Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Krijgsmacht » Geschiedenis » 2e Wereld Oorlog
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek 2e Wereld Oorlog en krijg online een antwoord van de specialist in 2e Wereld Oorlog

Zelf een vraag over 2e Wereld Oorlog? Klik hier.
Meer vragen over 2e Wereld Oorlog.
De huidige beheerder van de rubriek 2e Wereld Oorlog:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over 2e Wereld OorlogVragen over 2e Wereld Oorlog via RSS. Klik hier.
RSS over 2e Wereld Oorlog op jouw website?Vragen over 2e Wereld Oorlog op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over 2e Wereld OorlogVragen over 2e Wereld Oorlog via E-mail. Klik hier.

Pearl Harbor -> ondergang van Hitler

[Gesteld op: 27-11-2011]

Toelichting:
Kan je zeggen dat Pearl Harbor, naast de opkomst van Stalin uit het Oosten, geleid heeft tot de ondergang van Hitler? Mits het niet was gebeurd, was Amerika misschien niet in de oorlog gekomen en was Hitler dus kunnen blijven vechten. Of zie ik dit verkeerd?
Antwoord:
Beste meneer, mevrouw,

dit blijft natuurlijk altijd speculeren, wat iets is waar historici niet al te dol op zijn. Er is immers geen enkele basis om onze uitspraken op te doen. Desondanks wil ik wel een poging wagen.

Het is zeer zeker zo dat Hitler oorlog met de VS zo lang mogelijk wenste uit te stellen, omdat hij bekend was met de enorme economische kracht en productiecapaciteit van dit land. Er is echter veel discussie over de vraag hoe Hitler tegenover de aanval op Pearl Harbor stond. Enerzijds was dit zeer onwenselijk voor hem, omdat het de VS tot oorlog zou kunnen uitlokken met een tweefrontenstrijd tot gevolg. Maar anderzijds zou zijn steun aan de Japanners deze ook kunnen overtuigen om Hitler's oorlog tegen de Sovjet-Unie te steunen. Feit is in ieder geval dat Duitland op 11 december 1941 de oorlog verklaarde aan de Verenigde Staten, en dus zelf het conflict op zocht voordat de VS dit deed. In zoverre hebt u gelijk dat met de enorme Amerikaanse slagkracht die hierdoor ontketend werd en de opmars van de Sovjets in het Oosten Duitland uiteindelijk op diens knieën werd gebracht. Tot zover de feiten, u vraagt zich af of dit ook zou zijn gebeurd indien de Japanners geen aanval op Pearl Harbor hadden uitgevoerd. Dit blijft gissen, maar wel is het zo dat de VS langs verschillende wegen toch steeds sterker bij het Europese conflict betrokken raakte.

Zo was er sinds 4 september 1939 al sprake van een "Neutrality Patrol". De VS verklaarde hiermee weliswaar diens neutraliteit, maar ging tegelijkertijd zeer intensief de Europese oorlogsontwikkelingen op zee in de gaten houden. In de praktijk betekende dit verkenningsvluchten die zochten naar Duitse oorlogsschepen en Amerikaanse slagschepen die assisteerden in het bewaken van Britse goederentransporten. Hierbij werd de USS Reuben James zelfs door Duitse onderzeeërs tot zinken gebracht, wat op zich al als oorlogsverklaring kon worden opgevat, al wilde beide partijen toen zover nog niet gaan.
Ook was de VS in reactie op de Duitse veroveringen in 1939 al begonnen met het plannen van verschillende conflictscenario's die zich zouden kunnen voordoen indien het tot een oorlog met Duitsland kwam, de zogenaamde Rainbow Plans. Het vijfde concept dat uit deze plannen naar voren kwam zou uiteindelijk ook het model voor de daadwerkelijke strijd tegen Duitsland worden. Toen dit plan uitlekte kon de VS eigenlijk niet anders dan toegeven dat in hun ogen een oorlog met Duitsland onvermijdelijk was.
Daarbij speelt ook dat de reden dat de VS zich neutraal opstelde vooral de binnenlandse publieke opinie was. Met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog op het netvlies was het onmogelijk om de Amerikaanse bevolking achter een nieuw Europees conflict te verenigen. Nu was deze publieke opinie ook al voor Pearl Harbor duidelijk aan het bijtrekken, en indien die lijn zich had doorgetrokken was deze waarschijnlijk ook omgeslagen naar een opstelling voor militair ingrijpen.

Hiermee wil ik aangeven dat er ook voor Pearl Harbor al voldoende tekenen waren die er op wezen dat Amerika in het conflict betrokken zou raken, de vraag was alleen wanneer. In die zin hebt u gelijk dat Pearl Harbor zeker de druppel was die de emmer deed overlopen en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft bespoedigd. De publieke opinie sprong in één keer over naar een voorkeur voor militair ingrijpen, en met de oorlogsverklaring van Duitsland die hier op volgde had men geen keus dan de strijd met Hitler aan te gaan, op een tijdstip dat dit door diens strijd met de Sovjet-Unie erg ongeschikt uitkwam.

Het vormde dus een aanleiding, maar kunnen we zo ver gaan om het een fundamentele oorzaak van de ondergang van Hitler te noemen? Ik denk het niet. Als Pearl Harbor niet had plaatsgevonden dan was er wel een ander conflict ontstaan waarbij deze twee supermachten van hun tijd tot botsing waren gekomen, waarschijnlijk wederom via Japan. De plannen bestonden al, de publieke opinie was aan het bijtrekken en men was ook al indirect bij de oorlog betrokken, in de vorm van financiële hulp en bewaking van Britse transportschepen. Daarnaast breidde de oorlog zich simpel gezegd te ver uit, zodat het onvermijdelijk was dat het ook de invloedssfeer van de VS ging aantasten. Het was naar mijn mening onvermijdelijk dat de VS met Japan (en daarmee Duitsland) in conflict zou zijn geraakt, Pearl Harbor of geen Pearl Harbor.

Ik hoop dat dit uw vraag beantwoord, mocht u verder nog iets willen weten dan hoor ik het natuurlijk maar al te graag.

Met vriendelijke groet,
Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Pearl Harbor -> ondergang van Hitler:

Ik krijg onterecht brieven van een incassobureau.
      [Gesteld in Incasso]
2008-04-10 14:40:23
wat is de termijn voor versturen factuur
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Brabant]
2009-05-16 22:36:43
Tweede Wereldoorlog
      [Gesteld in 2e Wereld Oorlog]
2009-05-25 14:14:11
waarom volgden de mensen in duitsland hitler?
      [Gesteld in 2e Wereld Oorlog]
2011-06-16 15:00:30
waarom vonden de mensenhitler zo goed
      [Gesteld in 2e Wereld Oorlog]
2018-03-26 21:30:15

Gemiddelde score 2e Wereld Oorlog: 5.4 (400x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+