Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Gezondheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Gezondheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Gezondheidsrecht

Zelf een vraag over Gezondheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Gezondheidsrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Gezondheidsrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Gezondheidsrecht Klik hier.

RSS over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Gezondheidsrecht op jouw website?Vragen over Gezondheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via E-mail. Klik hier.

hartchirurg wil opereren,cardioloog wijst operati

[Gesteld op: 31-10-2011]

Toelichting:
moeder is hartpatient. hartchirurg wil opereren. hft ook gezegt het moet nu. Maar de cardioloog wijst de operatie af, wil moeder ad medicatie. steeds meer pillen.overleggen zijn onvolledig, hartchirurg word er niet bij betrokken. het betreft 2 ziekenhuizen. waarom gaat dit zo, lijkt op een prestige kwestie. kan de chirurg de fiat geven vd hartoperatie of is de cardioloog degene wel of niet opereren. deze situatie komt onze moeder zeker niet ten goede. advies aub
Antwoord:
Dit is een voor u en uw moeder heel vervelende situatie, maar is tegelijkertijd wel te begrijpen. Beide specialisten kunnen namelijk gelijk hebben! De hartchirurg wil alleen opereren als de conditie van de patiënt geen extra risico's met zich meebrengt. De cardioloog ziet nog mogelijkheden om een operatie te vermijden door te behandelen met medicijnen. Het risico dat uw moeder loopt is, dat als de medicatie niet voldoende verbetering brengt, onderwijl haar conditie zo ver kan verslechteren dat de chirurg opereren niet meer verantwoord vindt. Beide artsen zouden echter in het belang van hun patiënt goed met elkaar moeten overleggen (en bewaken!) op welk moment medicatie vervangen moet worden door opereren. Met andere woorden op welk moment opereren nog wel kan zonder het extra risico dat de toestand van de patiënt verslechterd is.
Dat het hier om twee ziekenhuizen gaat, maakt het probleem niet makkelijker, integendeel.
Wat uw moeder kan doen (of u namens uw moeder, wanneer dit probleem voor haar te belastend is) is de cardioloog vragen rechtstreeks contact op te nemen met de chirurg en met hem te overleggen wanneer opereren nog mogelijk is. Weigert de cardioloog, dan wordt het tijd voor een Second Opinion. U vraagt een andere cardioloog om het medisch dossier van uw moeder te beoordelen, maar vraagt tegelijkertijd aan deze cardioloog om daarin de mening van de chirurg te betrekken. Uw moeder hoeft dan geen nieuwe onderzoeken te ondergaan. Het gaat er puur om dat uw moeder duidelijkheid krijgt over wat nu de beste behandeling is: medicijnen of opereren. Want nogmaals: beide artsen kunnen gelijk hebben! Met name brengt opereren ook risico's met zich mee. Vooral bij hartpatiënten moet de beslissing over het moment van opereren daarom heel zorgvuldig worden genomen. De hartchirurg daar niet bij betrekken kan dus echt niet! Niet de cardioloog of chirurg geeft toestemming voor een operatie, maar uw moeder! Daarvoor is nodig (en wettelijk verplicht) dat beide artsen (samen) zorgen dat uw moeder voldoende informatie heeft om te beslissen welke behandeling zij wenst. Een weigering van de cardioloog om daarover met de chirurg te overleggen is klachtwaardig, maar daar helpt u uw moeder nu niet mee. Een Second Opinion gaat sneller.
Een andere oplossing is, om de chirurg te vragen of de cardioloog van zijn ziekenhuis de patiënt over kan nemen, zodat het probleem zich in ieder geval beperkt tot één ziekenhuis. De huidige cardioloog moet aan de overdracht mee werken, zodra de patiënt daar om vraagt. Hij kan daarbij vragen een verklaring te ondertekenen dat uw moeder op eigen risico van arts/ziekenhuis wisselt. Maar dat gebeurt meestal alleen bij opgenomen patiënten. Ik hoop dat u er zo achter komt wat op dit moment voor uw moeder de beste behandeling is.

Met vriendelijke groet,

Peter SmitsBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Gezondheidsrecht:
Verkeer Slachtofferhulp


Gerelateerde vragen aan hartchirurg wil opereren,cardioloog wijst operati:

risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
ik heb een doof gevoel in voet en kuit
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-04-06 16:44:59
hond zakt door achterpoten. Wat moeten we doen?
      [Gesteld in Bewegingsprobleem hond]
2009-07-06 20:46:15
wie moet ik benaderen
      [Gesteld in Aandoeningen Bewegingsapparaat]
2010-06-14 16:55:15
ik wil mijn grote buik verkleinen
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2011-01-08 17:19:05

Gemiddelde score Gezondheidsrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+