Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.

[Gesteld op: 25-11-2011]

Toelichting:
Ik heb 2 honden nl Border Collie teef van 11 jaar en een bouvier teef van bijna 7 mnd, ik heb ze allebei gekregen dat ze 8 wkn waren. Nu heb ik 2 problemen met de bouvier. Ten eerste als ze alleen thuis moet blijven joelt ze aan een stuk door, volgens de buren, deze hebben dan ook al geklaagt. Allebei mijn honden lopen los in huis en de Border hoor je nooit. Ten tweede de bouvier hangt verschrikkelijk aan mij, ze is altijd bij mij in de buurt, haar even alleen laten in de auto of bij een winkel met een familielid gaat niet. Ze begint als een gek te joelen en te springen om maar naar me toe te kunnen komen. Voor de rest luistert ze naar mij goed en ik doe ook het meeste met haar, zoals nu de basiscursus en ringtraining. Ik hoop dat u voor mij een passende oplossing heeft.
Antwoord:
U heeft het hier over verlatingsangst. Eerst gaat u in huis aan de slag, en laat uw hond zijn mand opzoeken als u even naar boven moet, of naar het toilet. Honden met verlatingsangst lopen meestal de hele tijd in huis achter je aan, bang om alleen gelaten te worden. U hond moet leren te vertrouwen dat u altijd terug komt. Ga de deur uit, en kom meteen weer terug binnen. Omdat een hond geen tijdsbesef heeft, zal ze reageren alsof u uren weg bent geweest. Bouw de tijd langzaam maar zeker op.
Wat u beslist NIET moet doen is; als u binnenkomt, de hond aanspreken en aaien. U bevestigt dat het inderdaad heel erg eng is als u weg bent. Het moet de gewoonste zaak zijn als u weg gaat of als u terug thuis komt. Negeer haar tot ze rustig is en haar mand heeft op gezocht.

Hier onder nog wat informatie:

Verlatingsangst bij honden oplossen


Alleen blijven
Voor veel honden valt het niet mee, alleen thuis blijven. Met man en macht proberen ze de baas zolang mogelijk thuis te houden. Gaat de baas dan toch weg, dan probeert de hond door veel te huilen en te blaffen de baas zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Sommige honden houden dit janken en blaffen uren vol.
 
Het niet alleen thuis kunnen blijven, is voor veel hondeneigenaren een moeilijk en hardnekkig probleem. Een probleem wat vaak resulteert in andere problemen. Ruzie met de buren is een veelgehoorde klacht of de politie aan de deur. In sommige gevallen is het zo erg dat de hond herplaatst moet worden of naar het asiel gebracht moet worden.
 
Verlatingsangst
Honden die weigeren alleen te blijven doen dit vaak uit verlatingsangst. Ze zijn bang om alleen te zijn, bang dat de baas weg gaat en ze helemaal alleen achter blijven. Voor een hond is alleen zijn een hele aparte gebeurtenis. Vanaf dat ze geboren zijn, zijn ze eigenlijk nooit alleen. In het begin zijn er altijd broertjes en zusjes en natuurlijk hun moeder. De fokker is er, vaak met het hele gezin en eventueel nog andere honden.
Dan gaat de hond naar zijn nieuwe baasje. Ook daar is in het begin aan belangstelling geen gebrek. Vaak heeft de nieuwe baas vrij genomen van het werk om bij de pup te kunnen blijven. En dan ineens, gaat de baas weg, misschien voor een boodschapje, misschien om te gaan werken. De pup is helemaal alleen en heeft geen idee wat hem overkomt.
 
Ook bij volwassen honden kan verlatingsangst ontstaan. Herplaatste honden kunnen bang zijn om ook hun nieuwe baasje kwijt te raken, of voelen zich angstig in een vreemd nieuw huis. Soms gebeurt het dat de hond al prima alleen kan zijn, maar dat er tijdens het alleen thuis blijven iets gebeurt waar de hond erg van schrikt en pas van de schrik bekomt als de baas thuis is. Deze hond kan dan ook verlatingsangst ontwikkelen.
 
Voorkomen van verlatingsangst
De beste remedie tegen verlatingsangst is natuurlijk zorgen dat het nooit ontstaat. Als u net een pup in huis heeft, zorg er dan voor dat hij u niet altijd achterna kan lopen. Een bench is hierbij een heel fijn hulpmiddel. De bench maakt u voor de hond aantrekkelijk door er een lekker kleedje in te leggen. Ook kunt u zijn voer in de bench geven, zodat hij zich er extra fijn voelt. U kunt een kleedje over de bench heen leggen, zodat alleen de voorkant of zijkant nog open is. De hond voelt zich zo beschermt. Misschien is het u al opgevallen dat uw hond vaak op overdekte plekjes gaat liggen als onder de salontafel, onder de stoelen bij de eettafel of als het lukt onder de bank. Ook veel honden gaan onder de trap liggen. Dit heeft te maken met dat een hond zich geborgen en veilig voelt in een soort ‘hol’. Er is dan maar één kant die ze in de gaten hoeven te houden en ze kunnen dus gerust hun ogen even dicht doen. Met een bench maakt u voor uw hond eigenlijk een soort hol. Zet de bench daarom ook op een rustige plek, niet in een looppad, maar wel bij de rest van de familie. Helemaal afgezonderd vindt de hond ook niet fijn, dan is hij niet bij u en de rest van zijn roedel.
Wen uw hond aan de bench en leer hem dat hij daar veilig en rustig in kan slapen. Doe een aantal keer per dag het deurtje van de bench ook echt dicht. In het begin blijft u daar bij zitten. Geeft u de hond geen aandacht voor het piepen of janken. Laat weten dat u er bent en dat het goed is, maar troost de hond niet. Als de hond stil is en rustig ligt dan kan de bench weer open. Maakt u nooit de bench open als de hond nog piept of nog niet rustig is. De hond leert dan, dat piepen ervoor zorgt dat de bench open gaat. De bedoeling is dat de hond zijn rust vindt in de bench. Maak er dus geen feest van als u de hond uit de bench haalt. In en uit de bench gaan, deur open en dicht, is heel normaal. Net zo normaal als komen en gaan. Blijft uw hond rustig in de bench, dan kunt u op de bank gaan zitten. Gaat ook dit goed, loopt u dan naar de keuken en weer terug. Blijft uw hond rustig, dan kunt u de stapjes verder uitbouwen. Uw hond voelt zich veilig in zijn bench en vertrouwt erop dat u vanzelf wel weer een keertje terug komt.
 
Bent u eenmaal zover dat u weg kunt gaat, laat de hond dan niet meteen uit de bench als u thuis komt. Trek eerst rustig uw schoenen en jas uit. Zet de boodschappen even weg. Zo voorkomt u dat de hond in de bench staat te springen, piepen en blaffen. Onthoud altijd: komen en gaan is heel normaal. Als u dat heel normaal vindt, dan vindt uw hond dit vanzelf ook.
 
Verlatingsangst oplossen
Als er eenmaal sprake is van verlatingsangst dan is het hard werken om dit weer helemaal goed te krijgen. Toch is verlatingsangst zeker op te lossen. Het kost alleen tijd, geduld en consequentheid van uw kant.
Allereerst kunt u ervoor zorgen dat de hond u niet meer overal achterna kan lopen. Sluit de deur achter u als u naar de gang loopt. Laat de hond niet overal bij. Zo leert de hond al, dat hij ook weleens alleen moet zijn, heel even, maar dat u altijd terug komt. U komt alleen nooit terug de kamer in, als de hond piept, jankt, blaft of u op een andere manier probeert te dwingen terug de kamer in te komen. Pas als de hond stil is, al is het maar een seconde, gaat u in die seconde terug de kamer in. Begroet u de hond dan niet uitgebreid, u zegt dan tegen de hond: ‘inderdaad, het was vreselijk dat ik even weg was, maar gelukkig ben ik er weer, NU is het pas feest’. Komen en gaan willen we juist heel normaal houden, het hoort erbij. Daarom besteden we daar geen aandacht aan.
 
Als uw hond het eenmaal accepteert dat u weleens de gang oploopt of naar het toilet gaat zonder u, dan kunnen we weer een stap verder. Wen uw hond aan een bench. Uw hond heeft zo een veilige plek, waar hij kan leren alleen te blijven. Uw hond moet wennen aan een bench. Totdat hij het een hele fijne verblijfplaats vindt, mag het deurtje nooit dicht. U mag hem niet dwingen de bench in te gaan of om erin te blijven. De hond wennen aan de bench kunt u doen door hem allereerst eten te geven in de bench. Alle keren dat hij uit zichzelf naar de bench gaat, beloont u hem met een aai of wat lekkers. Leg zijn favoriete dekentje in de bench en haal andere manden en kussens weg. Als hij lekker wil liggen kan dat: in de bench. Leer ook dat hij nooit lastig gevallen wordt in de bench, als hij daar ligt, heeft hij rust.
 
Gaat uw hond met plezier in de bench, dan kunt u hem erin sturen en het deurtje even dicht en meteen weer open klappen. Dat is het. U beloont niet, u zegt niets, u beweegt alleen het deurtje heen en weer en dan gaat u weer verder waarmee u bezig was. We laten zo aan de hond zien: deurtjes kunnen open en dicht en dit is heel normaal! Gaat dit goed, dan mag u best tegen uw hond zeggen dat hij heel braaf is als hij even blijft liggen terwijl u het deurtje dicht doen. Laat hem een paar seconden dicht en doe hem weer open. U kunt er zelf bij blijven zitten. De paar seconden bouwt u uit naar tien, twintig en daarna dertig seconden. Dan doet u het deurtje dicht en loopt u even naar de bank. Daarna loopt u weer terug en doet u het deurtje weer open. Als u al veel met het deurtje had geoefend, kijkt uw hond nu waarschijnlijk haast niet op of om. Hij kent dit trucje al en hij weet dat het voor hem niets uitmaakt, het is normaal. Belangrijk is dat u het deurtje nooit open maakt omdat uw hond piept of jankt of krabt aan de deur. Pas als de hond rustig is, gaat het deurtje open. Door in hele kleine stapjes te oefenen, proberen we te voorkomen dat de hond gaat piepen of janken. Het kan gebeuren dat u net een stapje te snel bent gegaan. Dat is niet erg, u leert daarvan en de hond leert daarvan. De volgende keer gaat u weer een stapje lager, maar u doet het deurtje niet open voordat de hond rustig is.Veel succes, mvg elaineBeantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.:

Hoe leer ik mijn kitten niet meer te bijten?
      [Gesteld in Kattengedrag]
2007-07-09 12:43:46
welke kleur zouden jullie me adviseren?
      [Gesteld in Interieur]
2007-06-14 01:37:19
Hallo
      [Gesteld in Inrichting]
2009-04-16 23:26:33
hoe hangen mijn spiegels t mooist?
      [Gesteld in Inrichting]
2009-08-24 21:47:46
Welke kleuren zou ik mijn meubels kunnen verven?
      [Gesteld in Inrichting]
2009-09-07 23:12:29

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3198x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+