Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondenopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondenopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Hondenopvoeding

Zelf een vraag over Hondenopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Hondenopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Hondenopvoeding:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenopvoedingVragen over Hondenopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Hondenopvoeding op jouw website?Vragen over Hondenopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenopvoedingVragen over Hondenopvoeding via E-mail. Klik hier.

Hulp voor onzekere hond...geen agressie!

[Gesteld op: 02-10-2011]

Toelichting:
ik heb onze hond (amerikaanse bulldog) weggehaald bij iemand toen hij 6 maanden oud was. Hij was heel onzeker en angstig, ook voor ons in eerste instantie. Inmiddels is hij 1,5 jaar bij ons en voor ons een prima gezinshond. Open en vrij, maar wanneer wij bezoek krijgen dan trekt hij zich terug op een voor hem veilige plek. Inmiddels komt hij na een tijdje met de staart omlaag (niet meer tegen zijn buik) tevoorschijn om op een afstandje te kijken. Bij kinderen heeft hij dit helemaal niet! Dan gedraagt hij zich heel sociaal. De thuissituatie is langzaam aan het verbeteren, echter wanneer wij een gezellige wandeling willen gaan maken dan is dit voor hem echt niet leuk meer..onze andere hond (zeer zelfverzekerd) krijg hem in de buitensituaties niet mee...hij kwijlt, kijkt schichtig om zich heen en draagt zijn staart laag. Hij lijkt geen plezier te beleven aan de wandelingen op vreemd terrein. Ik train twee keer per week op de hondeschool met hem en ook dat gaat steeds beter, hij is echter zeer gericht op het kijken en niet op het ruiken. En de opdracht voor de socialisatietest (naar baas toekomen in een kring van mensen) kan ik vergeten....hij nadert onzeker en laag bij de grond maar komt niet de kring in. Hierin blijven we oefenen....
Mijn vraag is: moet ik toch de wandelingen blijven doen ondanks dat het lijkt alsof hij in \\\" shock\\\" is tijdens een wandeling??? Moet ik dit blijven forceren? Bekend terrein huppelt meneer vrolijk rond en dus doen we voorlopig alleen wandelingen op bekend terrein.
Ik hoop van u te horen. Tevens wil ik graag weten of er een homeopatisch middel is om hem te \\\" helpen\\\" zijn onzekerheid te overwinnen. Er zijn bij hem totaal geen agressie te zien....
Mvg Chantalle
Antwoord:
Zoals u het beschrijft lijkt het wel een kennelsyndroom.  Het is heel goed, dat u bij een hondenschool traint, omdat u daar deskundige begeleiding krijgt. Als u met deze hond op onbekend terrein wandelt, negeer hem dan en praat niet met hem. Als ik het goed heb  blijft de hond dicht bij u in de buurt. Neem iets te spelen mee (balletje) dat hem afleid en hem vertrouwen geeft dat u het ook allemaal niet eng vind. Ga in elk geval niet troostend tegen hem praten, daar wordt hij alleen banger van. Verder geef ik u wat informatie over het kennelsyndroom en een link naar Bachbloesem therapie

http://www.dierendokter.nl/?gclid=CJGsvb--x6sCFUO_ zAodjmH01Q


Angstig gedrag dat voortkomt uit onvoldoende ervaringen met mensen tijdens de inprentingsfase en de socialiseringsfase noemen we "kennelsyndroom".
Wat is kennelsyndroom?
.
Bij puppy's die in de inprentingsfase weinig of geen sociaal contact met mensen hebben gehad, is de inclusiebehoefte ten opzichte van mensen afwezig of zeer slecht ontwikkeld. We spreken dan van kennelsyndroom, een verschijnsel dat veel wordt gezien bij honden die van broodfokkers afkomstig zijn. Het is een syndroom van emotionele inflexibiliteit, dat zich voordoet wanneer honden tijdens de eerste maanden van hun leven in omstandigheden worden gehouden waarin zij onvoldoende in contact komen met mensen. Deze kennelhonden vertonen gedrag dat zich kenmerkt door extreme en volhardende onderdanigheid en angst, en soms in angstbijten wanneer zij in een onbekende omgeving worden geplaatst. Zij zullen altijd bang voor mensen zijn. De gevolgen van slechte socialisering zijn echter voor een deel afhankelijk van het ras. Een Labrador Retriever is hier minder gevoelig voor dan veel andere rassen, waarschijnlijk ten gevolge van zijn natuurlijke "will to please", zijn behoefte om het de baas naar de zin te maken.
.
In het algemeen kan een hond met kennelsyndroom niet of nauwelijks omgaan met veranderingen in zijn dagelijkse routine en omgeving. Hij is buitengewoon schuchter en is bang om te worden aangeraakt. De indrukken die hij in de inprentingsfase heeft opgedaan blijven hem zijn leven lang parten spelen. Wat er tijdens deze periode is misgegaan kan nooit meer ongedaan gemaakt worden. Zonder de juiste training en behandeling door een ervaren hondentrainer zal hij chronisch gestoord, antisociaal gedrag vertonen.
Een hond met kennelsyndroom moet leren om mensen te vertrouwen en met hen om te gaan. Hij is buitengewoon zenuwachtig en zeer op zijn hoede voor onze welgemeende zorg. Wanneer hij wordt benaderd zal hij zich proberen te verwijderen, en wanneer dat niet lukt zal hij zijn staart tussen zijn benen doen. Zijn ogen zijn glazig, zijn oren liggen plat in de nek, en hij laat vaak wat urine vallen of rolt zich op de rug. Hij is doodsbenauwd voor het geluid van de televisie of verkeer op straat, en hij zal proberen weg te lopen. Dit gedrag vertoont hij ker op keer, zelfs wanneer de televisie de hele dag aan staat en het verkeer de hele dag door gaat.
Het spreekt voor zich dat een hond met kennelsyndroom ontzettend ongelukkig is. Hij leeft in een wereld die gewoonweg angstaanjagend is. Elke poging van jou om hem te helpen, hoe vriendelijk ook, wordt ervaren als beangstigend en hetzelfde geldt voor alle andere indrukken die hij tijdens de inprentingsfase heeft moeten ontberen. 
.
Hoe wordt kennelsyndroom behandeld?
.
Om te beginnen: een hond zal nooit genezen van het kennelsyndroom. De schade die in de inprentingsfase is toegebracht kan niet ongedaan worden gemaakt. Het enige wat je kunt doen is zijn leven (en jouw leven met een hond die eraan lijdt) wat aangenamer maken.
Routine is in dit opzicht heel belangrijk. Omdat een hond met kennelsyndroom niet in staat is om met veranderingen in zijn routine om te gaan, moeten we die routine omschrijven, om te weten waar we zijn begonnen. Probeer de volgende vragen te beantwoorden:
.
1. Is de hond bang voor jou?
2. Is de hond bang voor andere mensen in jouw gezin?
3. Is de hond bang voor mensen in het algemeen?
4. Is de hond bang voor geluiden (stofzuiger, verkeer, enz.)?
5. Is de hond bang voor andere honden?
6. Bijt de hond als hij bang is?
7. Is er een situatie waarin de hond tamelijk tevreden en ontspannen is?
.
Zodra je de laatste vraag met “ja”, of “ik denk het wel” kunt beantwoorden, mag je gaan denken aan een aantal doelen die je wilt bereiken, maar wees niet te optimistisch. De methode die wij gebruiken om de hond te trainen wordt “shaping” genoemd (vorming via successieve benaderingen). Deze methode wordt gebruikt wanneer bepaald gewenst gedrag niet in één keer kan worden geleerd. Bij het shapen komen wij telkens een stapje dichter bij ons doel en wordt de hond gradueel gevormd.
.
Dit zouden dus onze doelstellingen kunnen zijn:
.
1. Ik wil dat de hond mij vertrouwt en bij mij op zijn gemak is.
2. Ik wil dat de hond mijn partner vertrouwt en bij hem op zijn gemak is.
3. Ik wil dat de hond mijn buren vertrouwt en bij hen op zijn gemak is.
4. Ik wil met de hond kunnen wandelen.
5. Ik wil de hond mee naar de dierenarts kunnen nemen.
.
Zodra je deze doelstellingen hebt bereikt, kun je aan volgende doelen gaan denken, maar nogmaals: wees niet te optimistisch.
.
Geef de hond zelfvertrouwen. Zet geen druk op de hond, geef hem de tijd om jou te leren vertrouwen. Beloon hem elke keer wanneer hij het gewenste gedrag vertoont. Wanneer jij bezig bent een band met de hond op te bouwen, laat je dan door niets en niemand afleiden, niet door de radio, niet door andere honden. Dring jezelf niet op aan de hond; laat hem naar jou komen wanneer hij daar klaar voor is. Beloon hem wanneer dat gebeurt. Bestraf de hond nooit! Negeer ongewenst gedrag.
.
Zodra (of als) je in staat bent om met de hond om het huis te lopen, en zodra (of als) dit een routine is geworden waar de hond redelijk aan gewend is, kun je de cirkel vergroten, beetje bij beetje, totdat deze nieuwe cirkel een routine is geworden.
Zodra (of als) het in de buurt wandelen geen probleem meer is, kun je proberen naar drukkere buurten te wandelen, maar overdrijf het niet. Vergeet niet dat het moeilijk voor de hond is om van zijn routine af te wijken en zijn vertrouwde omgeving te verlaten.
.
Wees niet bang om het op te geven. Dit is geen wedstrijd en je hoeft niet te winnen. Na alle pijn en moeite die je erin hebt gestoken, na al jouw geduld en frustratie, komt er een tijd dat je moet toegeven dat dit alles is wat er uit te halen valt, althans voorlopig.

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hulp voor onzekere hond...geen agressie!:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57

Gemiddelde score Hondenopvoeding: 6.3 (343x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258142
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+