Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

Verwaarlozing? Weet niet het goed te benoemen

[Gesteld op: 14-10-2011]

Toelichting:
Vader, moeder gescheiden sind dochter acht jaar was, nu is ze 14 jaar. Vader heeft volledige voogdij sinds een jaar, moeder is alcoholiste. Dochter heeft geen vriendinnen. Heeft daarom leugens verspreid om aandacht te krijgen. Dochter wil vader voor zichzelf en streelde hem over hoofd, buik, vader liet dit geworden. Dochter kruipt ook steeds bij hem op de bank en gaat tussen vader en zijn vriendin zitten. Eist vaders aandacht volledig op. Vaders nieuwe vriendin vind dit een vreemde verstandhouding, heeft ook gezegd dat dit niet gezond is zoals ze met elkaar omgaan. Vader wil dus ook niet meer dat dochter dit soort dingen doet. Nu vriendin langer (nu 2 jaar) bijna dagelijk met hen omgaat merkt ze dat kind niet de begeleiding krijgt die ze nodig heeft. Als dochter uit bed en van school komt gaat de tv direct aan. Ook heeft ze tv op haar kamer en een laptop. Geen controle dus waar ze naar kijkt en wat ze op laptop doet. Vader zoekt geen sport voor haar. Zelf doet ze t ook niet. Alles gaat steeds op het laatste moment zonder voorbereiding als het om het kind gaat. Voeding is heel eenzijdig. Niet veel verse groenten, geen melkproducten. Verkeerde bezuinigingen vind ik zelf. Nu we sinds twee weken samenwonen wil ik dit veranderd zien. Hoe pak ik dit het beste aan.
Antwoord:
Als gezinsvoogd maak ik dit soort problemen vaak mee en zie ook de gevolgen wanneer de problematiek niet serieus genomen wordt en er niet op tijd hulp wordt ingezet. Als nieuwe partner ben je te nauw betrokken en tegelijkertijd mogelijk een bedreiging voor dochter in haar relatie tot vader, maar heb je wel invloed! Er is ook sprake van (behoefte aan) genegenheid, aanhankelijkheid, geborgenheid, die geheel past bij de onzekere puber die ook nog eens de steun van een moeder mist. Niet zelden treedt dan parentificatie op: de minderjarige gaat ten opzichte van de overgebleven ouder de rol van de andere ouder op zich nemen. Dat lijkt hier het geval, ook gezien het gebrek aan vriendinnen! Ook kan er een symbiose ontstaan tussen vader en dochter, waardoor ze niet meer zonder elkaar kunnen functioneren. Ik ben dus met je eens dat je dit zo niet kunt laten voortduren zonder dat het kind ernstig risico loopt op allerlei problemen. Maar begin eenvoudig: praat eerst onder vier ogen met vader. Probeer hem er van te overtuigen dat het opvoeden van een puber na echtscheiding extra aandacht nodig heeft. Loop samen met vader eens binnen bij een Centrum voor Jeugd en Gezin en laat vader voorlichten op opvoedkundig gebied. Een stapje hoger is in vrijwillig kader bij Bureau Jeugdzorg ondersteuning vragen. Bijvoorbeeld door ambulante hulp thuis in te zetten. Van daaruit kan dan indien nodig opgeschaald worden naar onderzoek en behandeling van het kind zelf. Grote kans dat vader wel degelijk beseft dat er een probleem is, maar niet goed weet wat hij er mee aan moet. Een duwtje in de goede richting kan dan wonderen doen. Ik heb in de praktijk vaak meegemaakt dat een alleenstaande ouder achteraf heel erg opgelucht was dat er eindelijk hulp kwam. Wat je niet moet doen is je relatie met vader in gevaar brengen. Wees duidelijk dat het niet om jaloezie gaat, maar om oprechte zorg van jouw kant voor het toekomstperspectief van het kind.
Het verbaast mij overigens wel dat vader van de rechter, blijkbaar vanwege het alcoholisme van moeder, het éénhoofdig gezag heeft gekregen, zonder verdere bemoeienis van de Raad voor de Kinderbescherming. Het is goed mogelijk dat er wel een raadsonderzoek is geweest, maar dat de Raad een kinderbeschermingsmaatregel toen (nog) niet nodig vond. Kom je er niet uit met vader, informeer dan eens bij de Raad en laat je adviseren.

Succes en sterkte!

Peter SmitsBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verwaarlozing? Weet niet het goed te benoemen:

hoe kom ik er achter of hij geinteresseerd is?
      [Gesteld in Dating]
2007-03-24 15:41:22
Hoe krijg ik uitzondering op adoptiewet?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-09-10 10:43:18
Voogdij minderjarig kind na overlijden moeder
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-27 15:57:20
Moet een konijn worden ingeŰnt, zo ja waartegen?
      [Gesteld in Konijnen]
2013-05-05 21:59:44
We willen wel en of willen niet stoppen.
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2014-04-29 13:41:03

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+