Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Kan je uit een vof stappen zonder de lasten?

[Gesteld op: 19-10-2011]

Toelichting:
Persoon A en B hebben ongeveer 2 jaar geleden een vof opgestart. Nu wil persoon B niet meer samen werken met persoon A dus dat wil dan zeggen dat persoon B eruit stapt. Er is overigens geen contract opgesteld. Persoon A wil persoon B niet de investering terug betalen. Het is een evenementenbureau en weinig winst, volgens A. Maar persoon A heeft toen der tijd wel een x bedrag aan zijn familie gevraagd om te investeren in het bedrijf. Dit moet persoon B volgens persoon A nog wel afbetalen ook als hij uit de vof stapt. Klopt dit? En kan persoon B iets van de investering terug krijgen wat hij in het bedrijf heeft gestopt?

groeten S
Antwoord:

Het is onzinnig om te kijken naar de bedragen die bij de start van de VOF er in zijn gestoken, want die bedragen zijn er als zodanig niet meer. Daarmee bedoel ik het volgende: Beide vennoten hebben ieder een kapitaalrekening in de VOF. De eerste inbreng in de VOF worden op die kapitaalrekening bijgeboekt, en prive-opnames worden van deze kapitaalrekening afgeboekt. Winstaandelen worden bijgeboekt, of als er verlies wordt gemaakt wordt dit van de kapitaalrekening afgeboekt.
Ieder jaar moet er een balans van de VOF worden opgesteld, en uit deze balans blijkt de nieuwe stand van de kapitaalrekening per vennoot.
Als de VOF wordt beeindigd, wordt er een slotbalans opgesteld, met de laatste standen. De uitgetreden vennoot heeft wettelijk recht op uitbetaling van zijn kapitaalrekening volgens deze slotbalans, eventueel verhoogd met goodwill.

Persoon A hoeft dus niet de investering aan persoon B terug te betalen, maar alleen de stand van de kapitaalrekening + goodwill. Het kan dus zijn dat als er verliezen zijn gemaakt, of als persoon B teveel prive-opnames heeft gedaan, dat er niets meer over is van zijn eerste investering.

Over uw vraag m.b.t. de lening kan ik kort zijn: als er van iemand geld is geleend, dan moet dat terug worden betaald, eventueel verhoogd met rente. Als het niet wordt terugbetaald, dan is het geen lening maar een schenking.

 
Reactie vraagsteller:
oke. Dat is duidelijk. Helaas is de kapitaalrekening niet bij gehouden en is er geen balans opgesteld. De prive-opnamens zijn ook niet via de kapitaalrekening gegaan. Dus is er volgens mij niet te zien wat de nieuwe stand van de kapitaal rekening is? Die staat ook op 0,- dus dan valt er niets te krijgen, denk ik.

Over de lening: De lening is niet in toestemming met beide vennoten gegaan. De ene vennoot heeft de lening zonder toestemming van de andere gevraagd. De vennoot die het niet eens was met de lening heeft de lening dan ook nooit gezien en hier ook niet voor getekend. Dan kan het toch niet zo zijn dat je dat terug moet betalen als daar geen boekhouding of contract voor is opgesteld?

Bedankt voor je reactie!
groeten

 
Antwoord Beheerder:

Als niet bekend is wat het bedrag van de kapitaalrakening is omdat er geen balans is opgesteld, dan betekent dat dat de boekhouding niet goed is bijgehouden. Bovendien kan u dan geen aangifte inkomstenbelasting indienen, want daarbij moet u de cijfers van de balans invoeren. Deze balansen moeten dus alsnog worden opgesteld, en het bedrag van de kapitaalrekeningen moet worden berekend. U komt er dus niet onderuit door te zeggen dat het bedrag niet bekend is, dat kan altijd worden berekend.

Het verhaal van de lening is mij nu niet geheel duidelijk; ik had begrepen dat iemand als prive-persoon geld had geleend, en dit geld in de VOF had gestort als inbreng. Daar was mijn antwoord op gebaseerd.
Nu begrijp ik dat de VOF dit geld heeft geleend. Dat betekent dat het dus niet in de administratie is bijgeboekt op de kapitaalrekening van de vennoot, maar als schuld aan dat familielid. Het feit dat er geen leningsovereenkomst is opgesteld is niet van belang, mondelinge overeenstemming is al voldoende. Als de VOF geld geleend krijgt mag de VOF dit geld natuurlijk niet houden, dit moet altijd worden terugbetaald.
Dit is echter niet het probleem van persoon B: als hij uit de VOF stapt moet alleen het bedrag van de kapitaalrekening met hem worden afgerekend, en hij moet dan niet ook de schulden aflossen. Juridisch zitten daar nog wel wat haken en ogen aan, maar in principe kan u volstaan met afrekening van de kapitaalrekening (+ goodwill).

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Kan je uit een vof stappen zonder de lasten?:

verlaging kinderalimentatie door woonlastvoordeel?
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2007-12-20 21:31:48
Ruimte voor alimentatie?
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2008-06-28 12:04:57
Ik zou mijn geld terug willen van een bestelling
      [Gesteld in Handel]
2010-11-27 11:16:53
Mijn ex wil dat ik de hypotheekkosten alleen draag
      [Gesteld in Echtscheiding mediation]
2011-06-20 11:49:01
Stoppen betalen hypotheeklasten en/of alimentatie
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2012-08-21 12:39:05

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+