Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Onze hond 8 mnd valt uit naar kinderen.

[Gesteld op: 24-11-2011]

Toelichting:
Wij hebben onze bastaard hond 3 weken geleden uit een asiel gehaald. Hij is lief voor ons gezin met 3 grotere kinderen. Na een paar dagen thuis bij ons begon hij naar onze visite te grommen/blaffen. Gisteren lag hij op zijn kussen toen ons nichtje van 3 langs liep ze was 15 min in huis. Hij kwam blaffend een paar meter naar haar toe. wat kunnen wij aan dit gedrag doen? Hij is waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd. Maar toen hij ons ontmoette in het asiel was hij enthousiast. Voor ons is hij ook erg lief.
Antwoord:
Wanneer het voor de hond onvoldoende duidelijk is wie er de baas in huis is (zijn), zal hij zelf het leiderschap op zich nemen. De hond ziet het gezin (zelfs wanneer dat gezin maar uit één persoon bestaat) als een roedel, en de roedelleider zorgt voor zijn roedelgenoten; hij beschermt ze, hij geeft aan wanneer er uitgelaten wordt, hij bepaalt wanneer er gespeeld  (gejaagd) wordt, etc. Nu zal het duidelijk zijn dat de hond niet voorbestemd is om roedelleider van de mens te zijn. Hij is gewoon niet tegen die taak opgewassen. Wij moeten ons dus opstellen als de roedelleider van de hond, en er zijn verschillende manieren om de hond duidelijk te maken dat wij de roedelleider zijn en niet hij.
Een hond die denkt dat hij de roedelleider is zal bij onze afwezigheid gefrustreerd zijn. Wij, zijn roedelgenoten, zijn er immers niet en hij is niet in de gelegenheid om ons te beschermen, om ons voor gevaren te behoeden. Hij houdt verschrikkelijk veel van ons, maar maakt zich zorgen om ons. Daarom blaft hij wanneer hij alleen is, daarom vernielt hij dingen als wij er niet zijn.Daarom is hij ontzettend blij wanneer wij terug zijn van weggeweest.
Het leven voor zo'n hond zou zo veel gemakkelijker zijn wanneer hij zich geen zorgen om ons hoefde te maken, en daar kunnen wij voor zorgen door ons leiderschap te bevestigen.
Een roedelleider speelt zelden met zijn roedelgenoten; dat laat hij aan de roedelgenoten onderling over. Een roedelleider gaat altijd als eerste door de deur, hij laat zijn roedelgenoten nooit voor gaan. Een roedelleider keurt zijn roedelgenoten geen blik waardig. Een roedelleider staat niet toe dat zijn roedelgenoten tegen hem opspringen of hun poot op hem leggen. Een roedelleider staat niet toe dat een roedelgenoot op zijn plek zit of ligt. Een roedelleider eet altijd eerst, en dan pas eten de roedelgenoten. Een roedelleider staat niet toe dat zijn roedelgenoten bij hem in de buurt komen wanneer hij eet. Een roedelleider gromt wanneer een roedelgenoot iets doet wat hem niet bevalt, en laat daarbij zijn tanden zien. Een roedelleider wendt zijn blik nooit af wanneer een roedelgenoot hem "brutaal" aankijkt; de roedelgenoot moet als eerste zijn blik afwenden. Een roedelleider wendt zijn blik hooghartig af wanneer een roedelgenoot hem likt.
Wij gaan ons dus gedragen als roedelleider en stellen ons als roedelleider op telkens wanneer wij zijn weggeweest, ook al was het maar heel even. Dus ook 's morgens, wanneer de hond ons de hele nacht niet heeft gezien. In een natuurlijke roedel wordt elke keer wanneer de roedel uit jagen is geweest de rangorde opnieuw bevestigd, want de mogelijkheid bestaat dat tijdens de jacht een roedelgenoot (of zelfs de roedelleider) gewond of gedood is, waardoor de rangorde onduidelijk kan zijn. Dit bevestigen van de rangorde duurt slechts kort en heeft als functie dat de roedelgenoten weten "oh ja, zo moet het".
Dus wanneer wij het huis verlaten zonder de hond, negeren wij de hond. Wij gedragen ons rustig, er is immmers niets aan de hand, wij nemen geen afscheid van de hond en staan niet toe dat hij tegen ons opspringt. Wel laten wij hem een commando opvolgen, bijvoorbeeld "zit". Dan is hij braaf en gaan we weg.
Bij "thuiskomst", vijf minuten later, negeren wij de hond wederom. Wij gaan iets voor onszelf doen, bijvoorbeeld thee zetten of afwassen, en staan niet toe dat de hond ons daarbij stoort. Hij vraagt aandacht, maar die geven wij hem niet. Pas wanneer hij geen acht meer op ons slaat en iets voor zichzelf is gaan doen (laat hem maar gewoon zijn gang gaan), spelen wij even met hem, zonder hem te belonen. Het spel op zich, is al een beloning!! 
Dit herhalen we regelmatig, met steeds groter wordende tussenpozen. Laat de hond eraan wennen dat het niets bijzonders is wanneer wij hem negeren en dat het doodgewoon is wanneer wij weg gaan en weer thuiskomen. Al snel zal de hond zijn natuurlijke neiging om het roedelleiderschap  op zich te nemen verliezen, en zal hij ons als roedelleider zien. Dat maakt het leven voor hem een stuk rustiger en aangenamer, want hij hoeft niet meer voor ons te zorgen. Er wordt voor hem gezorgd.
Wees niet bang dat de hond je vriendje niet meer is wanneer jij je opstelt als roedelleider. Honden zijn van nature gewend aan hiërarchie en zijn blij met een baas boven baas!
en hier onder wat informatie over omgang met kinderen

Heel veel mensen schaffen een hond aan speciaal voor de kinderen. NOOIT DOEN!

U en u alleen als volwassene neemt de verantwoordelijkheid voor de hond. U bent degene die hem verzorgt, opvoedt, uitlaat, enzovoorts.

Kinderen zijn in de ogen van de hond namelijk altijd ranglager. Zeker tot dat het kind zo'n 12 jaar is. Dat betekent o.a. dat een hond in zijn ogen een kind mag corrigeren die volgens hem de fatsoensregels heeft overschreden.

Denk eens aan een klein kind die schreeuwend, maar vol enthousiasme op de hond afrent welke in zijn mand lekker ligt te rusten. Zo'n kind kijkt de hond strak in de ogen, maakt vaak veel geluid, strekt ook nog eens de armpjes naar de hond uit en slaat dan die armpjes om de nek van de hond met het gezichtje vlak bij de hond zijn kop......

Voor een hond een heel goede reden dit wezen eens op zijn plaats te wijzen! Iedere handeling van het kind straalt zoveel dominantie uit... hoe durft het! Maar het kan ook angst hebben voor dat wezen dat zich in zijn ogen zo gek gedraagt!

Allemaal heel normaal gedacht van de hond.

En wij.... wij als mensen vinden het schattig hoe dat kleine kind vol enthousiasme naar de hond toegaat. Hoe lief slaat het zijn armpjes om de hond heen: wij worden vertederd door het gebaar van het kind, maar de hond echter niet!

En als het dan gromt, of nog erger: bijt, dan is het ineens vals en “vertrouwen” we hem niet meer.....

Jammer genoeg zijn er heel veel communicatiestoringen tussen mens en hond. Een mens is een mens, maar een hond is ook maar een hond.

Het gedrag van de hond naar een kind toe is uiteraard ook geheel afhankelijk wat zijn ervaringen met kinderen zijn. Neem gewoon  niet zomaar risico's, al vertrouwt u uw hond geheel en verwacht dat hij nooooiiit iets zal doen.....

Wij kunnen het kind uitleggen dat hij dat en dat nu net niet moet doen en de hond met rust moet laten.
Leer het kind respect hebben voor de hond. Deze denkt nu eenmaal heel anders over bepaalde zaken, dan wij mensen.

Maar het kan best en moet natuurlijk leuk zijn!

Voor de kinderen om een hond te hebben, voor de hond om leuke kinderen om hem heen te hebben!
Daar zijn allerlei omgangsregels voor.

 

NOOIT DOEN:

 • De hond wegsturen en/of mopperen als het kind aandacht krijgt
 • Kinderen de hond commando's laten geven
 • Het kind naar de hond toe laten gaan,
 • Het kind zich laten bemoeien met een hond die aan het eten is, een speeltje heeft of lekker ligt te kluiven!
 • Kinderen hard laten schreeuwen en rennen in de buurt van de hond. De hond zeker niet vastbinden of zomaar opsluiten.
 • Het kind over de grond laten kruipen als er verder geen volwassenen in de kamer zijn!
 • Het kind de hond aan laten staren!
 • De kinderen alleen met de hond over straat laten lopen.
 • Het kind over de nek van de hond laten hangen.
 • Het kind in de hondenmand laten komen.
 • het kind naar een hond laten schoppen of slaan (uiteraard!!!)
 

Hoe leer je de hond nu kinderen leuk te vinden?


WEL DOEN:

 • De hond aandacht geven en wat lekkers in het bijzijn van het kind.
 • Kinderen mogen onder begeleiding van de volwassene zoekspelletjes doen met de hond, absoluut geen trekspelletjes.
 • In het bijzijn van de eigenaar het kind de hond laten roepen en wat lekkers geven vanaf de platte hand
 • Kinderen leren rustig te spelen in de buurt van de hond. Rennen en schreeuwen mag buiten.
 • In het bijzijn van volwassenen het kind lekker laten kruipen en er hierbij opletten dat de hond niet over het kind heen gaat staan.
 • Het kind leren langs de hond heen te kijken in plaats van IN de ogen van de hond.
 • De hond en de kinderen samen mee uit te nemen voor een wandeling
 • Het kind leren rustig over de borst of onder de kin van de hond te aaien, niet op de kop, WEL in het bijzijn van volwassenen.
 • Als de hond op het kind toe komt rennen, het kind leren stil te blijven staan en een andere kant op te laten kijken.

Indien u een pupje aanschaft binnen uw gezin met (kleine) kinderen, klinkt u het bovenstaande misschien wat overdreven in de oren. Maar bedenk dat die kleine pup ook maar gewoon een hond is en dat de meeste bijtgevallen bestaan uit het verkeerd omgaan met de hond. Hierbij is van toepassing "jong geleerd is oud gedaan". Voor de pup, maar ook voor het kind!

Kinderen en honden gaan prima samen, mits ze elkaar maar begrijpen en respecteren!Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Onze hond 8 mnd valt uit naar kinderen.:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
Gedrag van de calvalier king chales spandiel van 1
      [Gesteld in Hondengedrag]
2012-01-26 11:32:53
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+