgeving vast te leggen in een huishoudelijk reglement en deze vervolgens al dan niet in te schrijven in het kadaster. Voor u geldt dat u te maken heeft met de huidige akte van splitsing en als u uw woning wilt verhuren, heeft u toestemming van de vergadering nodig. U zou de voorzitter nog eens kunnen vragen of hij geen misbruik maakt van zijn machtspositie en dat terwijl hij klaarblijkelijk niet geheel op de hoogte is (of doet alsof) van het proces van wijziging splitsingsakte. 

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw antwoord. Stel dat de meerderheid van de ALV de wijziging/verklaring getekend heeft. Kan de voorzitter daar dan mee naar de gemeente om de wijziging vast te laten leggen in het kadaster? Aangezien het om de meerderheid gaat, maakt het dus niet uit of ik wel of niet akkoord ben. En indien vastgelegd in het kadaster, ben ik daar dan direct (ongevraagd) aan verbonden?
 
Antwoord Beheerder:

De gemeente is geen partij in deze. De wijziging moet bij notariele akte worden vastgelegd (de VVE moet dus naar de notaris) en deze schrijft het in bij het Kadaster. 

Als een meerderheid de verklaring heeft getekend: deze verklaring heeft geen enkele status, het kan de prullenbak in.

Voor de goede orde: het voorstel voor wijziging splitsingsakte moet eerst geagendeerd worden en schriftelijk kenbaar worden gemaakt aan alle leden. Een voorzitter mag niet op moment de ALV plaatsvindt dit voorstel ter vergadering leggen. Eerst moet dat voorstel op de agenda worden gezet en vervolgens de tekst in een vergaderbesluit worden geformuleerd zodat hierover gestemd kan worden.

U kunt dus gewoon uw voorstel om toestemming voor een huurder aandragen bij de ALV.

Als uiteindelijk het voorstel om de splitsingsakte te wijzigen door een meederheid wordt goedgekeurd, bent u hieraan gebonden.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u uw vraag nogmaals stellen in deze rubriek met de notitie 'vervolg', dan kan ik u nog verder informeren.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Woningen:
Bouwen & Restaureren
Dakloos
Executieveiling
Gevelonderhoud
Nieuwbouwprojecten
Verborgen Gebreken
Verbouwen
Vereniging Van Eigenaren
Woning Kopen
Woning Ontruimen
Woningbeveiliging
Woningruil
WOZ WaardeGerelateerde vragen aan Aanpassen akte van splitsing zonder toestemming?:

Zijn, naast de de spl. akte, statuten wettig ?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2010-07-19 09:34:33
Kan het bestuur aanvullende statuten weigeren ?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2010-08-01 20:04:45
Overstappen van blokverwarming naar individule CV
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2010-09-25 20:21:06
splitsingsakte wat kan wel en niet
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2012-10-03 11:20:32
Aangelegd dakterras niet in splitsingsakte
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2014-09-04 16:04:29

Gemiddelde score Woningen: 7.9 (150x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+