Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Hypotheken
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken

Zelf een vraag over Hypotheken? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HypothekenVragen over Hypotheken via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken op jouw website?Vragen over Hypotheken op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HypothekenVragen over Hypotheken via E-mail. Klik hier.

uit elkaar - restschuld meefinancieren?

[Gesteld op: 16-11-2011]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een vraag over de nieuwe hypotheekregels omtrent het meefinancieren van een restschuld.

Mijn(ex-) partner en ik hebben een hypotheek van 220.000 euro. Nu willen wij het huis verkopen, omdat wij uit elkaar gaan. Waarschijnlijk zullen we een restschuld van 30.000 euro overhouden.

Wat zijn nu precies de voorwaarden om dit bedrag mee te financieren in een nieuwe hypotheek?
Ik verdien 32.000 euro bruto per jaar en kan dus een hypotheek krijgen van 145.000.
Nu dacht ik er aan om een huis/flatje te kopen van +/- 95.000 euro en dan de restschuld mee te financieren. Totalen hypotheek van +/- 125.000/130.000 euro.

Mijn (ex)partner heeft weinig inkomen, ivm omscholing (baanverlies) en zal dus weinig kunnen bijdragen. Eventueel zou ze iets aan mij kunnen aflossen, maar dit gaat dan in onderling overleg.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Vr. groet
Antwoord:

Goedemiddag,

Helaas blijkt het nog steeds vaak een hardnekkig misverstand dat een restschuld meegefinancierd kan worden bij een aankoop van een nieuwe woning. In uw geval gaat dat zeker niet lukken.

Mijn eerste vraag is of u de huidige hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie hebt gefinancierd? Is dit het geval dan wordt de restschuld namelijk kwijtgescholden (afbetaald door het Waarborgfonds Eigen Woning) en kunt u een nieuwe woning aankopen, mits dat wederom met NHG gebeurd.

Heeft uw huidige hypotheek geen NHG-clausule, dan heeft u te maken met een restschuld na verkoop waar u zelf voor op moet draaien. Uw restschuld is overigens zo groot, dat het nog de vraag is of de huidige hypotheekverstrekker akkoord gaat met de verkoop. Doen zij dat niet, mag u de woning niet eens verkopen.

De inschatting van uw maximale hypotheek op basis van uw inkomen is juist. Kiest u voor een langere rentevastperiode (>10jaar) mag dat zelfs nog ietsje meer zijn. Echter, de bank kijkt ook naar de waarde van het onderpand. U mag maximaal 108% van de waarde van de woning financieren (onder NHG). Bij een aankoop van een woning van €95.000 komt dat dus neer op maximaal €102.600,-. U ziet dat daar geen restschuld in past.

U zal moeten kijken of er naast de huidige hypotheek nog een stukje vermogensvorming heeft plaatsgevonden middels een leven-, beleggings- of spaarpolis. Vervolgens moet u de woning zo duur mogelijk verkopen tegen zo min mogelijk makelaarscourtage. En tenslotte moet dan gekeken worden of de resterende schuld consumptief gefinancierd kan worden.

Ik zou graag met u meedenken en jullie willlen begeleiden bij de afwikkeling hiervan en de financiering van uw nieuwe woning. U kunt hiervoor contact met me opnemen via info@plusplanner.nl of op telefoonnummer 030-6062181 (werkdagen tussen 9:00 en 17:30). Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Beste Maris,

Bedankt voor het antwoord. Het ziet er niet al te rooskleurig uit zo...

Over het meefinancieren van de restschuld. Ik was in de veronderstelling dat dit vanaf augustus 2011 wel mogelijk was voor hypotheken zonder NHG. Wij hebben geen NHG hypotheek. De mee te financieren restschuld zou dan bovenop de maximale hypotheek van 108% komen. Of geldt dit dan alleen voor andere situaties?

Als ik niet kan meefinancieren zal het inderdaad een consumptief krediet moeten worden, maar dan wordt een nieuwe woning kopen wel erg lastig!

Vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:
Goedemiddag,U heeft gelijk dat volgens de nieuwe gedragscode die ingegaan is per 1 augustus jongstleden bepaald dat een restschuld meegefinancierd mag worden bij de aankoop van een nieuwe woning. Banken stellen daar echter wel een maximum aan. Voor hypotheken zonder NHG geldt dat er gekeken wordt naar de getaxeerde executiewaarde. Dit is de waarde die de woning opbrengt als het gedwongen verkocht moet worden (middels een veiling o.i.d.). De executiewaarde is ongeveer 88% van de waarde die de woning op de vrije markt heeft. Stel u koopt een woning voor 100.000, dan is de executiewaarde dus ongeveer 88.000. Banken zijn bereid om maximaal 125% van die executiewaarde te financieren (zonder NHG!). Voortbordurend op bovenstaand voorbeeld zal dan maximaal 110.000 aan hypotheek verstrekt worden. Nog steeds te weinig om daar een restschuld in mee te nemen dus. Mocht u familie de beschikking hebben over liggende gelden dan is een familiebankconstructie misschien iets voor u. Daarnaast kan er gekeken worden naar de mogelijkheden tot consumptief financieren. De rentes op dergelijke kredieten / leningen hoeven helemaal niet belachelijk hoog te zijn. Ze zijn er al vanaf 5% op jaarbasis.. Hoe dan ook, ik kan er pas echt iets zinnigs over zeggen als ik samen met u een totaalplaatje heb gemaakt van de aanwezige middelen, de omstandigheden en de toekomstplannen. Ik hoor graag van u of en hoe we hiermee verder kunnen!Met vriendelijke groet,M. Maris, PlusPlanner
info@plusplanner.nl
030-6062181
Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan uit elkaar - restschuld meefinancieren?:

Truus is 2,5 jr. en valt steeds Koentje 6mnd. aan
      [Gesteld in Katten]
2007-03-14 10:01:42
vriendschappelijk goed maar problemen in relatie
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2009-01-04 13:23:07
we willen en/of kunnen niet stoppen, wat nu
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2009-01-21 13:53:05
Waarom gunnen mijn vriend en ik elkaar zo weinig?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-03-02 22:07:46
Ik snap het niet wat moet ik doen ?
      [Gesteld in Relaties]
2013-05-16 12:18:41

Gemiddelde score Hypotheken: 8.8 (89x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+