Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Behoudt van WAO-uitkering tijdens pre-pensioen?

[Gesteld op: 31-01-2008]

Toelichting:
Ik ben iets aan het uitzoeken voor mijn vader en vind het maar wat moeilijk!

Mijn vraag is: mag een werkgever op basis van onderstaande redenatie beslissen om een WAO-uitkering bij het ingaan van het pre-pensioen tot pensionering niet meer te verstrekken aan de werknemer?

Redenatie werkgever:
Betrokkene heeft tijdens zijn ziekte en arbeidsongeschiktheid volledig 100% salaris/ziekteuitkering ontvangen en ook zijn (pre) pensioen opbouw is over het volledige salaris gedaan. Hij heeft dus een volledig (pre) pensioen opgebouwd, net als iedere andere medewerker die niet langdurig ziek is geweest. Het pensioen is dus opgebouwd over het volledige salaris INCLUSIEF vakantiegeld en INCLUSIEF kerstuitkering. Het opgebouwde pre-pensioen wordt over de jaren verdeeld en hiervan wordt maandelijks 1/12 uitgekeerd. Betrokkene ontvangt dus maandelijks een uitkering pre-pensioen waarin het vakantiegeld en kerstuitkering al is verwerkt!

Als werkgever ontvangen wij tot betrokkene de 65 jarige leeftijd heeft bereikt een vergoeding van het UWV omdat wij ons als werkgever hiervoor hebben verzekerd en de volledige WAO uitkering (100% ipv 70%) voor onze rekening hebben genomen i.p.v. het UWV. Deze vergoeding en ook het vakantiegeld is dus in de vorm van opgebouwd pre-pensioen al uitgekeerd aan betrokkene.

Verdere navraag leverde heel kort samengevat deze informatie op:
- Het UWV zegt dat mijn vader recht heeft op de WAO-uitkering.
- Aegon(waar het pre-pensioen is gespaard) zegt dat mijn vader recht heeft op de WAO-uitkering.

Maar wie heeft er nu gelijk? Klopt de redenatie van de werkgever? Is het niet zo dat mijn vader zelf voor het pre-pensioen heeft gespaard en dus recht heeft op nog een inkomensbron, namelijk de uitkering tot aan pensioneren, die is toch aan hem toegekend en mag toch niet naar eigen interpretatie worden gehouden door werkgever?

Vast bedankt.
Antwoord:
Ik ben bang dat ik uw vraag niet zo kan beantwoorden, aangezien ik niet weet hoe de regels omtrent het prepensioen precies in elkaar steken.

Vaak is het zo dat indien een werknemer recht heeft op WAO en de werkgever die werknemer nog uitbetaalt, de werknemer het UWV toestemming geeft om de WAO-uitkering uit te betalen aan de werkgever, zodat de werknemer alleen geld krijgt van de werkgever. De werkgever betaalt de werknemer en incasseert de WAO-uitkering. Het recht op WAO is natuurlijk van de werknemer, alleen de uitbetaling vindt plaats aan de werkgever.

Daarnaast kan het zo zijn dat een werknemer bijv. een volledige WAO-uitkering heeft toch gedeeltelijk inkomsten vergaart uit werk. Deze inkomsten worden dan verrekend met de WAO-uitkering. Ofwel in theorie ontvangt de werknemer een volledige WAO-uitkering maar in de praktijk minder, omdat de inkomsten uit werk worden verrekend. Of dat ook dient te gebeuren met het prepensioen kan ik niet beoordelen, aangezien ik de regels van het prepensioen niet ken. Wel kan ik mij voorstellen dat het niet de bedoeling is dat een werknemer er financieel beter van wordt doordat hij arbeidsongeschikt geraakt is. Dat is over het algemeen niet de bedoeling: je kunt niet door een bepaalde omstandigheid in een gunstiger situatie komen te verkeren. Het lijkt mij dus niet Ŕn WAO Ŕn prepensioen. Ik kan mij voorstellen dat indien aanspraak op prepensioen bestaat, dit in mindering komt op de WAO-uitkering. Ik kan dat zo echter niet met zekerheid stellen.

Ik raad u aan het Juridisch Loket, uw evt. rechtsbijstandverzekeraar of een advocaat te benaderen om een afspraak te maken, zodat de stukken kunnen worden bekeken.

Succes!

Met vriendelijke groet,

M. Heijsteeg

Winkel Heijsteeg Advocaten
Hoofddorp
023 554 29 00
www.wh.eu
info@wh.eu
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Behoudt van WAO-uitkering tijdens pre-pensioen?:

waneer heb ik recht op ww-uitkering in belgie
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2007-10-07 12:04:46
Pensioenfonds weet toch dat ik WAO ontvang?
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2013-02-12 11:20:56
arbeidsongeschiktheidspensioen opgeven?
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2014-04-13 13:43:18
Wao uitkering en vervroegd met pensioen gaan
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2014-06-12 15:54:32
Vraag samenloop Wao exedent en ouderdonspensioen
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2017-10-21 18:26:03

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Zuid Holland: 7.0 (98x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+