Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Familierecht

Zelf een vraag over Familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Familierecht Klik hier.

RSS over FamilierechtVragen over Familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Familierecht op jouw website?Vragen over Familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FamilierechtVragen over Familierecht via E-mail. Klik hier.

Kan ik emigreren met dochter van 12

[Gesteld op: 30-09-2011]

Toelichting:
Ik heb een dochter van 6 jaar. Met mijn ex afspraak gemaakt na scheiding (waren niet getrouwd) dat ze om het weekend bij hem is. Ze ziet hem ongeveer 4 dagen per maand want hij brengt haar vaak naar zijn moeder als het zijn weekend is. Ik heb een nwe partner en we willen graag over een jaar of vijf naar buitenland en ik wil mijn dochter graag meenemen. Als ze 12 is en zelf aangeeft dit graag te willen kan mijn ex dit dan tegen houden?? Heb ik kans dat een rechter mij laat gaan met haar als er bv fspreaken gemaakt worden over vakanties? Wat zijn mijn mogelijkheden?
Antwoord:

Zolang Uw dochter niet volwassen is kan Uw ex het U moeilijk maken als U wilt emigreren. U moet toestemming aan Uw ex vragen. Geeft hij geen toestemming dan zult U naar de rechter moeten.

Bij emigratie spelen de volgende factoren een rol van betekenis. Het eerste en vaak doorslaggevend criterium is dat de inhoud en de frequentie van het contact tussen de andere ouder en het kind niet onacceptabel gereduceerd mag worden door de verhuizing. Ten tweede moet redelijk vastliggen hoe het leven van de verhuizende ouder en kind er in het buitenland uit gaat zien (toekomstperspectief). De verhuizing dient aldus goed doordacht te zijn. Als derde factor houdt de rechter rekening met de inspanningen die de verhuizende ouder verricht om de gevolgen van de verhuizing voor het kind te verzachten. Ten vierde is ook de communicatie tussen de ouders relevant. Bij een verstoorde communicatie, zal de rechter eerder geneigd zijn te oordelen dat een verhuizing niet in het belang van het kind is. Tot slot speelt ook het gegeven dat het kind uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald een rol.

Naast bovengenoemde criteria houdt de rechter, ook bij een verhuizing binnen Nederland, rekening met het volgende. De noodzaak tot verhuizing en de aard van de urgentie dienen aangetoond te worden door de ouder die wil verhuizen. Een voorbeeld van deze noodzaak kan zijn gelegen in het feit dat de nieuwe partner van de ouder elders woont en door zijn werk gebonden is aan die plaats. De rechter moet dan een afweging maken tussen de vrijheid van de ‘vertrekkende ouder’ om te verhuizen en elders een nieuwe start te maken en het recht van de ‘blijvende ouder’ op omgang met zijn kind. Voorts zijn de leeftijd van het kind en zijn/haar mening van belang. Dit kan echter op twee manieren worden geïnterpreteerd. De ene rechter stelt dat jongere kinderen zich makkelijker aanpassen in een nieuwe omgeving, terwijl een andere opvatting is dat oudere kinderen makkelijker heen en weer kunnen reizen om het contact met de andere ouder te onderhouden (zelfstandig met het openbaar vervoer).

Een ander item, dat recentelijk tot enige discussie heeft geleid, is de afstand tussen de oude en de nieuwe woonplaats van het kind. In de uitspraak van de Hoge Raad van 18 juni jl. (NJ 2010, 353 en RFR 2010, 96) bedraagt de maximale verhuisafstand van (i.c.) de moeder vijftig kilometer ten opzichte van de oude woonplaats. Overwogen wordt dat de vrijheid van de moeder om te verhuizen wordt beperkt, doordat zij het contact tussen de kinderen en vader, die een frequente omgang met elkaar hebben, in aanvaardbare mate in stand dient te houden. Vijftig kilometer zou geen onaanvaardbare inbreuk maken op de mogelijkheid tot die omgang. Het Hof Leeuwarden achtte op 27 april 2010 (LJN: BM3660) echter een afstand van 150 kilometer niet in strijd met de belangen van zowel de kinderen als de vader.

Er kan aldus niet in zijn algemeenheid worden aangegeven wanneer de rechter wel of niet vervangende toestemming zal verlenen. Het hangt van de specifieke omstandigheden van het geval af. Wel kan gesteld worden dat bijzonder belangrijke factoren in de belangenafweging van de rechter zijn: de goede contact- en omgangsmogelijkheden na verhuizing, een voldoende zwaarwegend belang van de ouder bij de verhuizing (proportionaliteitsbeginsel), de onmogelijkheid om op een andere wijze aan dat belang tegemoet te komen (subsidiariteitsbeginsel), een goede en tijdige voorbereiding van de verhuizing, de leeftijd van de kinderen, het toekomstperspectief en de te overbruggen afstanden.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Familierecht:
AlimentatierechtJeugdrecht


Gerelateerde vragen aan Kan ik emigreren met dochter van 12:

Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
sprake van lichte kindermishandeling
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2009-08-28 13:33:59
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+