Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Familierecht

Zelf een vraag over Familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Familierecht Klik hier.

RSS over FamilierechtVragen over Familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Familierecht op jouw website?Vragen over Familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FamilierechtVragen over Familierecht via E-mail. Klik hier.

expartner met nwe vriendin in mijn koophuis wonen?

[Gesteld op: 18-10-2011]

Toelichting:
Ik ben officieel gescheiden en woon tijdelijk in bij familie terwijl mijn koophuis nog te koop staat. Mijn expartner woont daar. We betalen de hyptoheek nog samen. nu wil hij met zijn nieuwe vriendin in onze koopwoning gaan huren en stelt voor, dat zij dan mijn gedeelte van de hypotheek betaalt.
Ik ben uiteraard nog wel eigenaar van de woning. Mag dit zomaar en zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden?
Antwoord:
Wie een koopwoning wil verhuren, heeft allereerst toestemming nodig van de geldverstrekker: deze geldverstrekker - meestal een bank - heeft de lening verschaft met de wetenschap dat er een bepaald persoon met bepaalde kenmerken in de woning zou gaan wonen. Een verhuurde woning is minder waard dan een woning waarin de eigenaar zelf woont. Een geldverstrekker zou op basis van een verhuurde woning een minder hoge lening hebben verschaft. Komt de verhuurder namelijk in de problemen dan zal ook de bank daar last van kunnen hebben. Conclusie is dat een bank of geldverstrekker meestal niet met (tijdelijke) verhuur akkoord zal gaan.

Mocht een woning zonder toestemming van de geldverstrekker toch verhuurd worden en er ontstaan op een bepaald moment betalingsproblemen, bijvoorbeeld doordat de eigenaar werkloos wordt, dan zal mogelijk de woning moeten worden verkocht. Een gedwongen verkoop levert minder op dan een ‘normale’ verkoop. De schuld die deze gedwongen verkoop oplevert, zal worden verhaald op de voormalig eigenaar.

Is de woning gekocht met behulp van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan wordt in ‘normale’ gevallen deze restschuld van de verkoper kwijtgescholden. Als de woning echter onderverhuurd is door de eigenaar, zal de restschuld door NHG-bescherming wél worden vergoed aan de geldverstrekker. Wel dient de voormalig eigenaar van de woning de ontstane schuld aan NHG terug te betalen. Volgens directeur Karel Schiffer van het NHG zijn er op dit moment gesprekken gaande over het toegankelijk maken van tijdelijk verhuur. Op dit moment is (tijdelijke) verhuur in combinatie met NHG – uitzonderingen daargelaten - niet toegestaan.

Ook de verzekeringsmaatschappij moet worden ingelicht over de tijdelijke verhuur. De verzekeraar  heeft een overeenkomst gemaakt met de woningbezitter op basis van de kenmerken van die specifieke bewoner. De verzekeraar wil een andere bewoner wellicht niet als klant hebben of zou bij een andere bewoner een hogere premie hebben gerekend. Wordt een verzekeringsmaatschappij niet op de hoogte gebracht en er ontstaat schade aan het woonhuis, dan kan de verzekeraar beslissen om niet de volledige schade te vergoeden.

Een woning verkopen inclusief huurder is voor een particuliere verkoper geen optie. In de vastgoedhandel komt dit overigens wel voor. Een huurovereenkomst tussen eigenaar en huurder moet beëindigd zijn wanneer de woning verkocht wordt. Huurders in Nederland hebben echter recht op verregaande huurbescherming. De huurder simpelweg uit de woning zetten is niet mogelijk. Alleen bij zogenaamd “dringend eigen gebruikt” zou de huurder gesommeerd kunnen worden tot vertrek. De eigenaar zal in dat geval echter een andere vergelijkbare woning moeten zoeken voor deze huurder.

Een particulier die zijn woning verhuurt, zal daarvoor een huurovereenkomst moeten opstellen. Dit is, wellicht nog meer dan bij een koopovereenkomst, een document vol juridische valkuilen. Mocht er zich een koper melden voor de in verkoop staande woning dan is het prettig om te weten dat deze woning ook daadwerkelijk verkocht kan worden.

Iemand die besluit om de woning te verhuren, kan voor de betreffende periode de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting. De huurinkomsten zijn wel onbelast. Hiermee dient uiteraard rekening te worden gehouden bij de belastingaangifte.

Het verhuren van een woning is in principe mogelijk mits de geldverstrekker hier toestemming voor geeft. Dit zal in veel gevallen echter niet zo zijn. Iemand die al volledig eigenaar van de woning is, kan wel tot verhuur overgaan maar kan door een slecht opgesteld verhuurcontract gemakkelijk in de problemen komen. Verhuur via een bemiddelingsinstantie lijkt in dat geval een betere optie.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Familierecht:
AlimentatierechtJeugdrecht


Gerelateerde vragen aan expartner met nwe vriendin in mijn koophuis wonen?:

nieuwe vriendinnen
      [Gesteld in Pubers]
2007-09-04 17:18:10
Mijn vriendin twijfelt over de toekomst
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-18 11:18:57
Is mijn moeder verslaafd aan telefoneren?
      [Gesteld in Verslaving]
2009-12-04 09:06:08
ik ben 16. mag ik zelf kiezen waar ik wil wonen?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2010-01-14 21:04:56
Mijn vriendin zit bij het BAC, samenwonen?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-10-12 00:14:04

Gemiddelde score Familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+