Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

Vereffeningsprocedure overnemen/uitvoeren?

[Gesteld op: 21-10-2011]

Toelichting:
Ik ben beneficiair erfgenaam inzake nalatenschap tante. In testament had zij bepaald dat notaris ex. test. is, heeft zij een aantal legaten toebedeeld aan derden en mij vervolgens aangewezen als enige erfgenaam. Er blijkt een forse hypotheekschuld te zijn en haar bankrekening is nagenoeg leeg. Verkoop van de woning wil vooralsnog niet lukken. Notaris gaat zijn taak als ex. test. beeindigen omdat hij geen positieve verklaring kan afgeven en draagt zijn taak over aan de beneficiaire erfgenaam die nu dus de wettelijke vereffeningsprocedure moet gaan uitvoeren. Kan de notaris de ben. erfgenaam hiermee belasten? Wie zou het anders kunnen/moeten doen? Zijn er (financiele) risico's voor de erfgenaam? Wie is verantwoordelijk voor onderhoud en rekeningen (nutsbedr.) aangaande de woning (tot nu toe heeft de bank nog betaald). Wat als de bank niet meer betaalt? Kan een beneficiaire aanvaarding ongedaan gemaakt worden?
Antwoord:

Indien niet bekend is of de nalatenschap een positief saldo heeft of als dit onzeker is, is het aan te raden de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. In dat geval zijn de erfgenamen niet met hun gehele eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. Alleen de bezittingen die tot de nalatenschap behoren kunnen door eventuele schuldeisers worden opgeëist. Beneficiaire aanvaarding heeft tot gevolg, dat de nalatenschap in beginsel volgens strikte regels dient te worden afgewikkeld (de zogenaamde "vereffening").

De beneficiaire aanvaarding brengt enkele bijzondere gevolgen voor de afwikkeling van de nalatenschap met zich mee. De nalatenschap dient wettelijk vereffend te worden. Er is een lichte en een zware vereffening. Bij de zware vereffening - in geval van grotere en complexere nalatenschappen - wordt door de rechtbank een vereffenaar aangesteld die actief schuldeisers oproept en een boedelbeschrijving ter inzage moet leggen bij de kantonrechter.
Meestal kan volstaan worden met de lichte vereffening en kunnen de vereffenaars door de kantonrechter zonodig van laatstgemelde verplichting worden ontheven.

De wettelijke vereffening heeft als primair doel dat de schuldeisers van de nalatenschap op geordende wijze worden voldaan. Blijkt aan een erfgenaam dat de schulden van de beneficiair aanvaarde nalatenschap de baten overtreffen, dan is hij verplicht dit zo snel mogelijk aan de kantonrechter te melden. De kantonrechter kan in dat geval verdere instructies geven.
Blijft er vervolgens nog wat over, dan mogen de erfgenamen dat onderling verdelen. De erfgenamen dienen de bekende schuldeisers der nalatenschap op te roepen. Wanneer een duidelijk beeld is verkregen van de omvang van de nalatenschap en van de aanwezige schulden, dan kunnen de gezamenlijke erfgenamen overgaan tot het voldoen van de schuldeisers. Blijkt na voldoening van de schuldeisers een positief saldo te bestaan, dan zal dit worden verdeeld onder de erfgenamen, naar rato van hun erfdelen. Een zich later aandienende schuldeiser heeft in de meeste gevallen het recht het aan de erfgenamen uitgekeerde ‘terug te halen’.
Het is mogelijk dat de nalatenschap dusdanig weinig goederen omvat, dat het doorlopen van de wettelijke vereffeningsprocedure als zinloos dient te worden beschouwd. Iedere erfgenaam kan in dat geval de kantonrechter verzoeken hetzij de kosteloze vereffening van de nalatenschap, hetzij de opheffing van de vereffening te bevelen.

Een beneficiair aanvaard hebbende erfgenaam is niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap; slechts zijn aandeel in de nalatenschap kan aan deze schulden ‘opgaan’. Dit wordt echter anders indien de erfgenaam zich niet aan de regels van de vereffeningsprocedure houdt. Preciezer gezegd: indien de vereffenaar in de vervulling van zijn verplichtingen als vereffenaar in ernstige mate verwijtbaar tekortschiet, vervalt het veilige aspect van de beneficiaire aanvaarding en is men alsnog met eigen vermogen aansprakelijk wordt voor de schulden van de nalatenschap.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Vereffeningsprocedure overnemen/uitvoeren?:

Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Wat te doen bij beneficiair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2011-09-16 09:36:42

Gemiddelde score Erfrecht: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+