Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Ik word uit huis gezet

[Gesteld op: 27-11-2011]

Toelichting:
Ik ben een moeder van een zoontje van 3 jaar bijna 4 en ik ben op dit moment 7 maanden zwanger en ik wordt de 29ste door huur achterstandt uit me huis gezet wat kan ik doen?
Antwoord:

U laat mij weten dat u over twee dagen het huis uitgezet zal worden vanwege een huurachterstand. Ik ga er van uit dat uw huurovereenkomst ontbonden is en dat de woning nu ontruimd moet worden. Ontruiming dient, als de huurachterstand reden ervoor is, gestoeld te zijn op een gerechtelijk vonnis waarin de ontbinding van de overeenkomst wordt uitgesproken.

Ontbinding
Zodra er een huurovereenkomst tussen partijen gesloten wordt, brengt dit (de afgesproken) verplichtingen met zich mee. Een van die afgesproken verplichtingen is het betalen van huur door de huurder. Het beginsel van goed huurderschap (artikel 213 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7) brengt met zich mee dat een huurder op tijd zijn huur betaalt. Bij een huurachterstand heeft de verhuurder de mogelijkheid om de overeenkomst door de rechter te laten ontbinden; buitengerechtelijke ontbinding door een verhuuder is niet toegestaan (artikel 231, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7).

Zoals gezegd komt, in beginsel, aan de verhuurder een recht tot ontbinding toe wanneer er sprake is van een huurachterstand. Doorgaans zal er minimaal drie maanden achterstand moeten zijn alvorens een rechter tot ontbinding overgaat. Onder omstandigheden kan er echter eerder ontbonden worden; een voorbeeld hiervan is een structurele betalingsachterstand.

De Tenzij regeling
De verhuurder kan op grond van artikel 265, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 6, de overeenkomst ontbinden, tenzij de tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. De Tenzij regel vindt met name daar toepassing, waar de ernst van diens tekortschieten gerelativeerd wordt door een samenloop van bijkomende omstandigheden; hierbij valt te denken aan een lange (probleemloze) contractduur, een geringe verwijtbaarheid van de tekortkoming, klemmende persoonlijke omstandigheden, vergaande nadelige gevolgen van een ontruiming, dan wel vergaande betrokkenheid van derden bij de tekortkoming.

De Hoge Raad lijkt de aanwezigheid van een kind niet als een klemmende en bijzondere omstandigheid te aanvaarden. In de conclusie van de Advocaat Generaal wordt gesteld dat “alleen in heel klemmende en bijzondere omstandigheden aanleiding is te vinden om een ontbinding en ontruiming vanwege de aanwezigheid van kinderen niet gerechtvaardigd te achten” (zie Conclusie AG bij HR 11 april 2008, LJN BC5722). In 2009 is er echter een uitspraak geweest van de rechtbank Haarlem, waarbij de kantonrechter weigerde om tot een ontbinding en ontruiming over te gaan (Rechtbank Haarlem 2 maart 2009, LJN BH4353). Uit deze uitspraak valt te leren dat er van een sociaal verhuurder meer geduld mag worden verwacht voordat zij overgaat tot het ontruimen van een kwetsbare huurder.

Betalingsregeling
Het is niet geheel ongebruikelijk om een betalingsregeling voor te stellen. Hoewel de rechter wel al een ontruimingsvonnis kan hebben uitgesproken, kunt u wellicht zelf een betalingsregeling bij uw verhuurder voorstellen. Een verhuurder kan hier wellicht in mee gaan als u laat zien dat u niet aan de verplichtingen kunt voldoen, maar hier wel toe bereid bent. Er is immers een verschil tussen betalingsonwil en betalingsonmacht. U kunt proberen aan te voeren dat de verbreking van de huurovereenkomst in deze omstandigheden ernstig bezwaarlijk is, nu u (hoog)zwanger bent. De verhuurder is echter niet verplicht mee te gaan in uw voorstel.

WSNP
Het kan zijn dat uw schulden zo hoog zijn, dat u ze niet meer kunt aflossen. In dat geval komt u in aanmerking voor de regeling Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De regeling houdt in dat u een (financieel) bewindvoerder krijgt toegewezen. Samen met de bewindvoerder zult u in de komende drie jaar uw schulden kunnen aflossen. Voor meer informatie met betrekking tot de regeling van de WSNP verwijs ik u naar:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/van-schulden-afko men/wettelijke-schuldsanering

Tot uw dienst,

Mr. M.van’t Woudt

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ik word uit huis gezet:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258154
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+