Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Vriend wil zijn kinderen niet meer halen

[Gesteld op: 01-10-2011]

Toelichting:
Mijn vriend wil na 5 jaar strijden zijn kinderen niet meer halen en de omgang staken. Hij voelt zich respectloosbehandelt, als een marionet en heeft veel emoties bij dit stu. Zijn ex wil hem kapot maken, met de kids als inzet. De rechtsgang is meerdere malen gemaakt, zij zegt dat ze de omgang niet frusteert maar de eerste de beste keer is ze niet thuis als hij de kids komt halen. Hij vind nu dat hij de bal bij haar moet leggen, vind zij dat het contact met de vader belangrijk is, dan brengt ze de kids maar en vind tevens dat de kinderen dit ook dienen te uiten ( weerbaarder moeten worden) naar de moeder. De kids zijn 10 en 11 Is dit een juist oplossing? voor mij en mijn vriend komt er rust, maar ja de kinderen
Antwoord:
Geachte vragenstelster,

Situaties als de uwe komen helaas vaak voor in echtscheidingsland. Bij conflicten tussen ex partners worden kinderen dan nogal eens als strijdmiddel gebruikt.
De praktijk van dit soort conflictsituaties in Nederland leert, dat mannen en kinderen in voogdijkwesties veel minder rechten hebben dan achterblijvende moeders. En de kinderrechter conformeert zich meestal aan wat instanties als Jeugdzorg rapporteren, ook als die rapporten gebaseerd zijn op niets, op gekleurde informatie of zelfs bewijsbare valsheid in geschrifte. Bedenkt u maar dat Rechtspersonen zo heten omdat ze rechten hebben die gewone personen niet hebben.
Ik kan heel goed begrijpen dat uw vriend het niet meer kan opbrengen om interactie met zijn ex te hebben vanuit deze afhankelijkheidspositie. Dat is pijnlijk, vooral als hij weet,  dat zijn kinderen hiermee een beeld van ‘man zijn’ ingeprent krijgen, dat later hun mogelijkheden tot het hebben van een gezonde partnerrelatie kan beperken.

Het beoordelen van de juistheid van uw vriend’s beslissing kan ik uiteraard van hieruit niet. Een van de uitgangspunten die ik in NLP gebruik is, dat goed en slecht niet bestaan. Er bestaat alleen maar ‘anders’.
Ook ga ik ervan uit dat elk gedrag een positief doel heeft voor de eigenaar ervan, alsmede dat het de beste keuze is, die de persoon op dat moment ter beschikking heeft. En dat geldt zowel voor uw vriend als voor zijn ‘ex’.
Mijn ervaring met het begeleiden van dit soort conflictsituaties heeft mij geleerd, dat vaak sprake is van communicatieptronen tussen de exen, die zodanig gefixeerd zijn, dat een gewijzigde opstelling van een van de partners door de ander niet wordt waargenomen, daar steeds wordt getoetst aan ‘oude’ kaders of afspraken.
Daarbij speelt ook vaak als patroon: ‘verhinderen dat de ander zijn/haar zin krijgt’, waarbij de kinderen dan nog als enige strijdwapen beschikbaar zijn.
En dat terwijl beide ouders het beste voor hebben met de kinderen en ook allebei het hebben van een ‘vader en moeder’ voor hen belangrijk vinden!

Elke oplossing begint met het verlagen van de spanning tussen beiden. Het inbouwen van een rustperiode in het conflict tussen vader en moeder is zeker een goed begin om vicueuze cirkels als hieronder geschetst te doorbreken.
Uit uw vraagstelling lees ik tussen de regels namelijk, dat uw vriend de interacties met zijn ex en de te volgen procedures voor de omgangsregeling (onbewust!) heeft gebruikt als machtsmiddel. (Onbewust) doel daarvan is meestal de ander te kunnen afwijzen/afkeuren op grond van het zich niet houden aan afspraken. Houdt de ander zich er wel aan dan levert dat een bevrediging op van dezelfde waarde: de ander accepteert wat ik opdraag.
Voor de ander is dat echter vernederend en die zal zich ertegen verzetten, enzovoorts.

De stap om dit patroon los te laten levert uw vriend op, dat de moeder inderdaad vanuit zichzelf kan bezien wat voor (ook) haar kinderen het beste is. Meestal komt ze dan zelf de behoeften van de kinderen aan contact met vader melden. Ook krijgen de kinderen zelf meer gelegenheid om hun behoeftes op dat gebied bewust te krijgen.
Echter uw vriend moet niet vergeten dat hij ook voor 50% verantwoordelijk is voor het huidige vechtpatroon en dat dit patroon voor hem ook een positief doel heeft. Om deze stap te kunnen zetten zal hij dat doel dus op een andere manier moeten kunnen bereiken.

De leeftijd van 10 en 11 van de kinderen impliceert, dat bij gerechtelijke uitspraken e.d. met hen geen rekening hoeft te worden gehouden. Vanaf de leeftijd van 12 jaar hebben zij daarin wel een beetje inspraak. En in de pubertijd ontstaat bij kinderen vaak de behoefte aan meer contact met de ouder van dezelfde sexe. Dat ze zich zelf bij uw vriend gaan melden is dus slechts een kwestie van tijd. Dat gaat alleen maar mis, wanneer hij ze dan ontvangt met de boodschap van boosheid, omdat ze dat niet eerder gedaan hebben!

Met andere woorden: als uw vriend de teugels/het gevecht loslaat, dan verdwijnt daarmee voor zijn ex ook het laatste wapen om met hem te vechten. Daarna wikkelt de zaak zich vanzelf af. Zijn kinderen komen dan vanzelf wel weer boven water.
Dat dit voor hem een moeilijke bevalling is, blijkt uit de pijn die het hem kost om zo’n stap te zetten. Deze pijn is waarschijnlijk verbonden met onverwerkte stukken uit zijn relatie en vooral ook met eigen ‘nare’ ervaringen uit het begin van zijn leven.
Op die punten kan hij baat hebben bij een goede NLP opleiding of een coachingstraject op basis van Interculturele NLP.
Daarna heeft hij niet alleen rust, maar kan hij zich ook weer geheel vrij voelen.

Ik wens u en hem veel rust en sterkte in de komende tijd.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Vriend wil zijn kinderen niet meer halen:

Hoe krijgen we de kinderen terug bij moeder?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-06-02 00:14:14
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Ophalen en brengen van de kinderen door ex man ?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2010-03-12 15:51:45
Nieuwe relatie is vastgelopen op mijn kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2009-11-11 16:26:57

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+