Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

verwerpen nalatenschap broer

[Gesteld op: 01-11-2011]

Toelichting:
mijn broer is gestorven, hij had 2 meerderj. kinderen die niets ondernemen; hij had kleine schulden en oude spullen in huurhuis; wij zijn met 1 broer en 3 zussen; ik wil niets van mijn broer hebben maar ook niets regelen; wat moet ik doen; de anderen willen de kwestie regelen
Antwoord:
Ik zou in dit geval zeker de nalatenschap verwerpen of beneficiar aanvaarden.

Wanneer iemand overlijdt, laat hij altijd erfgenamen na. Die erfgenamen hebben niet alleen recht op de bezittingen van degene die is overleden, maar zij nemen ook zijn schulden over. Het gaat dus om de baten en de lasten.
Dat is natuurlijk geen probleem als er genoeg baten zijn om de schulden te betalen. Maar het kan ook zo zijn, dat er meer schulden dan bezittingen zijn.
Als er meer schulden zijn dan baten zijn de erfgenamen verplicht uit eigen zak het negatieve saldo te voldoen. Zij zijn daar dus voor aansprakelijk.

Er zijn twee mogelijkheden om te voorkomen dat dit gebeurt.

1.   Verwerpen van de nalatenschap.

Wanneer er iemand overlijdt en het blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn, kan de erfgenaam de nalatenschap verwerpen. Dat moet gebeuren door een verklaring af te geven bij de rechtbank. Het beste is om dat zo spoedig mogelijk na het overlijden te doen, want het weigeren kan alleen als men de nalatenschap nog niet heeft geaccepteerd.
Als je je gedraagt als erfgenaam en ook handelingen verricht, staat dat gelijk aan accepteren. Na het verwerpen wordt het eerstvolgende meest verwante familielid door de wet aangewezen als erfgenaam. Maar ook deze kan weer verwerpen.

2.    Beneficiair aanvaarden

Een andere mogelijkheid is het aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving ook wel genoemd: Beneficiair aanvaarden.
Een nalatenschap wordt beneficiair aanvaard door een verklaring af te geven bij de griffie van de rechtbank (net als bij de verwerping). Door een beneficiaire aanvaarding blijft de erfgenaam wel erfgenaam, maar kan hij voor de schulden van de nalatenschap niet verder worden aangesproken dan dat er baten in de nalatenschap zijn. Hij hoeft dus niet uit eigen zak de schulden van de nalatenschap te betalen.
Maar mag ook niets van de bezittingen hebben tot zeker is dat alle schulden zijn betaald.
Een beneficiaire aanvaarding kan een oplossing zijn in een nalatenschap, waarvan de omvang bij het overlijden niet duidelijk is. Wanneer minderjarigen (tot 18 jaar) in een nalatenschap gerechtigd zijn, moet de nalatenschap altijd beneficiair aanvaard worden.

Als jij een erfenis verwerpt, worden de overige erfgenamen in jouw groep  voor de erfenis verantwoordelijk. Hierbij is met name van belang te beseffen dat je kinderen voor jou in de plaats komen als jij de erfenis verwerpt. Als je niet wilt dat jouw kinderen de erfgenamen worden moet er ook voor de kinderen een verwerping van de erfenis geregeld worden.
Als je met alle erfgenamen uit jouw groep gezamenlijk de erfenis verwerpt, worden er erfgenamen in de volgende groep gezocht.

Als u een keuze maakt voor het verwerpen van de nalatenschap, moet u hiervoor een verklaring afleggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene gestorven is. De rechtbank geeft dan een zogenaamde ‘akte nalatenschap' af waaruit uw verwerping blijkt.

De verwerping wordt ook ingeschreven in het boedelregister van de rechtbank. Dit is een openbaar register dat door iedereen kan worden geraadpleegd. Namens een minderjarige erfgenaam kan alleen een nalatenschap worden verworpen met instemming van de kantonrechter.


 
Reactie vraagsteller:
dank voor uw antwoord; graag zou ik nog willen weten door wie de zaak wordt opgepakt; wie onderneemt in deze als eerste een actie; ik heb nog niets gedaan en zal dit ook niet doen; op dit moment doet namelijk niemand iets.
 
Antwoord Beheerder:

Gedurende een periode van drie maanden kunnen de erfgenamen niet worden aangesproken door schuldeisers. Gedurende deze termijn mogen de erfgenamen zich beraden over de uit te brengen keuze.

Als erfgenaam heeft u de volgende keuzemogelijkheden:
- zuiver aanvaarden;
- beneficiair aanvaarden; en
- verwerpen.


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan verwerpen nalatenschap broer:

wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
Verwerpen erfenis door echtgenote?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-26 10:41:07
Hoe worden erfgenamen bepaald?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2011-06-13 19:59:02
Vereffeningsprocedure overnemen/uitvoeren?
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-10-21 14:00:43

Gemiddelde score Erfrecht: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+