Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

eigen willetje

[Gesteld op: 09-11-2011]

Toelichting:
Hallo, ons zoontje van vijf is enig kind, maar heeft gelukkig veel vriendjes en vriendinnetjes.
Wat wij erg moeilijk vinden is dat hij erg fantasierijk is (waar wij heel blij mee zijn!) en daar erg bepalend in is. Zo bedenkt hij bijvoorbeeld een spel met treintjes (wat zijn passie is) en verteld precies wat de ander moet doen. Wil de ander dit niet dan kan hij gaan dreinen, en zelfs een ander knijpen omdat hij niet doet wat hij wil. (dit knijpen heeft hij gister voor het eerst gedaan) Hij lijkt niet te (willen) snappen dat een ander ergens geen zin in heeft of graag iets anders wil doen. Dit bepalen van hem en geen rekening met anderen houden, voornamelijk in een spel situatie, is een probleem wat al een geruime tijd speelt. Hopelijk heeft u een uitleg waar dit gedrag vandaan zou kunnen komen, en hopelijk een advies hoe hiermee om te gaan. Hopelijk kunnen we op een positieve manier werken aan het bepalende gedrag, want verder is het een vrolijke, spontane jongen die geliefd is bij vele mensen, en hopelijk kan hij een manier vinden om samen met een ander kindje te spelen, zonder de baas te spelen en te accepteren dat een ander ook leuke idŰeen kan hebben, waar hij misschien ook van zou kunnen leren. Alvast hartelijke dank voor het behandelen van ons probleem. Met vriendelijke groet, een moeder van een lief en temprament-vol jongetje
Antwoord:
Goedemorgen,

Als ik je vraag goed gelezen heb, is je kind vooral lief, fantasierijk en sociaal, behalve wanneer hij iets bedacht heeft en een ander kind iets anders wil.

Het goede nieuws is dat veel kinderen van zijn leeftijd hier wel moeite mee hebben. Waar dreumesen en peuters het moeilijk vinden om speelgoed te delen, hebben kleuters net ontdekt dat ze een wereld kunnen bedenken die precies is zoals zijn willen... maar dan wil die ander ook iets en dát is nog steeds moeilijk.

Wat goed zou kunnen helpen, is dat onprettige gevoel ("het gaat niet zoals ik heb bedacht en het was nou juist zo'n mooi verhaal") benoemen en erkennen en samen zoeken naar een oplossing die werkt voor beide kinderen.

Dus:
 • begrip tonen voor zijn negatieve gevoel:  "Jammer, he dat jij A in je hoofd had en Pietje B doet."
 • de realiteit aanbieden: "Maar Pietje speelt nu met die trein en hij wil nu de trein óver de brug laten rijden en niet eronderdóór."
 • Vervolgens laat je hem zelf bedenken "Wat ga jij nu dus doen?"
 • Wanneer je zoon blijft dreinen, ga je terug naar stap van het aanbieden van de realiteit : "Maar dat kan niet, want Pietje wil iets anders met zijn trein. Wat kan dan wél?"
 • Wanneer je zoontje niet tot een oplossing komt, kun je hem laten kiezen uit twee: "Ga je zelf je trein onder de brug laten rijden, of ga je liever even iets anders doen, zodat Pietje zijn trein over de brug kan sturen?"
 • Als hij nog steeds erg boos blijft, dan mag dat, want dat gevoel hoort er ook bij. Maar Pietje moet gewoon door kunnen spelen, want die heeft recht op zijn eigen spel.
 • Wanneer je zoontje dus het spel verstoort (bijv. schreeuwen, schoppen naar de rails), of anderen pijn doet, is het belangrijk om hem even naar de gang te sturen. Dan mag hij dáár boos zijn. Maar anderen pijn doen, mag niet. Laat hem daarvoor achteraf ook altijd zijn excuses aanbieden.
Doel hiervan is, dat je je zoontje laat merken dat je begrijpt hoe hij zich voelt (wij volwassenen willen graag dat negatieve gevoel wegnemen met opmerkingen als "Doe eens even normaal" of "Nee, lief spelen nu", waarmee we ook zijn gevoel veroordelen) en tegelijkertijd rustig uitlegt hoe het werkt, zodat hij daar in volgende situaties hopelijk steeds beter op reageert. Ook krijgt hij de kans om te gaan met de consequenties: sorry zeggen, minder tijd overhouden voor lekker spelen.

Je schreef dat je vooral op zoek bent naar een positieve manier. Leuk, want dat is heel belangrijk. Wanneer jij positief en rustig blijft, merkt je zoon dat je hem nog steeds lief vindt als hij even niet goed weet hoe om te gaan met een situatie en dat kan hij voor de rest van zijn leven goed gebruiken!

Veel plezier!


 
Reactie vraagsteller:
Hoi Anouk,
Heel erg bedankt voor je antwoord. Ik vond het fijn om te lezen dat het bij de ontwikkeling van ons zoontje hoort, en dat het eigenlijk helemaal niet zo raar is, dat hij hier gewoon wat hulp van ons bij nodig heeft. We zijn hier al mee aan de slag gegaan, en we merken dat als wij hem voorbereiden op het spel met een ander kind, dat hij dit goed oppikt. Je hebt ons erg geholpen en hoop ook dat andere ouders hier misschien ook iets aan kunnen hebben. Ik vind het fijn dat er een site als deze bestaat, waar we vragen of twijfels op kwijt kunnen, geeft steun bij het opvoeden. Nogmaals hartelijke dank!!
Met vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:
Heel erg bedankt voor de fijne feedback! Ik hoop en reken erop dat de fijne ontwikkelingen doorzetten :)
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan eigen willetje:

onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+