Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen » Wsnp Bewindvoerder
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek wsnp bewindvoerder en krijg online een antwoord van de specialist in wsnp bewindvoerder

Zelf een vraag over wsnp bewindvoerder? Klik hier.
Meer vragen over wsnp bewindvoerder.

Beheerder worden?

De rubriek wsnp bewindvoerder heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek wsnp bewindvoerder Klik hier.

RSS over wsnp bewindvoerderVragen over wsnp bewindvoerder via RSS. Klik hier.
RSS over wsnp bewindvoerder op jouw website?Vragen over wsnp bewindvoerder op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over wsnp bewindvoerderVragen over wsnp bewindvoerder via E-mail. Klik hier.

Kunnen particuliren ook failliet laten verklaren.

[Gesteld op: 14-10-2011]

Toelichting:
Wij zijn ouder paar met veel schulden, en willen graag in de wsnp, kan dat door failliet verklaring die we zelf dan aanvragen.
Antwoord:

De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een onderdeel (titel 3) van de faillissementswet. Voordat een schuldenaar een verzoek kan indienen om toegelaten te worden tot de Wsnp, moet hij eerst een zogenoemd minnelijk traject doorlopen.

Mensen die in een problematische schuldensituatie verkeren (schuldenaren) kunnen de hulp inroepen van een schuldhulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld bij een van de 50 Gemeentelijke Kredietbanken (GKB’s), de Sociale Dienst van de gemeente of een particuliere schuldhulpverleningsorganisatie zijn. Samen met die schuldhulpverlener zal de schuldenaar, in overleg met de schuldeisers, proberen een oplossing te vinden voor het schuldprobleem.

Minnelijk traject
In grote lijnen verloopt dit "minnelijk traject" als volgt:
De schuldhulpverlener benadert namens de schuldenaar de schuldeisers en probeert de schulden te regelen. In de meeste gevallen biedt de schuldhulpverlener iedere schuldeiser een betaling per maand, met een maximale termijn van 36 maanden. In sommige gevallen wordt op basis van een saneringskrediet een aanbod gedaan aan de schuldeisers. Een (krediet)bank verstrekt de schuldenaar in dit geval een bepaald bedrag, berekend op basis van de aflossing door de schuldenaar in de volgende 36 maanden. Van dit bedrag worden een aanbieding gedaan richting schuldeisers. Voordeel voor de schuldeisers is dat zij (een deel van) hun vordering in 1 keer uitbetaald krijgen. De schuldenaar lost de lening af aan de (krediet)bank.
Voor beide manieren geldt dat alle schuldeisers akkoord moeten zijn met hetgeen zij aangeboden hebben gekregen.
Indien in het minnelijk traject geen overeenstemming wordt bereikt met de schuldeisers, kan de schuldenaar besluiten om een wettelijke schuldsanering aan te vragen (eventueel in combinatie met een verzoek aan de rechtbank het aangeboden akkoord dwingend op te leggen aan de schuldeisers). Hij dient daartoe dan een verzoek (vastgelegd in artikel 284 Fw., eventueel in combinatie met een verzoek ingevolgen artikel 287a Fw.) in bij de rechtbank in het arrondissement waaronder hij ressorteert. Een dergelijke aanvraag moet vergezeld gaan van een verklaring (inhoud volgens artikel 285 Fw.) van de gemeente dat een buitenrechtelijke (een minnelijke) schuldsanering niet mogelijk is, evenals van een overzicht van de financiële situatie van de schuldenaar.

Wettelijk traject
Op basis van het verzoek met de bijbehorende verklaring kan de rechtbank via een vonnis beslissen tot een dwangregeling of een wettelijke sanering.
Voor de uitvoering van de sanering wijst de rechtbank een bewindvoerder aan en een rechter-commissaris (rc). De bewindvoerder kan een medewerker zijn van een gemeentelijke krediet- of stadsbank, een particuliere bewindvoerderorganisatie of een medewerker van een advocatenkantoor. Bij de complexere gevallen, bijvoorbeeld als er een onderneming bij de sanering betrokken is, wordt vaak een advocaat als bewindvoerder aangewezen.

De beslissing om een schuldenaar toe te laten tot de saneringsregeling wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Schuldeisers die nog niet voorkomen in de schuldenlijst en dus niet door de bewindvoerder worden aangeschreven, kunnen zich naar aanleiding van die publicatie alsnog aanmelden bij de bewindvoerder. Schuldsaneringsbeslissingen worden ook opgenomen in een internetregister (het Centraal Insolventieregister).

In een verificatievergadering, die in de regel alleen pro forma is, stelt de rechtbank de lijsten met ingediende vorderingen vast.
De saneringsperiode is in de regel 3 jaar.
Periodiek informeert de bewindvoerder de rc omtrent de boedel en de voortgang van de sanering via voortgangsverslagen. Voor verschillende activiteiten, bijvoorbeeld het plegen van rechtshandelingen (bijvoorbeeld het verkopen van een huis), vraagt de bewindvoerder vooraf toestemming aan de rc.
Ook tijdens de Wsnp kan de schuldenaar een akkoord aanbieden. Als dat akkoord door de schuldeisers wordt geaccepteerd en door de rechtbank wordt vastgesteld, eindigt de regeling.

Aan het einde van de looptijd van de sanering stelt de bewindvoerder ten behoeve van de rechtbank een eindverslag op over de wijze waarop het schuldsaneringstraject is verlopen. Heeft de schuldenaar zich aan alle verplichtingen gehouden die de Wsnp aan hem stelt, dan verstrekt de rechtbank een zogenoemde schone lei. Dit houdt in dat de (resterende) schulden worden omgezet in een natuurlijke verbintenis.
De rechtbank publiceert ook de beëindiging van de schuldsanering. Deze publicatie is terug te vinden in het Centraal Insolventieregister.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kunnen particuliren ook failliet laten verklaren.:

nieuw contract en lagere salaris bij overname
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-06-23 23:05:03
Contract onder valse voorschriften bij faillisseme
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2011-02-22 21:37:15
Schuldhulpverlening of faillisement?
      [Gesteld in Schuldhulpverlening]
2012-02-13 13:51:59
eenmans onderhoudt bedrijfje
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2012-11-17 17:56:35
Afrekenen met belastingdienst
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2013-05-05 12:14:37

Gemiddelde score wsnp bewindvoerder: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+