Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Recreatie » Auto's » Autorijbewijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Autorijbewijs en krijg online een antwoord van de specialist in Autorijbewijs

Zelf een vraag over Autorijbewijs? Klik hier.
Meer vragen over Autorijbewijs.

Beheerder worden?

De rubriek Autorijbewijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Autorijbewijs Klik hier.

RSS over AutorijbewijsVragen over Autorijbewijs via RSS. Klik hier.
RSS over Autorijbewijs op jouw website?Vragen over Autorijbewijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AutorijbewijsVragen over Autorijbewijs via E-mail. Klik hier.

kan ik de rijschool aanklagen?

[Gesteld op: 30-09-2011]

Toelichting:
mijn zoon is vorig jaar begonnen met zijn rijbewijs, omdat ie geen baan had toen moest ie na 8 lessen stoppen bij ons in het dorp. deze zomer een cursus gekocht bij een ANWB aangesloten rijschool 35 lessen, in de stad, maar hier de ene na de andere blunder van de rijschool. vertellen hem de eerste les dat ie het praktijkboek niet mee hoeft te nemen, daar werken ze niet uit. mijn zoon is erg verlegen , na 20 lessen word er tegen hem gescholden en mijn zoon heeft geen zin meer in de rijlessen,afgereden en gezakt, andere auto andere instructeur die een keer helemaal tegen hem uitvalt, mijn zoon wou niet meer rijden, met de rijschool goed gesprek gehad en die zouden het examen ter compensatie betalen en 4 lessen, en mijn zoon zou een rustige instruc. krijgen die met hem kon praten, weer 4 lessen en op het examen krijgt mijn zoon weer te horen dat ie niet zeker genoeg is van zijn zaak door examinator en die gaat uitgebreid onder het examen met de instructeur praten, weer gezakt, mijn zoon is gebroken, nu ben ik erg boos, niet om het feit dat ie is gezakt ,maar dat ze mijn zoon aan het beschadigen zijn met hun acties. de instructeurs die hij heeft gehad, konden in de auto alleen maar aanwijzingen geven en geen normaal gesprek voeren, ik betaal er veel geld voor en wil dan toch wel het beste krijgen. wat kan ik hier aan doen? de ANWB heb ik meerdere keren aan de telefoon gehad, maar zeggen dat ze nooit klachten krijgen van de betreffende.?
Antwoord:
Beste heer/mevrouw,

Ik heb echt even rustig moeten nadenken en dat probeer ik nu nog, om u een redelijk antwoord te geven. Ik denk dat ik u enkele feiten voor ga spiegelen met een stukje verklaring. Ik heb de wijsheid wat dit betreft niet in pacht maar zie wel vaak de zelfde patronen omdat ikzelf nu 7 jaar een kleine rijschool heb. De 1e 8 lessen zijn hopelijk redelijk benut, maar schijnbaar met enige ontevredenheid, daar u voor een andere rijschool hebt gekozen?
de naam ANWB zou net als BOVAG een kwaliteit suggereren. Feit is dat aangesloten rijscholen bij mijn weten geen kwaliteitstest krijgen. Bovag zeker niet, ik kan me gewoon aanmelden, ANWB weet ik niet zeker, maar wat ik wel zeker weet is dat ze zeker niet beter zijn dan de goeden onder ons. Dit blijkt al uit de behandeling van uw zoon.
De financiële overeenkomsten zijn  zo verschillend bij de verschillende rijscholen, ik proef bijv. dat u 35 lessen hebt gekocht exclusief een examen, daar de ANWB later aanbiedt een examen te vergoeden. Financieel kan ik dan ook alleen hopen dat u het aantal lessen hebt genoten waarvan u vindt dat u recht op had, evt verruild voor een examen. Een bedrijf is dacht ik verplicht na betaling, de dienst te leveren, en de klant is dacht ik, verplicht het bedrijf deze kans te geven. De R.I.S. opleiding werkt ook met een praktijkboek, iets waar meestal de hand mee wordt gelicht daar het in de praktijk denk ik vaak, ondoenlijk is om hier mee te werken. Dit lijkt mij misleidend gedrag, en ik denk persoonlijk ook dat u hier een sterk punt hebt. De meeste  lessen worden deels gepland en grotendeels improviserend gegeven, zo ook het examen. Het amateurisme in deze branche stoort me erg kan ik u zeggen. Het gedrag, gescheld van een instructeur zou ik persoonlijk proberen aan te pakken.
Excuus, een stukje fin. compensatie, consumentenorganisaties als Radar zijn zaken waar ik aan denk. Misschien zelfs een 1e gesprek met een advocaat? Ik hoor nog steeds van instructeurs die niet van jonge dames af kunnen blijven, instructeurs die in slaap vallen tijdens het lessen. Pakketten van 3000 euro die vooraf moeten worden betaald. Er zijn denk ik, en hoop ik, rijscholen die trots zijn op een zuivere manier van werken of dit in ieder geval oprecht pogen. Uw zoon heeft dus een scheldende instr. meegemaakt.
40 a 45 lessen is het gemiddelde in ons land, waarbij dan de iets minder dan de helft in 1 keer slaagt, daar komen dan vervolg lessen overheen. 50 a 60 lessen is dus heel normaal.
Bij mij slaagt iets minder dan de helft in 1 keer na 35 tot 40 lessen. de rijschool in mijn dorp met een heeeeel hoog slagingspercentage zegt me dat ie meestal 70 tot 90 lessen verkoopt.
Het lijkt erop dat uw verwachting ook niet goed was, maar ook dit is een taak van de rijschool. U dient goed te worden geinformeerd, maar dit schiet er wel eens bij in, onder het mom, eerst maar eens kijken waar de l.ling staat na 35 lessen.
Ik denk dat de l.ling die wat meer persoonlijke benadering nodig heeft misschien beter af is bij een kleinere rijschool. Nou...moeilijk. voor mij als Boeddhist is de motivatie het belangrijkst. Bij de l.ling het willen leren autorijden, het willen zien van gevaar, het willen beschermen van zwakke deelnemers aan het verkeer, en bij de instructeur het lachend ontspannen aanreiken van de lesstof met als hoofd motivatie dat de l.ling van zijn  rijbewijs gaat genieten,. daarnaast is een geldstroom van l.ling naar rijschool nodig, maar dat is alleen voor de diesel en  de spaghetti, 's avonds. Een instructeur moet soms met eindeloos geduld uitleggen dat er weinig ruimte is voor interpretatie door de l.ling. Het CBR hanteert een ijzeren protocol, waar alleen in redelijkheid soms iets van afgeweken mag worden. omdat onze jeugd denkt dat dit een vrij land is, hebben wij het soms erg moeilijk.
U ziet ook in ons vak spelen veel zaken die niet zouden moeten meespelen. Stress, beloning, werkgelegenheid, concurrentie, dreigend ontslag, geloof me maar een goede instructeur verdient misschien 1400 euro en dan heeft ie het erg goed. Mij werd  op mijn 46 e 1300 euro bruto aangeboden voor 40 uur hard werken. Ik zou als ik u was kijken naar een gepensioneerde of bijna gepensioneerde instructeur die er zo nu en dan wat bij verdient, dit zijn vaak schatten van mannen die voor hun plezier een jongere wat willen leren. Hier in ons dorp geldt dit zeker. Het spijt me oprecht van uw nare ervaring en kan alleen maar signaleren hoe dit kan komen en adviseren krachtig te reclameren tegen alles wat onjuist is. Voor het uitschelden zou ik minimaal een welgemeend excuus eisen. Al is een l.ling onhandig met zijn ledematen, onzeker, of zelfs ADHD onrustig, dit zijn zaken wat ons als instructeurs geleerd is hoe mee om te gaan. Het is echter wel het moeilijkste gedeelte van ons vak, nl leerling verschillen, iets wat maar weinig mensen kunnen toepassen.
Ik weet dat mijn antwoord niet zo helder is als ik gebruikelijk kan, maar dit is lastig.
Oh als laatste na doorlezen: een examinator denkt dat veiligheid in het verkeer het hoogste goed op aarde is. Vanuit deze optiek kan een beginnend bestuurder enorm nar beneden gehaald worden. Dit is per examinator verschillend. Het spreken met de instr. tijdens examen kan de kandidaat rustiger maar ook nerveuzer maken. de spanning spat er vaak van af in een examen auto, het is soms beter de examinator met de l.ling alleen te laten rijden. De L.ling heeft dit voor het zeggen en niemand anders.
Voel u vrij om verder te vragen en ik adviseer ik waar ik kan.  Vriendelijke groet,

Roger de Wit
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kan ik de rijschool aanklagen?:

Is er in deze situatie sprake van contractbreuk?
      [Gesteld in Geschillencommissies]
2008-11-18 09:34:49
Vraag voor P. Dokter
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2010-12-15 18:10:12
auto examengeld 420,00 terug te vorderen.
      [Gesteld in Incasso]
2011-01-30 20:08:35
kan ik deze rijschool aanklagen? hoe/werking?
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2012-01-19 08:23:22
Rijschool komt les niet na,compensatie?
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2012-06-14 17:28:33

Gemiddelde score Autorijbewijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+