Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

Composietvulling, kroon of wortelkanaalbehandeling

[Gesteld op: 13-10-2011]

Toelichting:
Ik heb een groot aantal vullingen waar ik behoorlijk last van heb. Het gaat hier om vullingen die eerder grijs waren en omdat ze volgens mijn tandarts gingen lekken, vervangen zijn door witte vullingen in de afgelopen jaren. Sindsdien heb ik erg veel klachten bij het kauwen van voedsel en ook bij koud eten / drinken en grote temperatuurswisselingen.
Als er bv. bij het kauwen van brood of een kroket een hard pitje of paneermeel tussen boven- en ondergebit krijg en hierop kauw, zit ik werkelijk tegen het plafond van de pijn. Bij veel produkten die wat steviger of harder van structuur zijn, zoals rauwkost is dit het geval, waardoor ik ofwel deze produkten vermijd en/of mijn eten niet goed meer kauw omdat ik bij het kauwen onder- en bovengebit niet krachtig meer tegen elkaar aan durf te bewegen.
Als ik met mijn nagel over betreffende kiezen heen kras is dit ook pijnlijk en voelt dit ongeveer zoals het vroeger voelde als je per ongeluk zilverpapier op je grijze vuilling kreeg.
Als ik niet kauw, heb ik geen klachten. Dus er is geen sprake van dat ik een kloppend gevoel heb, wat gelijk op een ontsteking zou duiden.
Omdat ik van deze klachten af wil, heeft mijn tandarts me geadviseerd om een kroon te laten plaatsen. Mocht ik dan klachten blijven houden, dan zou hij een wortelkanaalbehandeling kunnen uitvoeren.
Zou het niet beter zijn om eerst foto's te maken om een goed beeld te vormen van het probleem?
ALs leek lijkt het mij zinniger om eerst een wortelkanaalbehandeling uit te voeren en als dat niet helpt pas een kroon te plaatsen. Het andere voelt voor mij als de omgekeerde wereld.
Ook las ik iets over composietvullingen. Is dit hetzelfde als de gewone witte vulling? Of zou dit mogelijk ook nog soelaas kunnen bieden en een eerste optie kunnen zijn om de klachten te verhelpen?

Gezien mijn klachten, kan ik heel goed een second opinion gebruiken, enerzijds omdat ik domwegliefst volledig van deze klachten af wil komen, anderzijds omdat ik er niet veel voor voel om mijn tand te laten afslijpen ten behove van een kroon, terwijl een wortelkanaalbehandeling in mijn ogen mogelijk ook al zou volstaan.

Ik wacht uw reactie af, alvast heel erg bedankt!!!
Antwoord:

Uw klachten, volgend op het aanbrengen van witte vullingen zijn helaas niet zeldzaam. Uw klachtbeschrijving is uitgebreid en duidelijk  en ook omdat dit een wijd verbreid probleem is schrijf ik een meer uitgebreid antwoord :

Tandkleurige vullingen van compositie materiaal worden kortweg composietvullingen genoemd. Steeds meer mensen willen hun grijze (amalgaam-) vullingen laten vervangen door tandkleurige vullingen. Zo worden er aan de lopende band amalgaamvulling die al vele jaren trouwe dienst bewijzen, niet lekken, en geen aantasting aan de randen vertonen alleen voor het mooi vervangen ! Tandartsen moedigen dit niet zelden aan, want business is business ! 

Een goed gelegde, niet al te grote amalgaamvulling is heel slijtvast en gaat niet zelden 30 jaar of langer mee ! Het wel gehoorde argument dat het kwik dat erin is verwerkt schadelijk zou zijn voor de gezondheid van de drager is nooit overtuigend aangetoond. Bovendien lopen er honderden miljoenen gezonde mensen rond met amalgaam in hun mond. Mijn advies is dan ook goed functionerende amalgaamvullingen met rust te laten !

Dit advies komt voor u te laat. Misschien ook waren de amalgaamvullingen 'versleten', of lek ; in dat geval zijn ze natuurlijk terecht vervangen.

Een witte vulling leggen, zeker een wat grotere is niet zo eenvoudig en kost over het algemeen meer tijd dan een amalgaamvulling. Er mag geen vocht bij komen, moeilijk bij een diepe vulling. Is de uitgeboorde kies niet volstrekt droog tijdens het aanbrengen en verharden van de vulling dan ontstaat er geen hechting en randlekkage is het gevolg. Bovendien heeft composiet materiaal de nare eigenschap tijdens verharden te krimpen. Dat leidt vroeger of later tot randlekkage, vaak tot snelle terugkeer van cariës, doordat de randen voor bacteriën wijd open staan. O ja, composietvullingen slijten ook nog sneller af. In verzekeringsland wordt uitgegaan van een levensduur van een (grote) composietvulling in de kiezen van 5-7 jaar. Erg kort in vergelijking tot amalgaam (10-30 jaar).

Uw klachten wijzen in de richting van randlekkage, maar kunnen ook worden veroorzaakt door te hoge restauraties, of een combinatie van beiden. Het kan zelfs het gevolg zijn van cariës onder de witte vulling. Het opnieuw leggen van de vullingen die de meeste last veroorzaken kan een eerste stap zijn. Daarbij moet er goed gezorgd worden voor het droog aanbrengen. Ook moet de diepe vulling ( in de kiezen zijn ze bijna altijd diep) een onderlaag krijgen en vervolgens laagje, voor laagje worden aangebracht. Elk laagje moet apart worden verhard met de polymerisatielamp, om krimp langs de randen zoveel mogelijk te beperken.

Wortelkanaalbehandeling voorafgaand aan kronen ? Natuurlijk niet ! Als een tand, of kies een vitale pulpa (ander woord voor 'zenuw') bezit houden we die zo lang mogelijk vitaal. Het verhaal wordt anders als de pulpa is ontstoken, geïnfecteerd, of zelfs is afgestorven. Dan is behandeling dmv een wortelkanaalbehandeling gewenst, zeker voorafgaand aan het plaatsen van een kroon.

Wortelkanaalbehandelingen ( ook wel 'zenuwbehandeling"genoemd), zeker in kiezen (3-4 wortels !) vormen voor elke tandarts een moeilijke opgave. Eén klein foutje, één wortelkanaal niet helemaal tot het einde toe gedesinfecteerd, of volledig gevuld, en de behandeling loopt uit op een wortelpunt ontsteking. Reden waarom steeds meer tandartsen algemeen practici  wortelkanaal-behandelingen doorverwijzen naar specialist endodontoloog.

Dus geen wortelkanaalbehandelingen om maar van de pijn af te komen, maar de oorzaak opsporen. Kronen alleen als betreffende element klachtenvrij is. Zeker geen preventieve wortelkanaalbehandelingen laten uitvoeren voorafgaand aan kronen.  Dat is naar analogie van Bob Dylan

"to infect yourself with malaria to get rid of a cold"

Behoefte aan een onafhankelijk oordeel ? ga naar een unversiteitskliniek, opleiding tandheelkunde en vergeet de Róntgenfoto's niet, of laat ze daar maken.

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan Composietvulling, kroon of wortelkanaalbehandeling:

pijn aan tandvlees boven kroon
      [Gesteld in Tandarts]
2009-04-22 23:13:16
Hoe vaak problemen na plaatsen kroon?
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2012-09-29 12:03:37
al maanden pijn na wortelkanaalbehandeling+kroon
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-04-01 13:38:32
Kosten kroon op 35b terecht? i
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-12-15 11:39:08
Over juiste honorering
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-12-18 17:53:57

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+