Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Recreatie » Handwerk » Naaimachines » Naaimachine Reparatie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Naaimachine reparatie en krijg online een antwoord van de specialist in Naaimachine reparatie

Zelf een vraag over Naaimachine reparatie? Klik hier.
Meer vragen over Naaimachine reparatie.
De huidige beheerder van de rubriek Naaimachine reparatie:
Naam: Maarten
Bedrijf: Http://www.matri.eu/klachten-verhelpen
Reactiesnelheid: 29 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Maarten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Naaimachine reparatieVragen over Naaimachine reparatie via RSS. Klik hier.
RSS over Naaimachine reparatie op jouw website?Vragen over Naaimachine reparatie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Naaimachine reparatieVragen over Naaimachine reparatie via E-mail. Klik hier.

Reparatie Pfaff 230

[Gesteld op: 18-11-2011]

Toelichting:
Van een collega krijg ik binnenkort een mooie oude Pfaff 230. Haar moeder heeft er 30 jaar geleden veel mooie dingen op gemaakt en ik ben van plan er vooral zware stoffen mee te verwerken. Hij staat echter al 3 decennia te verstoffen op een zolder bij hun thuis.
Ik weet dus nog niet in welke staat het apparaat verkeert, maar zou graag een goed adres weten waar ik hem naartoe kan brengen. (Het liefst in de regio Rotterdam of Roermond).

En nog een vraagje: een reparateur hier in de buurt heeft geweigerd, omdat het ding volgens hem niet meer veilig genoeg is vanwege de metalen behuizing i.c.m. de elektrische aandrijving. Waarom lees ik daar dan nergens iets over op het internet?
Antwoord:

Beste mevrouw/mijnheer,

Ik hoop dat u van lezen houdt want het antwoord is niet in twee zinnen gegeven.

Ik kan mij voorstellen dat u zich verheugt in het krijgen van zo'n mooie machine en het doel waarvoor u hem wilt gaan gebruiken. Dit soort machines is daarvoor goed geschikt. Voor het benaderen van een monteur kunt u het beste kijken op Google en als zoekterm intikken: naaimachine reparatie Rotterdam/ Roermond. U krijgt dan een lijst met beschikbare monteurs in de regio van uw keuze.

Voor wat betreft uw tweede vraag het volgende:  U geeft aan dat de machine al dertig jaar niet is gebruikt. Daarvóór, lees ik uit uw vraag, is de machine best intesief gebruikt. (hoe lang?) Nu is het zo dat in de afgelopen dertig jaar de inzichten over veiligheid van electrische apparaten drastisch is veranderd.  De regelgeving schrijft voor dat huidige machines voorzien moeten zijn van een dubbele isolatie en dat stroomvoerende delen of delen waarvan het vermoeden bestaat dat zij stroomvoerend kunnen worden (denk aan kortsluiting), van een isolerend materiaal moeten worden vervaardigd. In het geval van de machine waar u het over heeft betekent dit dat de degelijkheid van de machine in dit geval het struikelblok is. De machine is gebouwd in een tijd waarin degelijkheid voorop stond. Zwaar gietijzeren behuizing, zware assen en een voor die tijd afdoende geisoleerde bedrading, maar ook een sterke motor in een ijzeren behuizing. Tel hierbij op dat de isolatie van de bedrading die is toegepast in deze machine in de tijd vanaf de fabricage van het machien, met een rustperiode van dertig jaar, tot aan nu, onderhevig is geweest aan degeneratie. In het kort gezegd, de isolatie is poreus geworden en de veligheid hiervan is dus in het geding. In die zin kan ik mij alles voorstellen bij de opmerkingen van de monteur die hem heeft bekeken. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik moeite zou hebben om de stekker in het stopcontact te steken. Als u mij zou vragen of de machine weer veilg te maken is, dan zou ik volmondig antwoorden dat dit zeker het geval is, maar tegen welke kosten? De bedrading zou zowiezo geheel vervangen moeten worden en er moet een motor in met een kunststoffen behuizing. Het voetpedaal zal, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, vervangen moeten worden en dan is het nog de vraag of zo'n ding nog leverbaar is.

Ik durf rustig te stellen dat, afgezien van een grondige schoonmaak- en smeerbeurt, het mechanisme van de machine nog een aantal jaren voor uitbundig naaiplezier kan zorgen.

Als je alles bij elkaar optelt denk ik dat u zich geplaatst ziet voor een rekensommetje. Zeker uit nostalgisch oogpunt en de degelijkheid van de machine is het de moeite waard om er geld in te steken. Voorop gesteld dat u iemand kunt vinden die dit op een verantwoorde wijze en tegen een schappelijke prijs voor u kan doen. Aan de andere kant zijn er modernere machines te koop (zowel nieuw als tweede hands) die voldoen aan de huidige eisen en uitermate geschikt zijn om aan uw verwachtingen te voldoen en die wellicht een stuk goedkoper zijn dan de revisie van zo'n oude machine. De reden waarom u hierover niets op internet kunt lezen kan ik niet echt aangeven. Het allergemakkelijkst voor mij is te stellen dat u wellicht niet op de goede sites heeft gekeken, maar dat zou flauw zijn. Ik denk dat, als u zich hierin wilt verdiepen, een site als van TNO in Delft of van het Nederlands Normalisatie Instituut goede startpunten zijn. Ik hoop van ganser harte dat ik uw vragen een beetje naar wens heb beantwoord en ik zou het dan ook bijzonder op prijs stellen als u mij van uw beslissing op de hoogte wilt houden. Ik wens u veel wijsheid toe.

Ruud

 
Reactie vraagsteller:
Beste Ruud,

Bedankt voor uw antwoord.

Wat ik bedoelde met 'waarom lees ik hier niets over op het internet', is meer dat andere mensen zich hier totaal geen zorgen over lijken te maken. Er zijn zat filmpjes waarin wordt getoond wat het apparaat allemaal kan en er staan veel meningen op fora over hoe fantastisch hij wel niet is. Maar niemand heeft het erover dat hij zijn machine drastisch heeft moeten aanpassen voordat hij/zij de stekker in het stopcontact heeft gestoken en aan de slag is gegaan. Bovendien lees ik ook nergens iets over ongevallen met deze machine. Wel heb ik ÚÚn zin over veiligheid kunnen vinden in het volgende artikel: http://www.ehow.com/how_5509371_repair-vintage-rotary-sewing-machine.html. Maar ook hier worden niet meer voorzorgsmaatregelen geadviseerd dan te zorgen voor een goede bedrading.
Om deze redenen vraag ik mij af of ik mij hier nu terecht zorgen om maak...

Voor zover ik het nu begrijp is dat de consequentie van het gebruik van deze machine zonder aanpassingen zal zijn dat, naast het feit dat ik er een risico mee loop op brand of elektrocutie, de verzekering waarschijnlijk ook niets uit zal keren in zo'n geval...

Inmiddels ben ik iemand tegen het lijf gelopen die de reparatie wil uitvoeren. Ik zal er samen met hem naar kijken.
Ook zal ik uw advies in overweging nemen en in ieder geval voorstellen om de oude bedrading te vervangen door een geaarde stekker.
Om het voetpedaal te bedekken met een dikke laag kunststof (bijv. met vloeibaar latex of chemisch hardende kunsthars), zou een redelijk eenvoudige en doeltreffende oplossing kunnen zijn, lijkt me.
Dan resteert alleen het probleem van de metalen motor nog. Om deze te vervangen lijkt me erg zonde, want ik wilde dit apparaat juist hebben vanwege zijn krachtige motor. Door ervaring heb ik weinig vertrouwen in de kracht en duurzaamheid van moderne naaimachines.
 
Antwoord Beheerder:

beste mevrouw/mijnheer,

U heeft zich duidelijk goed voorbereid alvorens de vraag te stellen. Ik begrijp heel goed dat het antwoord dat ik u gegeven heb klinkt alsof u een levensgevaarlijk apparaat in huis heeft en dat u moet vrezen voor uw leven. Niets is minder waar. Maar zeker bij een oude machine is het echt noodzakelijk om de isolatie van de bedrading na te kijken omdat hier best wat addertjes onder het gras kunnen zitten. Ik ben blij dat u zo snel iemand heeft kunnen vinden om voor u de machine in orde te maken. Als deze persoon geen rare dingen vindt is er geen enkele reden om de machine niet te gebruiken. Ik deel uw mening over de motor. Nogmaals, als de persoon die de machine nakijkt geen rare dingen tegenkomt......gewoon gebruiken.

Ruud

Beantwoord door:
Maarten
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Reparatie Pfaff 230:

Acer Travelmate 2312LM over de accu
      [Gesteld in Laptops]
2007-04-30 21:13:17
Mijn Acer aspire 1604LC start niet meer
      [Gesteld in Laptops]
2007-11-05 23:26:27
Ik zoek een sloopmotor van een PFAFf 95
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2010-02-15 12:31:30
Pfaff 97 blijft doornaaien, ligt niet aan pedaal.
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2012-03-01 13:38:37
wat is een normale tijd om een Pfaff te repareren?
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2016-07-27 11:51:01

Gemiddelde score Naaimachine reparatie: 8.6 (316x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+